Παρά τη συζήτηση περί συνωστισμού και απωλειών στις αφίξεις την τελευταία διετία, το βαρύ πυροβολικό της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα παραμένουν φέτος οι Κυκλάδες προσφέροντας, έστω και με χαμηλότερες πληρότητες, το υψηλότερο έσοδο στους ιδιοκτήτες που μισθώνουν σπίτια μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες.

Η υψηλότερη μέση ημερήσια τιμή στις βραχυχρόνιες μισθώσεις φέτος στην Ελλάδα καταγράφηκε όχι τον Αύγουστο αλλά τον Ιούνιο στις Κυκλάδες, φτάνοντας στα 351 ευρώ, και ενδεχομένως να αποτυπώνει τη νέα τάση για διακοπές εκτός της περιόδου αιχμής (Ιούλιο – Αύγουστο) λόγω των ακριβότερων τιμών, της μεγαλύτερης κίνησης, αλλά πλέον και των υψηλών θερμοκρασιών.

Στην κορύφωση της σεζόν, τον Αύγουστο, στις Κυκλάδες η μέση τιμή ήταν στα 327 ευρώ, υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη πανελλαδικά, που ήταν στα 148 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέσο εισόδημα ενός ιδιοκτήτη φέτος στους δημοφιλείς κυκλαδίτικους προορισμούς έχει ανέλθει μέχρι στιγμής φέτος, από τις αρχές του χρόνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο, στα 21.100 ευρώ, κατά πολύ υψηλότερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, με το κέντρο της Αθήνας και το Ιόνιο να ακολουθούν.

Τα στοιχεία που κατέγραψε η Hosthub, η εταιρεία που βοηθά ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης σε 87 χώρες να ανεβάζουν τα ακίνητά τους σε πολλαπλές πλατφόρμες και να διαχειρίζονται πολλαπλές καταχωρήσεις, δίνουν την πλήρη εικόνα της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όλη την Ελλάδα φέτος, την καλύτερη ιστορικά χρονιά για τον κλάδο όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά.

Τα νούμερα στους προορισμούς

Όπως προκύπτει από τα δεδομένα της Ηosthub πανελλαδικά, το μέσο έσοδο στα καταλύματα τύπου Airbnb υπολογίζεται στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου κοντά στα 12.500 ευρώ, με τη μέση τιμή διανυκτέρευσης για το 2024 μέχρι στιγμής να διαμορφώνεται στα 115 ευρώ. Από το μέσο έσοδο θα πρέπει να αφαιρεθούν τα κόστη του ιδιοκτήτη σε σχέση με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενίοτε τον καθαρισμό, κάποιους φόρους κ.ά., ανάλογα με τις καταχωρήσεις σε κάθε πλατφόρμα (Airbnb, Booking, VRBO κ.ά.).

Ψηλότερα από τον μέσο όρο της ελληνικής επικράτειας κινούνται οι «οικοδεσπότες» στην Αθήνα με ένα μέσο ετήσιο έσοδο στα 15.600 ευρώ, όχι όμως και στο δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, όπου οι τιμές παραμένουν χαμηλά: η συμπρωτεύουσα καταγράφει τις χαμηλότερες τιμές μεταξύ των μεγάλων προορισμών ανά την Ελλάδα, στα 62 ευρώ κατά μέσον όρο φέτος, χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις ανά μήνα, με ένα μέσο εισόδημα για τους ιδιοκτήτες κάτω των 10.000 ευρώ, στα 9.200 ευρώ.
Ο μόνος μήνας που διαφοροποιεί κάπως τα πράγματα στη Θεσσαλονίκη είναι ο Δεκέμβριος, τα Χριστούγεννα, με μια μέση τιμή στα 84 ευρώ (με βάση τα περσινά στοιχεία).

Στην Αθήνα, στην περιοχή του κέντρου, οι τιμές φέτος διατηρήθηκαν σταθερές παρά τη μεγάλη αύξηση της προσφοράς των προσφερόμενων καταλυμάτων, με την υψηλότερη μέση τιμή της χρονιάς να καταγράφεται τον Ιούνιο, φτάνοντας τα 124 ευρώ και χαμηλώνοντας τον Αύγουστο στα 106 ευρώ.

 

Η Ηosthub, η οποία έχει ένα ιδιαίτερα σημαντικό δείγμα της ελληνικής αγοράς που αντιστοιχεί σε πολλές χιλιάδες καταλύματα και αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τους επιτελείς της, περίπου το 5%-7% (κάτι που προσδίδει και την ανάλογη σημασία στην ανάλυση των στατιστικών για τη φετινή χρονιά), καταγράφει πλέον για την πρωτεύουσα και την επιμέρους αγορά των νοτίων προαστίων βελτίωση, «με δεδομένη τη μεγάλη άνοδο της Αθηναϊκής Ριβιέρας αλλά και την αύξηση των προσφερόμενων καταλυμάτων», όπως αναφέρει στο «business stories» ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Καραβίτης. Η υψηλότερη μέση τιμή που καταγράφηκε στα νότια προάστια φέτος ήταν τον Ιούνιο φτάνοντας τα 137 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο έπεσε στα 130 ευρώ.

Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο

Στους πιο κερδισμένους προορισμούς της φετινής χρονιάς ο ίδιος εντάσσει τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο, που είχε και την υψηλότερη μέση πληρότητα πανελλαδικά στον «θερμότερο» μήνα της σεζόν, τον Αύγουστο, αγγίζοντας το 79%, με μια μέση τιμή στα 208 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Η Κρήτη έχασε μεν σε πληρότητα λόγω των αυξημένων καταχωρήσεων φέτος, ωστόσο κέρδισε ως προς τις τιμές δεδομένου ότι προστέθηκαν περισσότερα ακριβά καταλύματα.


Έτσι, η μέση τιμή στο νησί τον Αύγουστο, στο peak της σεζόν, ήταν στα 164 ευρώ, από τα 137 ευρώ του Αυγούστου του 2023, ενώ το μέσο ετήσιο έσοδο για τους ιδιοκτήτες ήταν στα 12.400 ευρώ στο εννεάμηνο του 2024.

Για τη συνέχεια της χρονιάς, ο κ. Καραβίτης στέκεται ιδιαίτερα στην αυξημένη προσφορά καταλυμάτων φέτος και το πώς τελικά αυτή διαμορφώνει τις προσδοκίες των ιδιοκτητών μετά και το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, έως το τέλος της χρονιάς.
«Ενα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι, όπως φαίνεται, πέρυσι οι διαχειριστές ήταν πολύ πιο αισιόδοξοι για τις τιμές που θα μπορούσαν να διατηρήσουν μετά το καλοκαίρι ενώ η πραγματικότητα τους διέψευσε. Φέτος δείχνουν πολύ πιο προσγειωμένοι στις τιμές που έχουν θέσει για τους υπόλοιπους μήνες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους».

Στις νέες συνθήκες της αγοράς, όπως διαμορφώνονται τώρα μετά και τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί αύξησης του τέλους ανθεκτικότητας ειδικά τη θερινή περίοδο, από Απρίλιο έως και Οκτώβριο, του κόφτη από τις αρχές του 2025 και τουλάχιστον για έναν χρόνο σε νέες άδειες σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας, των κινήτρων για μετατροπή από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση κ.ά., διαπιστώνεται αυτή τη στιγμή αύξηση και επίσπευση των διαδικασιών από πλευράς των ιδιοκτητών για την απόκτηση Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στην Αθήνα. Επιπλέον, είναι περισσότεροι τώρα οι ιδιοκτήτες που σπεύδουν να στραφούν στην επαγγελματική διαχείριση από εξειδικευμένες εταιρείες σε μια αγορά όπως η ελληνική, όπου μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν οι μεμονωμένοι «οικοδεσπότες», σε ποσοστό που σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας Αirbnb φτάνει ακόμη και το 90%.

Η Ελλάδα στην Ευρώπη

Το φετινό καλοκαίρι σήμανε ένα νέο ρεκόρ στον κλάδο σε όλη την Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων AirDNA, οι διαμονές για τις οποίες έγιναν κρατήσεις φέτος μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο) είναι αυξημένες κατά 19% έναντι του περσινού καλοκαιριού, φτάνοντας τα 166,3 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα έσοδα που προέκυψαν από τα ευρωπαϊκά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζονται σε 28,9 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 24% σε ετήσια βάση.

Για το καλοκαίρι η μέση ημερήσια τιμή ανά κατάλυμα στην Ευρώπη για την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου έφτασε φέτος τα 177 ευρώ, με την Ελλάδα να κινείται υψηλότερα, στα 214 ευρώ, και να κατατάσσεται στο top 5 των ακριβότερων ευρωπαϊκών αγορών.
Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη και σε ένα σύνολο 40 ευρωπαϊκών χωρών, η εικόνα της Ελλάδας φέτος το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων γνωστών τουριστικών αγορών, όπως η «πρωταθλήτρια» Ισπανία και η Ιταλία, παραπέμπει μεν σε διψήφιο ποσοστό αύξησης της ζήτησης, ωστόσο οι λιγότερο ώριμες τουριστικές και πολύ πιο φθηνές αγορές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης είναι αυτές που έσπασαν τα κοντέρ.
Ακρίβεια και πληθωρισμός έχουν ψαλιδίσει τα εισοδήματα του ταξιδιωτικού κοινού σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα η τιμή πλέον να μετράει πολύ.

Νέα δεδομένα

Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, όπου το ισχυρό θετικό momentum το οποίο βίωσε ο κλάδος σε όλη την Ευρώπη μετά την πανδημία, με περισσότερα και ακριβότερα ταξίδια «εκδίκησης» από το καλοκαίρι του 2022 και μετά, φτάνει τώρα σε μια φάση που φθίνει, άρα δημιουργούνται νέα δεδομένα και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διατηρήσει η Ελλάδα το θετικό της πρόσημο στον τουρισμό, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Παράσχης προ ημερών στο 5ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης.

Είναι ενδεικτικό ότι οκτώ από τις αγορές που βρίσκονται στην πρώτη 12άδα των χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης, άνω του 30%, το καλοκαίρι που μας πέρασε, έχουν μέση τιμή κάτω των 100 ευρώ: στο Κόσοβο, με μόλις 47 ευρώ μέση τιμή, η ζήτηση εκτοξεύτηκε φέτος κατά 66%, στην ανερχόμενη Αλβανία με μέση τιμή στα 77 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου ήταν στο 59% και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο 45% με μέση τιμή στα 80 ευρώ. Η Ελλάδα ήταν η 4η ακριβότερη στην Ευρώπη μετά το Μονακό (301 ευρώ), την Ισλανδία (250 ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (220 ευρώ) ως προς τη μέση τιμή διανυκτέρευσης μέσα στο καλοκαίρι με αύξηση της ζήτησης κατά 18%.

Μια ακόμη τάση που αναδεικνύεται από τα στοιχεία, όπως καταγράφηκαν από την εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων AirDNA, είναι η άνοδος των πιο βόρειων αγορών, συμπεριλαμβανομένων και των σκανδιναβικών, πιθανότατα όπως αναφέρεται λόγω καιρού και χαμηλότερων θερμοκρασιών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές της Νότιας Ευρώπης.
Για παράδειγμα, η Νορβηγία και η Δανία έχουν ανέβει αρκετές θέσεις φέτος το καλοκαίρι με αύξηση της ζήτησης που προσεγγίζει το 30% και τη μέση τιμή να είναι κοντά ή και χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Διαβάστε ακόμη

Η ΔΕΗ βγαίνει στις αγορές με 7ετές ομόλογο 500 εκατ. ευρώ

Το ΠΑΣΟΚ, ο αγέρωχος αρχηγός και οι «συμπαραστάτες», ο Στέφανος-σκέτος ψάχνει, η Ολγα και το Μαξίμου, η Τραυλού μπαίνει στα ξενοδοχεία 

Bitcoin: Φλερτάρει με τα $70.000 μετά από εισροή $2.4 δισεκατομμυρίων σε ETFs (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα