Ιστορικά υψηλά επίπεδα ως προς το δείκτη μελλοντικής ζήτησης, αύξηση των προσλήψεων στα ξενοδοχεία έναντι του 2023, περαιτέρω αύξηση της αεροπορικής κίνησης και βελτίωση στον δείκτη οικονομικού κλίματος στις μεγάλες ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι 4 πρόδρομοι δείκτες, που προμηνύουν ακόμη καλύτερες ημέρες για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή σεζόν, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις -πλην απρόβλεπτων παραμέτρων κυρίως γεωπολιτικών, κλιματικών και λοιπών οικονομικών- για αύξηση των τουριστικών εισπράξεων φέτος κατά 10% έναντι του 2023, φτάνοντας ακόμη και τα 22 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία επικαλείται η σχετική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο η οποία εκτιμά, από τη μία πλευρά, ότι το 2024 μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε ένα νέο έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με αφίξεις της τάξης των 35 εκ. τουριστών (+7% έναντι του 2023) και βελτιωμένα έσοδα ανά τουρίστα. Ωστόσο τονίζεται και η πιθανότητα να υπάρξει μεγάλο εύρος απόκλισης γύρω από το βασικό σενάριο -κυρίως προς τα κάτω- λόγω της υψηλής γεωπολιτικής και κλιματικής αβεβαιότητας, όπως έγινε για παράδειγμα πέρυσι με τις πυρκαγιές στη Ρόδο, καθώς και πιθανών οικονομικών αναταράξεων π.χ. από την εξέλιξη αυτής της εβδομάδας με τη χρεοκοπία της FTI Touristik. Ως σχόλιο σε σχέση με την τελευταία εξέλιξη της πτώχευσης του tour operator FTI από τη Γερμανία, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη, είναι ότι όπως φαίνεται αυτή την στιγμή «η άμεση επίδραση στις αφίξεις αντιστοιχεί σε κάτω από 0,5%. Ωστόσο, θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να διαπιστωθεί το εύρος των έμμεσων επιδράσεων καθώς και η δυνατότητα κάλυψης του κενού με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής».

Επισημαίνεται εδώ ότι για τα συμπεράσματα της έρευνας, η Εθνική Τράπεζα, πραγματοποίησε έρευνα πεδίου σε 200 ξενοδοχεία που διεξήγαγε για 2η συνεχή χρονιά.

Oι θετικοί οιωνοί

Συνολικά ως προς τους πρόδρομους δείκτες που παραπέμπουν σε περαιτέρω αύξηση των μεγεθών φέτος:

Ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες ξενοδόχοι εμφανίζονται σημαντικά πιο αισιόδοξοι από τους ανταγωνιστές τους στη Μεσόγειο, σε μια επανάληψη της εικόνας του 2023 που οδήγησε σε ενίσχυση του αποτυπώματος του ελληνικού τουρισμού στην μεσογειακή αγορά (16,9% από 16,8% το 2019, σε όρους διανυκτερεύσεων αλλοδαπών σε καταλύματα).

▪ Η αισιοδοξία αυτή αποτυπώνεται στο ισοζύγιο καθαρών προσλήψεων στα ξενοδοχεία, σημειώνοντας νέο ρεκόρ το διάστημα Φεβρουάριος- Απρίλιος 2024, με επιπλέον 98.000 εργαζομένους από επιπλέον 90.000 το 2023. Από την άλλη, ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα προσωπικού, με το 80% του τομέα να δηλώνει αντιμέτωπο με αριθμό κενών θέσεων ίδιο ή μεγαλύτερο του 2023 – με τα αστικά ξενοδοχεία να δέχονται την υψηλότερη πίεση.

▪ Η αεροπορική κίνηση καταγράφει άνοδο στις εαρινές αφίξεις εξωτερικού (της τάξης του 20% με βάση τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων για τα αεροδρόμια έως και τον Απρίλιο και τα στοιχεία των πτήσεων έως και το Μάιο, μετά από το δυναμικό χειμώνα καλλιεργώντας προσδοκίες για μείωση της εποχικότητας. Επιπλέον, καταγράφεται αύξηση στις προγραμματισμένες θέσεις (+8%) της περιόδου Ιούνιος- Οκτώβριος αλλά και ισχυρή ζήτηση από ανεξάρτητους τουρίστες, με αύξηση 14% στις έως τώρα κρατήσεις του 2024 (σ.σ. αυτές δηλαδή που έχουν γίνει στην περίοδο Ιανουαρίου- Μαϊου), έναντι +10% για τους ανταγωνιστές στη μεσογειακή αγορά.

▪ Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στις βασικές αγορές, ήτοι σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, προσεγγίζει τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του, με τη διάθεση των Ευρωπαίων για ταξίδια αναψυχής κατά τη θερινή περίοδο να εμφανίζεται ενισχυμένη (+5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι, 74% έναντι 69%).

Διαβάστε ακόμη 

Lidl: 25 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα με 1,4 δισ ευρώ επενδύσεις και ισχυρό αποτύπωμα

Ο αρχηγός, το Κατερινάκι και τα πιστολάκια, η αποχή που μπερδεύει, η ΔΕΗ στα telecoms, τα χρυσά malls και οι αλλαγές στην Αττική Οδό

Ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων – Ποιοι δανειολήπτες θα δουν μείωση στις δόσεις τους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ