search icon

Τουρισμός

Οι Γερμανοί τουρίστες «ψήφισαν» Tουρκία και Αίγυπτο τον Ιούλιο- Μέτρια ζήτηση για Ελλάδα

Πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των Γερμανών τουριστών στην σημείωσε αύξηση κατά 18,2%, φθάνοντας συνολικά τα 4,38 εκατ. ταξιδιώτες

Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο μεγάλες κερδισμένες για τις κρατήσεις του Ιουλίου από τη γερμανική αγορά, από τις σημαντικότερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη και η πρώτη εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Η ζήτηση τον Ιούλιο για κρατήσεις τουριστικών «πακέτων» από τη Γερμανία ήταν μέτρια για τη χώρα μας, ενώ τις χειρότερες επιδόσεις σημείωσε η Ισπανία, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας Αmadeus, που συνεργάζεται στα συστήματα κρατήσεων με τους μεγαλύτερους παίκτες της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας.

Στο σύνολό τους, οι δέκα μεγαλύτεροι προορισμοί – οι οποίοι αντιστοιχούν στα 2/3 περίπου του συνόλου των κρατήσεων σε «πακέτα» και τα ταξίδια της τελευταίας στιγμής από τους Γερμανούς- είχαν μειωμένες κρατήσεις σε ποσοστό 1,6% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, ενώ τον Ιούνιο του 2019 ήταν μειωμένες κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Με βάση τα στοιχεία της Αmadeus λοιπόν, η Κρήτη και συγκεκριμένα το Ηράκλειο ναι μεν βρίσκεται στην τέταρτη θέση όσον αφορά τις συνολικές κρατήσεις για τους δέκα πρώτους προορισμούς από τη Γερμανία, ωστόσο είχε πτώση 6% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018. Πτώση 5% είχε η Ρόδος (από την όγδοη θέση επί του συνόλου των κρατήσεων), ενώ αύξηση 21% είχε η Κώς, η οποία καταλαμβάνει την 9η θεση του τοπ 10.

Μεγάλη άνοδο, της τάξεως του 10%, είχε τον Ιούλιο η Aττάλεια στην Τουρκία η οποία ούτως ή άλλως βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τον συνολικό αριθμό κρατήσεων, ενώ πτώση κατά 10% είχε από τη δεύτερη θέση η Πάλμα στην Ισπανία, επιβεβαιώνοντας την «κόπωση» που παρατηρείται φέτος στον ισπανικό τουρισμό και την πτώση των κρατήσεων με βάση πάντα τα στοιχεία της Amadeus. Εξ’ ου και το διψήφιο ποσοστό πτώσης, από 17% έως 25% που είχαν και οι λοιποί ισπανικοί προορισμοί (Λας Πάλμας, Νότια Τενερίφη, Φουερτεβεντούρα). Στην τρίτη θέση επί του συνόλου των κρατήσεων βρίσκεται ένας αιγυπτιακός προορισμός, η Χουργκάντα με αύξηση της τάξεως του 11% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2018.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι, ο συνολικός αριθμός των Γερμανών τουριστών στην σημείωσε αύξηση κατά 18,2%, φθάνοντας συνολικά τα 4,38 εκατ. ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 16% και διαμορφώθηκαν στα 2,962 δισ. ευρώ. Οι σημαντικότερες αγορές της Ελλάδας για το 2018, με βάση την κατάταξη των εσόδων, ήταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ οι επισκέπτες από τη Γερμανία καταγράφουν την υψηλότερη δαπάνη ανά επίσκεψη (614 ευρώ), λόγω μεγάλης διάρκειας παραμονής (8,8 διανυκτερεύσεις). Φέτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσιάζει μείωση κατά 14,3% και διαμορφώνεται στις 761 χιλ. ταξιδιώτες.

Exit mobile version