Παρά την πανδημία, η ζήτηση για μόνιμη παραθεριστική κατοικία σε επιλεγμένους προορισμούς στη χώρα μας από το εξωτερικό, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό, δείγμα του πώς μπορεί να ανακάμψει η αγορά την επόμενη μέρα.
Τα στοιχεία από την εταιρεία ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών συμβουλευτικής σε ακίνητα Cerved Property Services (πρώην Eurobank Property Services), η οποία ανήκει στον διεθνή Ιταλικό όμιλο Cerved Group παραπέμπουν σε αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 30%, ενώ όπως προκύπτει, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προήλθε κυρίως από πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κύπρου, της Αυστραλίας και της Γαλλίας.
Πρόκειται για εθνικότητες, ορισμένες από τις οποίες συνδέονται και με την ελληνική ομογένεια, ενώ όσον αφορά τους προορισμούς, στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για την Αθήνα είναι, όπως είναι εύλογο, τα νότια προάστια και ιδιαίτερα η Γλυφάδα. Σε ό,τι έχει να κάνει με νησιωτικούς προορισμούς προηγούνται οι Κυκλάδες, με την Πάρο και τη Σαντορίνη να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων.
Καταγράφοντας συνολικά τις τάσεις στην αγορά κατοικίας, η Cerved Property Services αναφέρει ότι κατά την προηγούμενη τριετία, προ πανδημίας, υπήρξε σημαντική μεγέθυνση στην αγορά κατοικιών με τις κύριες αιτίες να επικεντρώνονται στη συνεχή αύξηση των αφίξεων ξένων τουριστών (η οποία και κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ για το 2019), τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και τη χορήγηση αδειών Golden Visa.
Aπό το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η σταδιακή έξαρση του Covid 19 οδήγησε σε σημαντική, κατά 60%, μείωση των ξένων επενδύσεων σε real estate σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Σε σχέση με τη χορήγηση αδειών Golden Visa σε πολίτες τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. με την αγορά ακινήτων αξίας από 250 χιλ. ευρώ και πάνω, έχει υπάρξει μεν σημαντική μείωση εν μέσω πανδημίας σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019 -οπότε είχε καταγραφεί το ιστορικό ρεκόρ στις χορηγήσεις με την έκδοση 3.504 αδειών- ωστόσο είναι θετικό ότι «η χώρα μας παραμένει, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία, στους πρώτους προορισμούς σε χορήγηση ειδικών αδειών παραμονής», σύμφωνα με τους αναλυτές της Cerved.
Σημειωτέον ότι τη χρονιά της πανδημίας, με βάση τα στοιχεία από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός των αδειών που χορηγήθηκαν σε επενδυτές τρίτων χωρών ήταν μόλις 403.
Την ίδια στιγμή, η ριζική μείωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσα από διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες, λόγω του Covid 19, έχει στρέψει μεγάλη μερίδα ιδιοκτητών από τις βραχυχρόνιες στις μακροχρόνιες μισθώσεις.
«Συνολικά πάντως οι μισθώσεις κατοικιών διατηρούνται σε επίπεδα τιμών προ της πανδημίας με τους αυξητικούς όμως ρυθμούς να έχουν πλέον ανασχεθεί, μετά την κορύφωση των ενοικίων που έχουν καταγραφεί».
Κόστος κατοικιών
Η ανάλυση της Cerved αναφέρεται και στις υψηλές δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την κατοικία. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών της Ε.Ε με το ποσοστό των νοικοκυριών που οι δαπάνες τους για κατοικία ξεπερνά το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Το 41% των νοικοκυριών στην χώρα μας είναι επιβαρυμένα με μηνιαία κόστη που αφορούν είτε το ενοίκιο, είτε τη δόση του στεγαστικού τους δανείου, είτε τα έξοδα διαχείρισης της κατοικίας, που ως σύνολο ξεπερνούν το 40% του συνολικού τους εισοδήματός τους. Με σημαντική απόσταση, ως προς τις συγκεκριμένες επιβαρύνσεις ακολουθούν η Βουλγαρία με 29,3% των νοικοκυριών και η Κύπρος με 17,6%», αναφέρεται σχετικά.
Διαβάστε ακόμη
Ο Chief of staff και ο υπουργός στο Τατόι, οι φρεγάτες και τα ακίνητα που… φεύγουν σαν ζεστό ψωμί
Εφοριακοί με μαγιό παριστάνοντας τους τουρίστες ετοιμάζουν απόβαση στα ελληνικά νησιά