Σε πανωλεθρία για τον τουριστικό Νότο έχει εξελιχθεί η σεζόν COVID 19 όπως πιστοποιούν τα ίδια τα νούμερα σε αφίξεις και εισπράξεις, με την πτώση να ξεπερνά το 70% σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, ενώ και για τη χώρα μας ο πενιχρός μέχρι στιγμή απολογισμός είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών ξενοδοχείων έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Ισπανία, Τουρκία, Κύπρος και Ελλάδα βιώνουν το χειρότερο -ιστορικά- καλοκαίρι, με την ‘’πρωταθλήτρια’’ της Μεσογείου, την Ισπανία, να έχει απωλέσει μόνο στο πρώτο εξάμηνο φέτος 27,3 εκατ. επισκεπτών και 28,4 δισ. ευρώ εσόδων.
Ενδεικτικό αποτελεί το γεγονός ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της χώρας και το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι ισπανικοί προορισμοί δέχθηκαν μόλις 10,78 εκατ. τουρίστες με πτώση 71,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενώ οι τουριστικές εισπράξεις συρρικνώθηκαν κατά 70,6% μόλις στα 11,84 δισ. ευρώ- νούμερα πρωτοφανή για τα δεδομένα της ισπανικής τουριστικής βιομηχανίας. O Iούλιος ήταν σαφώς καλύτερος με διεθνείς αφίξεις άνω του 1,1 εκατ., νούμερο πάντως που αντιστοιχεί μόλις στο 1/6 των ξένων επισκεπτών του Ιουλίου του 2019.
Μεγαλύτερη είναι η πτώση στην Τουρκία, όπου με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η πτώση για το πρώτο εξάμηνο του 2020 είναι στο 75% όσον αφορά την επισκεψιμότητα με τους ξένους τουρίστες στη χώρα να υπολογίζονται στα 4,5 εκατομμύρια από τα 18 εκατ. επισκέπτες το πρώτο εξάμηνο του 2019. Σημειωτέον ότι πέρυσι ο τουρκικός τουρισμός μέτρησε 45 εκατ. ξένους επισκέπτες, ενώ φέτος μία αισιόδοξη εκτίμηση από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού παραπέμπει σε έναν στόχο 15 εκατ. τουριστών για το σύνολο του έτους- αν κι εφόσον δεν υπάρξουν περικοπές δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών- καθώς και 11 δισ. δολάρια εσόδων. Με βάση τις εκτιμήσεις από το υπουργείο, στο επτάμηνο οι διεθνείς αφίξεις ήταν στα 6,5 εκατ. και από αυτές 1,2 εκατ. ήταν οι Τούρκοι που ζούν στο εξωτερικό.
Κατάρρευση σημειώνουν τα νούμερα και στην Κύπρο, όπου στους επίσημους αριθμούς έχουν συμπεριληφθεί και οι επιδόσεις του πολύ δύσκολου φετινού Ιουλίου: Ενδεικτικά, για το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020, η πτώση στις αφίξεις τουριστών ξεπέρασε το 85%, φθάνοντας τις 320.589 σε σύγκριση με 2.181.994 την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με βάση τα στοιχεία από την κυπριακή Στατιστική Υπηρεσία. Μόνο για τον Ιούλιο οι αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 88,2%, μόλις στις 64.914 από 550.971 τον Ιούλιο του 2019.
Ελλάδα: Χειρότερος ο Αύγουστος
Για τη χώρα μας τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος στο τέλος της περασμένης εδομάδας παραπέμπουν επίσης σε μεγάλη πτώση στο πρώτο εξάμηνο με μείωση κατά 87,5% ή 4,74 δισ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 678 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία. Οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 76,9% και διαμορφώθηκαν στα πέριξ των 2,178 εκατ. ταξιδιωτών, έναντι 9,407 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2019- σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις.
“Η σεζόν Covid ρίχνει αυλαία το Σεπτέμβριο με χαμηλές πληρότητες, όμως τα ισχυρά μέτρα προστασίας που επιβλήθηκαν σε κάποιες περιοχές προκάλεσαν σύγχυση αναφορικά με ύπαρξη lockdown και αυτό έφερε νέες ακυρώσεις.
Τολμώ να πω η σεζόν τελείωσε άδοξα σε κάποιους προορισμούς», ανέφερε σε δηλώσεις του χθές ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος. «Δεν υπάρχει lockdown στους προορισμούς όπου έχουν επιβληθεί πρόσθετα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΠΟΞ κάνοντας λόγο για “παραπληροφόρηση” που οδηγεί σε “σωρεία ακυρώσεων λόγω φόβου και λανθασμένης εντύπωσης ότι οι προορισμοί είναι κλειστοί».
Ο ίδιος προέβλεψε ότι εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τουριστικού ενδιαφέροντος αρκετές επιχειρήσεις θα κλείσουν έως τις 10 Σεπτεμβρίου. Ο Σεπτέμβριος φαίνεται να είναι «μισός μήνας τουριστικά» καθώς το πλάνο των κρατήσεων σε αρκετά καταλύματα δεν ευνοεί την περαιτέρω λειτουργία τους. Αντίστοιχα και η εικόνα του Αυγούστου είναι χειρότερη από τις αρχικές προσδοκίες και σύμφωνα με τους ξενοδόχους θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι προορισμοί παραμένουν ανοιχτοί, παρά την επιβολή ισχυρών μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, ο προβληματισμός είναι τεράστιος όταν τα έσοδα κατρακυλούν στην περιοχή των 3 δις. ευρώ φέτος (με βάση πλέον τις εκτιμήσεις των τουριστικών φορέων για το σύνολο του 2020) ευρώ από τα 18,2 δισ. ευρώ που ήταν πέρυσι. «Χρειάζεται να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα, όταν ο ανταγωνισμός στη Μεσόγειο θα ενταθεί», αναφέρει ο κ. Τάσιος, χαρακτηρίζοντας “μαγικό στοίχημα” τη λήψη κατάλληλων εμπροσθοβαρών μέτρων στήριξης του κλάδου, ώστε να του επιτρέψουν να επιβιώσει το 2021.