Τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο στα ελληνικά resorts φέτος είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση τόσο συγκριτικά με το 2020 όσο και το 2019, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα στοιχεία του Ιουνίου κι αυτό παρά τη χαμηλή ζήτηση.
Γεγονός το οποίο πιθανότατα υποδηλώνει ότι η Ελλάδα προσελκύει υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ ταξιδιώτες, που επιθυμούν να ξοδέψουν περισσότερα, ενδεχομένως εξαιτίας και της πανδημίας που έχει φέρει, ως γνωστόν, υψηλότερα ποσοστά αποταμίευσης διεθνώς.
Τα παραπάνω επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η εξειδικευμένη εταιρεία συμβούλων gbr Consulting, η οποία συνεργάζεται και με τις Ενώσεις Ξενοδόχων στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, μετά το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαΐου, η τουριστική βιομηχανία έχει περάσει στη φάση της αργής και σταδιακής ανάκαμψης.
Οι διεθνείς αφίξεις στα μεγαλύτερα ελληνικά αεροδρόμια τον Ιούνιο δεν ξεπέρασαν το 35% αυτών του 2019, ποσοστό το οποίο συνάδει και με τις διανυκτερεύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία: Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η gbr Consulting, οι διανυκτερεύσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία για τον Ιούνιο του 2021 αντιστοιχούν στο 38% των επιπέδων του 2019 και πιο συγκεκριμένα στο 43% για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στο 35% για τα resorts πάντα σε σύγκριση με το 2019.
Αναφορικά με την προσφορά- ζήτηση, στην Αθήνα λειτουργούσε το 87% των δωματίων με αυξανόμενη ζήτηση και τα έσοδα έφτασαν στο 39% των επιπέδων του Ιουνίου του 2019. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη ήταν σε λειτουργία το 88% των δωματίων για το μήνα Ιούνιο, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στο 44% σε σχέση με τα αντίστοιχα του Ιουνίου του 2019.
Με βάση την ανάλυση από την gbr, για τον Ιούνιο ήταν σε λειτουργία πάνω από 7 στα 10 των resorts (σ.σ. τώρα πλέον λειτουργεί το σύνολο των 10.000 ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδοχείων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) φθάνοντας σε έσοδα το 48% των επιπέδων του Ιουνίου του 2019.
Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο «είναι υποσχόμενες μεν αλλά εύθραυστες», όπως αναφέρεται στην ανάλυση της εταιρείας, δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, ωστόσο δεν λείπει η ανησυχία από τους Ελληνες ξενοδόχους λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης ‘’Δέλτα’’.
«Υπάρχει σημαντική συσσωρευμένη ζήτηση για ταξίδια, η οποία υποστηρίζεται και από τις αποταμιεύσεις των τελευταίων μηνών λόγω της πανδημίας, ωστόσο οι κυβερνήσεις θέτουν συνεχώς νέους περιορισμούς τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες όσο και με την επιστροφή των ταξιδιωτών στον τόπο κατοικίας τους», επισημαίνει η gbr Consulting.
«Τη δεδομένη στιγμή, με τα στοιχεία στις 29 Ιουλίου, σύμφωνα με τα ποσοστά που δημοσιεύει το Our World in Data ποσοστό 48% του ελληνικού πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ 54% έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα, τη δεδομένη ημερομηνία, είναι πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, την Ισπανία όπου το 57% είναι πλήρως εμβολιασμένο και 67% τουλάχιστον με μία δόση, την Πορτογαλία με 54% πλήρως εμβολιασμένο και 68% με τουλάχιστον μία δόση, την Ιταλία με 50% πλήρως εμβολιασμένο και 62% τουλάχιστον με μία δόση.
Η Τουρκία μόνο είναι πολύ πιο πίσω με 30% του πληθυσμού πλήρως εμβολιασμένο και 48% τουλάχιστον με μία δόση», αναφέρει η εταιρεία.
Διαβάστε ακόμη
Self test: Έρχονται τσουχτερά πρόστιμα και στέρηση μισθού (vid)
Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο – Έτοιμοι για την 3η δόση από μέσα Σεπτεμβρίου