search icon

Τουρισμός

Η «ακτινογραφία» του τουρισμού: Αφίξεις, έσοδα και τοπ προορισμοί στην Google (πίνακας + χάρτης)

Πάνω από το 90% του 2019 οι αφίξεις και εισπράξεις το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου, σύμφωνα με ΥΠΑ και ΤτΕ - Η έρευνα της Τourix για τους προορισμούς

Μήνα με το μήνα κλείνει η «ψαλίδα» σε σχέση με τα νούμερα του 2019 για τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος βρίσκεται το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου σε ποσοστά πάνω από το 90% της περιόδου προ πανδημίας.

Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνουν τα επίσημα νούμερα από όλες τις πηγές, την Τράπεζα της Ελλάδος που μετρά αφίξεις και εισπράξεις και δημοσιοποίησε χθες τα στοιχεία του Μαΐου και του πρώτου πενταμήνου, αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που μετρά την επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια και διαπιστώνει στο εξάμηνο νούμερα που αγγίζουν το 91% της χρονιάς ρεκόρ του 2019. Περισσότερες αναζητήσεις σε σύγκριση με το 2019 καταγράφεται και για μερικούς από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας όπως προκύπτει από την επεξεργασία που έχει κάνει η εταιρεία Tourix, η οποία εξειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ και έχει αναλύσει τις αναζητήσεις για διαμονή στην Ελλάδα στη Google από τις βασικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Από την άλλη πλευρά, στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 καταγράφεται μείωση της Μέσης Δαπάνης ανά Ταξίδι από τα 634 ευρώ της περιόδου Ιανουαρίου- Μαΐου 2019 στα 623 ευρώ φέτος (-1,8%), αν και το Μάιο εμφανίζεται αυξημένη κατά 8,6% (πάντα σε σύγκριση με το 2019) στα 563,4 ευρώ.

«Έπιασαν» το 2019 οι αεροπορικές αφίξεις εξωτερικού

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις αεροπορικές αφίξεις του πρώτου εξαμήνου, με βάση τα στοιχεία από την ΥΠΑ, τον Ιούνιο οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν για πρώτη φορά πιο ψηλά- έστω και οριακά- από αυτές του Ιουνίου του 2019, στοιχείο ενθαρρυντικό για το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ περισσότερες, κατά 0,9% ήταν και οι συνολικές πτήσεις. Οριακή μείωση, στο -0,3%, σημειώνει το σύνολο της επιβατικής κίνησης, που ήταν τον Ιούνιο του 2019 στους 8,43 εκατ. επιβάτες και τώρα 8,398 εκατομμύρια. Όσον αφορά ειδικά στις αφίξεις επιβατών πτήσεων εξωτερικού, το 2019 ήταν 3,478 τον Ιούνιο και φέτος είναι πάνω από 3,48 με πολύ οριακή αύξηση (+)0,1%. Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ανήλθε στα 22,4 εκατ. προσεγγίζοντας το 90,6% της επιβατικής κίνησης του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Aφίξεις – Εισπράξεις 5μήνου

Χθες η ΤτΕ δημοσιοποίησε τα στοιχεία πενταμήνου για τον ελληνικό τουρισμό όπου πρωταγωνιστούν τέσσερις εθνικότητες, οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ και για το Μάιο διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ. Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν «πιάσει» ποσοστό πάνω από 90% του Μαΐου του 2019 (- 9,7%) ενώ σε επίπεδο πενταμήνου είναι μειωμένες κατά 12,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 και από τις αγορές της Ε.Ε., οι εισπράξεις από τη Γερμανία διαμορφώθηκαν στα 508,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία στα 221,4 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-27, πρώτη αγορά είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με εισπράξεις που ανήλθαν στα 365,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες από τις ΗΠΑ στα 180 εκατ. ευρώ. Μόλις 8 εκατ. ευρώ είναι οι εισπράξεις από τη Ρωσία.

Όσον αφορά την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Μάιο του 2022 διαμορφώθηκε σε 2,2 εκατ. ταξιδιώτες και σε επίπεδο πενταμήνου σε 4,3 εκατ. ταξιδιώτες. Έναντι των αντίστοιχων περιόδων του 2019, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 7,6% το Μάιο του 2022 και κατά 18,3% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2022.

Στο πρώτο πεντάμηνο του 2022 η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία διαμορφώθηκε σε 738 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία σε 305 χιλ. ταξιδιώτες. Αναφορικά με τις χώρες εκτός της ΕΕ‑27, η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στις 626 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τις ΗΠΑ αυξήθηκε επίσης σημαντικά και διαμορφώθηκε σε 174,1 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία διαμορφώθηκε μόλις σε 11,6 χιλ. ταξιδιώτες.

Οι τοπ προορισμοί

Ισχυρό ενδιαφέρον, υψηλότερο έναντι του 2019, παρατηρείται για το πρώτο εξάμηνο του 2022  για 7 ελληνικούς προορισμούς πρώτης γραμμής (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος,  Ρόδος, Ελούντα) όπως δείχνουν τα δεδομένα της ζήτησης μέσω των αναζητήσεων στη Google κατόπιν της επεξεργασίας από την Tourix Analytics, της εταιρείας Tourix, που εξειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ.

Για την Αθήνα, στο πρώτο εξάμηνο του 2022, παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων σχετικά με διαμονή κατά 65% σε σχέση με το 2019 με κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων φέτος τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία.

Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη για το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρουσιάζει αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή κατά 51% σε σχέση με το 2019, με τις 3 κορυφαίες χώρες τη Γερμανία, την Κύπρο και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Ρουμανία να ακολουθεί λίγο πίσω στη τέταρτη θέση.

Στους δύο premium προορισμούς της χώρας, για το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφεται σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή στη Σαντορίνη κατά 42% σε σχέση με το 2019 με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ να «σύρουν το χορό» των αναζητήσεων και ακολουθούν Γαλλία, και Ιταλία. Αντίστοιχα, οι κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στη Μύκονο για το 2022 είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η Ιταλία, με τις Γερμανία και Γαλλία να συμπληρώνουν τη πεντάδα. Συγκριτικά με το 2019, το πρώτο εξάμηνο του 2022 παρατηρείται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων κατά 46%.

Στις Κυκλάδες επίσης, το μεγαλύτερο νησί, η Νάξος έχει άνοδο σε σχέση με το 2019 κατά 55% με τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο νησί.

Σε έναν κορυφαίο προορισμό όπως η Ρόδος, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφεται αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή κατά 73% σε σχέση με το 2019, με κορυφαίες χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, ενώ ακολουθούν η Γαλλία και η Ολλανδία.

Σε έναν πολύ ιδιαίτερο προορισμό, όπως η Ελούντα στην Κρήτη, το πρώτο εξάμηνο του 2022 η αύξηση του συνολικού όγκου διαδικτυακών αναζητήσεων για διαμονή είναι κατά 65% σε σχέση με την περίοδο της κανονικότητας με τις δύο κορυφαίες χώρες σε επίπεδο αναζητήσεων για διαμονή στην Ελούντα το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις στα καύσιμα: Η Ελλάδα είναι στον μέσο όρο παγκοσμίως (λίστα + χάρτης)

Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος μετά το «ράλι» – Πότε ανακοινώνονται οι νέες χρεώσεις

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)

Exit mobile version