Οι αεροπορικές εταιρείες αναμένουν ότι θα μεταφέρουν την επόμενη χρονιά 4,7 δισ. ταξιδιώτες σε όλον τον κόσμο, αριθμό που χαρακτηρίζεται ιστορικό ρεκόρ και υπερβαίνει τα 4,54 δισ. που είχαν ταξιδέψει αεροπορικώς το 2019, προτού ξεσπάσει η υγειονομική κρίση από την πανδημία του Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA).
Ήδη από φέτος οι αερομεταφορείς διέγραψαν τις οικονομικές επιπτώσεις που είχαν από τoν Covid-19, επανερχόμενες στο πράσινο με συσσωρευμένα καθαρά κέρδη 23,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την IATA, η οποία υπερδιπλασίασε τις προηγούμενες προβλέψεις της που είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο για 9,8 δισ. δολάρια.
Για φέτος η IATA προέβλεψε 4,29 δισ. αεροπορικά ταξίδια, αναθεωρώντας λίγο προς τα κάτω την πρόβλεψη που είχε κάνει τον Ιούνιο για 4,35 δισεκατομμύρια.
Σύμφωνα με την IATA, για το 2024, τα κέρδη αναμένεται «να σταθεροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό» στα 25,7 δισ. δολάρια, σε έναν άνευ προηγουμένου παγκόσμιο κύκλο εργασιών 964 δισ., σε σύγκριση με τα 896 δισ. που υπολογίζονταν για το 2023 και τα 838 δισ. του 2019.
Οι αεροπορικές εταιρείες υπέστησαν αθροιστικές απώλειες περίπου 183 δισ. δολαρίων μεταξύ του 2020 και του 2022, καθώς ήταν ένας από τους τομείς της οικονομίας που επλήγησαν περισσότερο από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, λόγω του κλεισίματος συνόρων και άλλων περιορισμών που είχαν επιβληθεί στις μετακινήσεις.
«Δεδομένων των μαζικών απωλειών των τελευταίων ετών», τα κέρδη που αναμένονται το 2024 «δείχνουν την ανθεκτικότητα του αεροπορικού τομέα», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής της IATA, Γουίλι Γουόλς, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον «εξαιρετικό ρυθμό ανάκαμψης».
Ωστόσο, ο ίδιος επισήμανε πως «φαίνεται ότι η πανδημία στοίχισε τέσσερα χρόνια ανάπτυξης στον τομέα», προσθέτοντας: «Από το 2024, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούμε να μπούμε σε πιο φυσιολογικές πορείες ανάπτυξης, τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα φορτία».
Η ισχυρή ανάκαμψη το 2023 είχε αποτέλεσμα υψηλές τιμές εισιτηρίων, καθώς η ζήτηση για ταξίδια ξεπερνούσε τις δυνατότητες των εταιρειών, οι οποίες επιβαρύνθηκαν από καθυστερημένες παραδόσεις αεροπλάνων και άλλες επιχειρησιακές δυσκολίες. Η τάση αυτή δείχνει να επιβραδύνεται το 2024, σύμφωνα με την IATA. Παράλληλα, τα ποσοστά πληρότητας των αεροπλάνων έχουν ήδη επανέλθει στα επίπεδα προ υγειονομικής κρίσης.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η φωτορύπανση «σβήνει» ολόκληρα οικοσυστήματα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ