Στην Ελλάδα, με 10 γήπεδα συνολικά, αντιστοιχεί 1 γήπεδο γκολφ ανά εκατομμύριο κατοίκων, την στιγμή που σε Ισπανία και Πορτογαλία η αντίστοιχη αναλογία είναι για πάνω από 8 γήπεδα ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ η Ιταλία είναι πάνω από 5.

«Αρα αν πούμε ότι κινούμασταν στα επίπεδα της Ιταλίας θα έπρεπε να μιλάμε για πάνω από 50 γήπεδα στη χώρα», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κ. Γιάννης Ρέτσος στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης για τη «Συμβολή του γκολφ στην ελληνική οικονομία», σε μία προσπάθεια να αναδειχθούν η σημασία και τα οφέλη που μπορεί να έχει η ανάπτυξη του αθλήματος στην Ελλάδα. «Το γκολφ μπορεί να οδηγήσει σε επέκταση γεωγραφική και χρονική της τουριστικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη του κλάδου είναι μία από τις προτάσεις που περιλαμβάνουμε και στο σχέδιο του ΣΕΤΕ για τη στρατηγική ανάπτυξη του τουρισμού έως το 2030. Επειδή όμως δε ζούμε σε μία κοινωνία και σε μια οικονομία κεντρικού σχεδιασμού, προφανώς, το συνολικό προϊόν θα πρέπει να είναι ένας συνδυασμός ιδιωτικής πρωτοβουλίας, Περιφερειακής πολιτικής και κεντρικής κυβέρνησης» δήλωσε ο ίδιος, αναφέροντας ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν clusters, εστιάζοντας παράλληλα σε 3-4 Περιφέρειες της χώρας και ξεπερνώντας παλιά ταμπού.

«Η αλήθεια είναι ότι στον τομέα αυτό είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές, ενώ πρόκειται για μια πολύ σημαντική δραστηριότητα την οποία ο ελληνικός τουρισμός και ο ίδιος ο ΣΕΤΕ έχει αναδείξει από το παρελθόν», δήλωσε ο κ. Ρέτσος, ο οποίος έχει περάσει και ο ίδιος από την προεδρία του ΣΕΤΕ. Ενας από τους βασικούς λόγους προφανώς είναι και οι εκτάσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτών των γηπέδων «ειδικά όταν στην Ελλάδα υπάρχει πολύ μεγάλη κατάτμηση γης, γεγονός το οποίο ούτως ή άλλως προκαλεί γενικότερα προβλήματα, για την ενίσχυση και άλλων δραστηριοτήτων όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση της ανάπτυξης του αγροτικού και του πρωτογενούς τομέα». Ο ίδιος αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Costa Navarino στη Μεσσηνία όπου μετά από πολλά χρόνια και μια σκληρή διαδικασία κατάφερε να βρει τη λύση και να ενοποιήσει εκτάσεις, δημιουργώντας τα γήπεδα γκολφ στην περιοχή της Πύλου στη Μεσσηνία. «Αλλα προβλήματα με περιβαλλοντικές ενστάσεις, έχουν απαντηθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων. Η σωστή διαχείριση και το εισόδημα το οποίο προέρχεται από τους γκόλφερ μπορεί να οδηγήσει σε μια πάρα πολύ καλή εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και τη συντήρηση των εκτάσεων αυτών, εξασφαλίζοντας την επιθυμητή βιωσιμότητα. Βλέποντας σήμερα έναν τουρισμό ο οποίος στη χώρα μας κινείται σε ιστορικά υψηλά, με έσοδα άνω των 21 δισ. ευρώ που περιμένουμε φέτος, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον, αποκομίζοντας με τις ίδιες ή λιγότερες αφίξεις περισσότερο εισόδημα και βιωσιμότερη ανάπτυξη, θα πρέπει να αναπτυχθούν συμπληρωματικές δραστηριότητες και μια από αυτές είναι το γκολφ».

Στις δυσκολίες και στα ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν στις περιπτώσεις τέτοιου είδους αναπτύξεων με τη διαμόρφωση μιας στοχευμένης και εστιασμένης στρατηγικής ανά προορισμό, όπου θα πρέπει να εμπλακούν όλοι με το ανάλογο μερίδιο ευθύνης είτε πρόκειται για το δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα αναφέρθηκε ο κ. Παράσχης. «Προφανώς οι αδειοδοτήσεις για τέτοιου είδους αναπτύξεις προχωρούν αργά όπως και τα περιβαλλοντικά ζητήματα στη χώρα μας δεν είναι ποτέ εύκολα, χωρίς καθυστερήσεις ή περιπέτειες», όπως ανέφερε. Ωστόσο και εν όψει του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό «όπου δεν λείπουν οι αστοχίες» μπορεί να τεθεί το θέμα της ανάπτυξης του γκολφ σε 3-4 περιοχές ώστε να δημιουργηθούν εκεί οι προϋποθέσεις. «Θα πρέπει να πιάσουμε το θέμα από όλες του τις διαστάσεις. Ξεφεύγοντας από ταμπού, με ρεαλισμό, θα έλεγα να δούμε τι είναι ελκυστικό για τη χώρα γιατί η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο χρειάζεται και έχει ανάγκη ο ελληνικός τουρισμός». Στο ερώτημα για το ότι η γη είναι ακριβή και άρα αντίστοιχα ανεβαίνει και το κόστος, ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι «πουθενά στη Μεσόγειο η γη δεν είναι φθηνή». Για την περιβαλλοντική διάσταση που έχει τεθεί ως θέμα σε σχέση δηλαδή με την κατανάλωση νερού και ενέργειας «έχουν δοθεί οι απαντήσεις από την τεχνολογία κι έχουμε δει το άθλημα να αναπτύσσεται σε περιοχές που κατά μια έννοια είναι πιο ερημικές και άνυδρες».

Στη χώρα μας, η Πελοπόννησος «έχει πλέον αντικειμενικά το προβάδισμα», όπως ανέφερε ο κ. Παράσχης για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που μπορεί να αποτελέσει και μία ευκαιρία για τον προορισμό ώστε να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων. «Η Πελοπόννησος δέχεται ένα πολύ μικρό ποσοστό ξένων επισκεπτών, μόλις 2% επί του συνόλου- 730 χιλιάδες επισκέπτες στα 35 εκατ.. Όπως έχει επισημάνει κατ’ εξακολούθηση ο ΣΕΤΕ θα πρέπει να ξεφύγουμε από το μοντέλο των 5 Περιφερειών που έχουν πάνω από το 85% των εισπράξεων από τον εισερχόµενο τουρισµό (σ.σ. Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Ιόνια Νησιά, Κεντρική Μακεδονία)». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε ακόμη ότι θα ήταν χρήσιμο και οι ίδιοι οι Ελληνες να έρθουν πιο κοντά με το άθλημα, ενώ θα ήταν επίσης χρήσιμο να δημιουργηθεί και στην Αττική που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού και αναπτύσσεται τουριστικά, να δημιουργηθεί κι άλλος χώρος πέραν της Γλυφάδας π.χ. βορειότερα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θωμάς Τόκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γκολφ επανέφερε μία παλιότερη πρόταση για γήπεδο εντός Αττικής, 9 οπών, εύκολα προσβάσιμη με συμπληρωματικό μάλιστα με άλλες δραστηριότητες. Ενδιαφέρουσα ήταν και η δήλωση του κ. Svetoslav Danchev Επικεφαλής Μικροοικονομικής Ανάλυσης & Πολιτικής IOBE σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και το θέμα της κατανάλωσης νερού, «ότι έχουν βρεθεί πολλαπλές λύσεις και υπάρχουν αναπτύξεις γηπέδων που είναι ακόμη και κοντά σε ερήμους, όπως π.χ. στην Αριζόνα.

Η μελέτη του ΙΟΒΕ

Το γκολφ αποτελεί παγκοσμίως μια ιδιαίτερα δυναμική αγορά, με περισσότερους από 62,3 εκατ. αθλητές και 38 χιλ. γήπεδα γκολφ σε περισσότερες από 200 χώρες. Η ζήτηση εγκαταστάσεων υψηλών προδιαγραφών, η δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών στη διάρκεια του έτους για αγώνες ή για παρακολούθηση διοργανώσεων και το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο, αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά των επισκεπτών – αθλητών του γκολφ.

Στην Ευρώπη ο αριθμός των γηπέδων πλησιάζει τα 9 χιλ. το 2023, με τα περισσότερα να βρίσκονται στην Αγγλία (2.423 γήπεδα) και στη Γερμανία (1.068 γήπεδα). Στην Ευρώπη, οι εγγεγραμμένοι αθλητές γκολφ φτάνουν τα 4,7 εκατ. το 2023, ενώ περίπου το 1,6% του πληθυσμού (ή 13 εκατ. άτομα) εκτιμάται ότι ασχολείται με το άθλημα. Σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, οι εγγεγραμμένοι αθλητές υπερ-διπλασιάστηκαν μεταξύ 2010 και 2023.
Η Ισπανία αποτελεί τον κυριότερο προορισμό για τουρισμό γκολφ στην Ευρώπη. Το 2018 εκτιμάται ότι ο τουρισμός γκολφ προσέλκυσε 1,2 εκατ. ξένους επισκέπτες, ενώ το συνολικό όφελος στην οικονομία έφτασε τα 12,8 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα

Η Ελλάδα διαθέτει 10 γήπεδα γκολφ σε αυτόνομες εγκαταστάσεις ή σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Σε λειτουργία βρίσκονται τα γήπεδα στην Αθήνα (Γλυφάδα), τη Μεσσηνία, την Κρήτη, τη Χαλκιδική και την Κέρκυρα, ενώ στη Ρόδο αναμένεται να λειτουργήσει μαζί με ξενοδοχειακή μονάδα. Οι εγγεγραμμένοι αθλητές γκολφ στην Ελλάδα ανέρχονται σε 1.040 το 2023, με περίπου 1 στους 3 να είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών. Περισσότεροι, ωστόσο, ασχολούνται με το σπορ ερασιτεχνικά, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε περίπου 3,5 χιλ. άτομα.

Ο μικρός αριθμός των γηπέδων στη χώρα περιορίζει τη δραστηριότητά τους, καθώς η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες που συνδέονται με το γκολφ έχει άμεση σχέση με τον αριθμό των γηπέδων γκολφ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Η ύπαρξη ικανού αριθμού γηπέδων γκολφ (ιδανικά 4), που αντιστοιχούν σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας και αθλητικών δεξιοτήτων, θεωρείται προϋπόθεση για την ανάδειξη μιας περιοχής σε προορισμό γκολφ και την προσέλκυση επισκεπτών.

Στην Ελλάδα η συμβολή του γκολφ στην οικονομία είναι ακόμα σχετικά περιορισμένη. Τα έσοδα από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ το 2022 εκτιμώνται σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ, μόνο από τη δραστηριότητα γκολφ, χωρίς τις διασυνδεδεμένες υπηρεσίες φιλοξενίας και εστιατορίων, με σημαντική αύξηση σε σύγκριση με το 2019 (6,35 εκατ. ευρώ) Αντίστοιχα, ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών της χώρας που αθλούνται στα γήπεδα γκολφ εκτιμώνται σε περίπου 50 χιλ..

Η συνολική συμβολή των εγκαταστάσεων γκολφ σε όρους ΑΕΠ από τη λειτουργία των γηπέδων, καθώς και τις ευρύτερες επιδράσεις στον τουρισμό, εκτιμάται σε 111,4 εκατ. ευρώ. Σε όρους απασχόλησης, η συνολική επίδραση εκτιμάται σε περίπου 4,3 χιλ. θέσεις εργασίας, με τις περισσότερες από αυτές να σχετίζονται με την τουριστική δαπάνη των επισκεπτών. Επίσης, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ συνολικά κατά την κατασκευή τους, στηρίζοντας έως και 250 θέσεις εργασίας ευρύτερα στην οικονομία.

Εκτός από τις οικονομικές επιδράσεις, επηρεάζεται θετικά και η δομή του τουριστικού προϊόντος. Η λειτουργία ξενοδοχειακών συγκροτημάτων με εγκαταστάσεις γηπέδων γκολφ συμβάλλει στην επιμήκυνση της ζήτησης για τουριστικές υπηρεσίες κατά τις περιόδους χαμηλής ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της λειτουργίας της Costa Navarino όπου οι αφίξεις εξωτερικού (εκτός καλοκαιρινής περιόδου) στον αερολιμένα «Καπετάν Βασ. Κωνσταντακόπουλος» έχουν 10πλασιαστεί από το 2010. Επιπλέον, τα οφέλη διαχέονται και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Π.Ε. Μεσσηνίας είναι περίπου 6 φορές υψηλότερες το 2023 σε σχέση με το 2012.

Η περαιτέρω ανάπτυξη του γκολφ στην Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Απαιτείται μια κρίσιμη μάζα γηπέδων για να προσδιοριστεί μια περιοχή ως προορισμός για γκολφ. Χρειάζονται κατάλληλες υποδομές και καλές διεθνείς διασυνδέσεις για τη μεταφορά των επισκεπτών προς τα γήπεδα όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Έρχεται η αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη σε κλειστά ακίνητα

ΥΠΕΝ: Έρχεται δωρεάν ρεύμα για 137.000 ευάλωτα νοικοκυριά από τη νέα χρονιά

Σταϊκούρας: Μεταβατική διοίκηση και ενιαίος φορέας Σιδηροδρόμου ως το τέλος του 2025

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα