search icon

Τουρισμός

Κακοκαιρία Daniel: Παράπλευρες επιπτώσεις και στον τουρισμό – Ακυρώσεις και εγκλωβισμένοι επισκέπτες

Τι αναφέρει η επιστολή των τουριστικών γραφείων στα αρμόδια υπουργεία

Σειρά πολλαπλών προβλημάτων και για τους επισκέπτες της χώρας στις πληγείσες περιοχές έχουν προκύψει τα τελευταία 24ωρα λόγω της κακοκαιρίας Daniel, όπως επισημαίνει η ομοσπονδία των τουριστικών γραφείων FedHATTA.

Σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία, η FedHATTA κάνει λόγο για απουσία συντονισμού για την έγκαιρη μεταφορά των τουριστών σε άλλες περιοχές που δεν επηρεάζονται από τα καιρικά φαινόμενα, ή στα αεροδρόμια της χώρας προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Επιπλέον, από την κατάσταση αυτή απορρέουν ζητήματα όπως το επιπλέον κόστος διαμονής των τουριστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε περιοχές όπου υπάρχει αδυναμία μετακινήσεων λόγω της κακοκαιρίας, αλλά και απώλειας των αεροπορικών εισιτηρίων τους που αφορούσαν πτήσεις επιστροφής.

Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνονται σε μια χρονική συγκυρία που συμπίπτει με τα τέλη μιας σεζόν που είχε στο επίκεντρο τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Μετά τις πυρκαγιές του Ιουλίου και του Αυγούστου, και τον χαρακτηρισμό περιοχών ως «πυρόπληκτων», αυτή η τελευταία καταστροφή έφερε μαζικές ακυρώσεις γκρουπ τουριστών που εκτείνονται μέχρι και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου.

Ειδικότερα, μετά την πρωτοφανή νεροποντή των τελευταίων ημερών, και σύμφωνα με πληροφορίες από τα μέλη των Ενώσεων της Ομοσπονδίας τα οποία διακινούν τον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας, λαμβάνονται μηνύματα ακραίων καταστροφών σε περιοχές της Ελλάδας όπως η Μαγνησία (Βόλος – Πήλιο), οι οποίες:

Έχουν κρατήσει κλειστό το κεντρικό λιμάνι, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει τρόπος μετάβασης προς άλλες περιοχές

Έχουν κυριολεκτικά «εξαφανίσει» τα μικρότερα λιμάνια τα οποία χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για μεταφορά προς Σποράδες

Έχουν κοπεί κεντρικά αλλά και μικρότερα οδικά δίκτυα που συνδέουν τον Βόλο με άλλες περιοχές, αλλά και γέφυρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απομονωθεί το Πήλιο, του οποίου αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αξιολογηθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί.

Οι περισσότερες περιοχές δεν έχουν νερό και ρεύμα.

Οικίες και τουριστικές επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί πλήρως, αφού η παραλιακή γραμμή έχει «εξαφανιστεί» ολοσχερώς.

Τουριστικά λεωφορεία έχουν εγκλωβιστεί ή υποστεί βλάβες αφού έπεσαν σε ρέματα και είναι αδύνατο να ανασυρθούν.

Σε περιοχές της Μαγνησίας οι τουρίστες έχουν δηλώσει την επιθυμία να επιστρέψουν στην χώρα τους, αλλά δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους, τόσο λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου, όσο και του λιμανιού που δεν λειτουργεί. Παρόμοιες ζημιές έχουν υποστεί η Θεσσαλία, η Φθιώτιδα, η Εύβοια, οι Σποράδες κ.α.

Επιπλέον, η FedHATTA επισημαίνει την ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου ανακούφισης των επιχειρήσεων κάθε είδους, και δη των τουριστικών, στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου αυτές να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας ώστε να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις αλλά και ανακοπή των υποχρεώσεων των τουριστικών επιχειρήσεων των περιοχών αυτών και επαναφορά τους μετά τον Ιούνιο του 2024.

Διαβάστε ακόμη

Ο… ανασχηματισμός (που διαψεύδεται), το ματς Εφης-Stefanos, το mega χτύπημα της ΓΕΚ και η κρίσιμη ημέρα της αναβάθμισης

Στο 6,1% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Αύγουστο – Επιμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version