search icon

Τουρισμός

Καιρός, μέδουσες και ακρίβεια «αποτρέπουν» τους Γερμανούς τουρίστες να προτιμήσουν την Ελλάδα για διακοπές

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός των Γερμανών παραμένει η… ίδια η Γερμανία!

«Μήπως είναι καλύτερα να ακυρώσουμε τις διακοπές στον μεσογειακό Νότο, λόγω πανδημίας;». Σύμφωνα με τo DW.com, αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται στον γερμανικό Τύπο. Υπάρχει όμως εναλλακτική λύση;

Προφανής λύση είναι για τους κατοίκους της Γερμανίας τα μπάνια στην ίδια τη Γερμανία, δηλαδή στις παραλίες της Βόρειας ή της Βαλτικής Θάλασσας. Δεν είναι λίγα τα παραδοσιακά θέρετρα που προσελκύουν πιστούς επισκέπτες, εδώ και δεκαετίες. Πολλοί Γερμανοί διαθέτουν εξοχικές κατοικίες σε πολυδιαφημισμένα νησιά όπως το καταπράσινο Ρίγκεν ή το κοσμικό Ζυλτ. Άλλοι προτιμούν να εγκατασταθούν στις όμορφες μεσαιωνικές πόλεις της παλαιάς Χανσεατικής Ένωσης, όπως το Λίμπεκ ή το Στραλζούντ, εξορμώντας στις πιο κοντινές παραλίες. Κάποιοι λένε ότι δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες της Μεσογείου και προτιμούν διακοπές εντός συνόρων. Άλλωστε, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός των Γερμανών παραμένει η… ίδια η Γερμανία! Τι γίνεται όμως με όσους αποζητούν την αυθεντική εμπειρία της χαλάρωσης στην Ελλάδα ή άλλες χώρες του Νότου; Είναι πράγματι μία εναλλακτική λύση τα μπάνια στη Γερμανία;

Ο καιρός δεν φαίνεται να βοηθάει. Για μία ακόμη χρονιά στη Βαλτική Θάλασσα το καλοκαίρι παραμένει άστατο. Κάθε τόσο πλήττουν την περιοχή έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί Ρίγκεν. Η κακοκαιρία προκάλεσε ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Προηγουμένως οι αρχές είχαν απευθύνει έκκληση σε κατοίκους και παραθεριστές να μην κυκλοφορούν, καθώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος για πλυμμήρες και κατολισθήσεις. Μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου η πυροσβεστική δέχθηκε περισσότερες από εκατό κλήσεις για βοήθεια. «Έχουμε καταγράψει 160 λίτρα βροχής ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε», δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Σέλιτς στη γερμανική τηλεόραση (NDR).

Πληθαίνουν φέτος οι μέδουσες

Ένα άλλο ενοχλητικό φαινόμενο είναι οι μέδουσες, που φαίνεται ότι, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα. Αυτό ισχύει και για επικίνδυνες μέδουσες όπως η cyanea capillata, που αποκαλείται στα ελληνικά «χαίτη του λιονταριού», καθώς διαθέτει τεράστια πλοκάμια. «Οι μέδουσες αυτές εμφανίζονται πολύ νωρίς, θα έλεγα ότι φέτος διανύουμε το Έτος της Μέδουσας», επισημαίνει η Τζαμιλέ Γιαβιντπούρ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Αυξημένους πληθυσμούς μεδουσών καταγράφει και ο Τίες Βόλφχαγκεν, επικεφαλής της ναυαγοσωστικής εταιρίας DLRG στο Κίελο της Γερμανίας, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας οι μέδουσες είναι ακόμη πολύ λιγότερες από τις παραλίες της Βαλτικής, ίσως γιατί τα νερά εκεί είναι ακόμη πιο κρύα.

Οι μέδουσες δεν έχουν σταθερή και συνεχή παρουσία, κάθε χρόνο τα στοιχεία είναι διαφορετικά. Όπως εξηγεί η Τζαμιλέ Γιαβιντπούρ, ο συνδυασμός ενός σχετικά ήπιου χειμώνα με μία μάλλον ψυχρή άνοιξη ευνοεί την αναπαραγωγή των ασπόνδυλων νωρίς το καλοκαίρι. «Οι μέδουσες χρειάζονται ένα σοκ θερμοκρασίας, τότε αναπαράγονται πολύ πιο εύκολα», εξηγεί. Τα θαλάσσια ρεύματα τις παρασύρουν σε περιοχές όπου επικρατούν ιδανικές συνθήκες. Γι αυτό, λέει η δανέζα βιολόγος, μπορεί οι παραθεριστές να βρίσκουν σε ένα σημείο της παραλίας μεγάλο αριθμό μεδουσών και σε ένα άλλο σημείο, μόλις εκατό μέτρα πιο πέρα, να μην υπάρχουν παρά ελάχιστες. Η Τζαμιλέ Γιαβιντπούρ επισημαίνει ότι οι περισσότερες μέδουσες είναι στην πραγματικότητα ακίνδυνες, με εξαίρεση συγκεκριμένα είδη όπως η cyanea capillata, με οδυνηρό τσίμπημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρώτες βοήθειες στη Γερμανία για τέτοιες περιπτώσεις παρέχουν οι γιατροί, αλλά και οι πιστοποιημένοι ναυαγοσώστες της DLRG.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle

Διαβάστε ακόμα

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

UBS: «Ανοσία» στη μετάλλαξη Δέλτα για «κόκκινα» δάνεια και τράπεζες στην Ε.Ε.

Στηβ Βόζνιακ: Ο συνιδρυτής της Apple αντιμέτωπος με κατηγορίες «κλοπής» της επιχειρηματικής ιδέας ενός καθηγητή

Exit mobile version