Σε αναπτυσσόμενη τροχιά και με την τάση να καταγράφεται ανοδική βρίσκεται η αγορά ακινήτων στην Χαλκιδική, κυρίως των παραθεριστικών κατοικιών, με το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων να εστιάζει στο πρώτο πόδι του Δήμου Κασσάνδρας, λόγω της πληθώρας προσφερόμενων ακινήτων, αλλά και στη Νικητή Σιθωνίας, εξαιτίας της ανοικοδόμησης που σημειώνεται στην περιοχή.
Αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής, στην οποία παρουσιάστηκε η έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε διαδικτυακά στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023, μεταξύ των 52 ενεργών μελών του φορέα. Η εκδήλωση, στην οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γρηγόρης Στιβαχτάρης, χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό και θετικό το ότι «μία στις τρεις αγοραπωλησίες που γίνονται στην Ελλάδα αφορά τον τουρισμό», πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Real Estate Expo που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στη Θεσσαλονίκη και «τρέχει» μαζί με το εκθεσιακό δίδυμο για τον τουρισμό, τη Philoxenia και τη Hotelia.
Με βάση την έρευνα αγοράς ακινήτων στην Χαλκιδική, την οποία παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Κωνσταντίνος Καρούλης, το 41,2% που έχουν επενδύσει στην Χαλκιδική είναι Βαλκάνιοι αγοραστές (Βούλγαροι σε ποσοστό 16,5%, Σέρβοι σε 15,3% και από τη Βόρεια Μακεδονία σε 9,4%), ενώ σε 9,4% ανέρχεται το ποοσοστό των Γερμανών που ψήφισαν Χαλκιδική και σε 7,1% των Ισραηλινών. Στον αντίποδα, «βουτιά» φαίνεται -από τα στοιχεία της έρευνας- ότι σημείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων, σε 4,7%, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αυτών που επένδυσαν στην περιοχή από την Κεντρική Ευρώπη, ενώ των Ελλήνων διαμορφώνεται σε 22,4%.
Αναφορικά με την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, το 45% των ερωτηθέντων απάντησε πως είναι ανοδική, το 35% σταθερή και το 20% καθοδική, ενώ όσον αφορά την τάση των τιμών για τα προς πώληση ακίνητα, το 76,2% μιλά για αύξηση και το 23,8% «βλέπει» σταθεροποιητικές τάσεις.
Σε ό,τι αφορά την Golden Visa, για έξι από τα δέκα γραφεία που συμμετείχαν στην έρευνα είναι… ανύπαρκτη. Στο πρώτο 9μηνο του 2023, το 60% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι δεν πούλησε ούτε ένα ακίνητο μέσω του εν λόγω προγράμματος που αφορά πολίτες τρίτων χωρών. Μάλιστα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 5% από το 40% των γραφείων που πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μέσω του προγράμματος Golden Visa πούλησε περισσότερα από το 50% που αγοράστηκαν.
Οι αγοραστές επενδύουν σε παλιά και οικονομικά ακίνητα
Το 54% των επενδυτών, όπως προκύπτει από την έρευνα αγοράς, επιλέγει ακίνητα άνω των 15 ετών, ενώ καινούργιες κατοικίες επιλέγει μόλις το 10,8%. Σε ερώτηση εάν το ακίνητο χρειάστηκε παρεμβάσεις, το 26,9% απάντησε ότι έγινε εκτεταμένη ανακαίνιση, το 61,5% μίλησε για λίγες τεχνικές παρεμβάσεις και το 11,5% ότι πουλήθηκαν χωρίς κανένα Lifting.
Αναφορικά με τις τιμές, το 50% των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά το εξεταζόμενο διάστημα ήταν από 500 έως 1.500 ευρώ το τμ, το 40% από 1.500 έως 2.000 ευρώ και μόλις το 10% πωλήθηκαν από 2.000 έως 2.500 ευρώ ανά τμ.
Σε ερώτηση «ποιο είναι το βασικό είδος των ακινήτων που έχουν πουληθεί από το γραφείο σας;», το 66,7% αφορούσε οικίες, το 4,8% επαγγελματικά ακίνητα και το 28,6% γη. Το 29,6% των ακινήτων που πωλήθηκαν αφορούσε επενδυτικά, το 63% εξοχικό και το 7,4% κατοικία.
Η παραμεσιτεία το βασικό πρόβλημα
Το ζήτημα της παραμεσιτείας αποτελεί το βασικό πρόβλημα για το 22,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα, η τοπική αυτοδιοίκηση για το 16,5%, το Κτηματολόγιο για το 15,3%, τα δασαρχεία για το 9,4%, οι ΔΟΥ για το 9,4%, η Αρχαιολογική Υπηρεσία για το 7,1%, οι δικηγόροι για το 4,7%, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσοστό για τους συμβολαιογράφους.
Το 66,6% των συμμετεχόντων στην έρευνα σημείωσε ότι ο κρατικός μετασχηματισμός δεν βοήθησε καθόλου στην ευκολότερη και ταχύτερη έκδοση δικαιολογητικών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση ενός συμβολαίου, το 14,9% απάντησε πως βοήθησε λίγο και το 19% μέτρια.
Διαβάστε ακόμη
Τι συμβαίνει με το «στοιχειωμένο» έργο για το τραμ του Πειραιά: Πρόστιμα, κόντρες και εμπλοκές
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση – Τι θα γίνει με τη κατώτατη αμοιβή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ