Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο καινοτόμο συνέδριο Greece Talks, εστιάζοντας στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με βαθιά πολιτιστική κληρονομιά και δυναμική σύγχρονη ταυτότητα που διοργανώνουν το Travel.gr, το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό site στην Ελλάδα, και το Πρώτο Θέμα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το φετινό συνέδριο φιλοδοξούσε να αναδείξει τη μοναδική ταυτότητα της πόλης, τις ευκαιρίες ανάπτυξης που προσφέρει, τον τρόπο ζωής που εμπνέει αλλά και να επαναπροσδιορίσει τη θέση της με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Κοσμίδης (Architect & Creative Director of Minas Kosmidis Architects): Η Θεσσαλονίκη ζει, αναπνέει και εξελίσσεται από τους ανθρώπους της

Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που με έχει διαμορφώσει και με επηρεάζει στη δουλειά μου. Η αρχιτεκτονική είναι ένας διάλογος με τον τόπο. Η Θεσσαλονίκη ζει, αναπνέει και εξελίσσεται από τους ανθρώπους της. Η πόλη λειτουργεί σαν ένα πεδίο έρευνας. Ένα σημείο που το παλιό και το νέο επικοινωνούν. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που δεν φοβάται να εξελίσσεται.

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, η απορρόφηση θα φτάσει στο 60%

Για την απορρόφηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε πάνελ του συνεδρίου Greece Talks, που διοργανώνει το Travel.gr στη Θεσσαλονίκη.

Αφού πρώτα έκανε ένα σύντομο σχόλιο για τον επερχόμενο ανασχηματισμό («κανείς δεν ξέρει πού θα βρεθεί, παραμένει θέμα που δεν γνωρίζει κανείς»), στη συνέχεια είπε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε θετικό αποτέλεσμα στην εκταμίευση, περιμένουμε 3,1 δισ. ευρώ και θα έχουμε φτάσει στο 60%. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη φάση γιατί γίνεται αναθεώρηση και το 2025 θα προχωρήσουμε σε αιτήματα για μια έκτη δόση 3,9 και μια έβδομη 3,5 δισ. ευρώ».

«Το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Αναβαθμίζονται 80 νοσοκομεία, το βλέπουμε στα σχολεία, στα λεωφορεία, βλέπουμε νέους στόλους. Έχουμε εξαιρετική ποιότητα στον τουρισμό, στην παροχή υπηρεσιών. Ο τουρισμός γιγαντώνεται σε πόλεις που μεγαλώνουν και προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες. Κάνουμε αστικές αναβαθμίσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης και βλέπουμε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

Zinell (CEO Fraport Greece): Ο ελληνικός τουρισμός θα συνεχίσει να μεγαλώνει αλλά χρειάζεται συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα

Όπως ξέρετε έχουμε επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια εκατομμύρια ευρώ σε μεγάλα έργα. Συνεχίζουμε να επενδύουμε, να μεγαλώνουμε τις δυνατότητες των αυτοκινητόδρομων και των αεροδρομίων. Και νομίζω πως αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία του ελληνικού τουρισμού: το γεγονός ότι όλοι έχουν κάνουν επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στις κρατικές επενδύσεις και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Γιατί αυτός θα είναι ένας τρόπος να πάμε παρακάτω και ο ελληνικός τουρισμός να συνεχίζει να μεγαλώνει με τους ρυθμούς που συμβαίνει τώρα.

Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, το δημόσιο και οι ιδιωτικές επενδύσεις, σε μία κοινή πορεία εξάπλωσης των επενδύσεων σε κάθε προορισμό.

Παπαθανάσης για Ταμείο Ανάκαμψης: Τα χρήματα πηγαίνουν σε μαζικής ανάγκης παρεμβάσεις, όπως οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις

Το Ταμείο Ανάκαμψης αγγίζει όλες τις πτυχές της καθημερινότητας. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα λεωφορεία, αν δούμε όλες τις πτυχές της ζωής μας θα δούμε ότι μας αγγίζει με κάποιον τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Heritage Meets Future: Transforming the Hotel Guest Experience

Μίλησαν η Ελένη Ανδρεάδη, ESG Senior Director του Ομίλου Sani/Ikos, η Ισμήνη Τορνιβούκα, Director of Operations TOR Hotel Group, η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου, Ιδιοκτήτρια του Ekies all Senses Resort, ο Kίμων Riefenstahl, Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος Danai Beach Resort και η Έλενα Ράπτη, Υφυπουργός Τουρισμού

Riefenstahl (Ιδιοκτήτης και Διευθύνων Σύμβουλος Danai Beach Resort): Η βιωσιμότητα δεν είναι τάση, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας

Η προσωποποιημένη εξυπηρέτηση δεν είναι τάση, η βιωσιμότητα δεν είναι τάση, θα έπρεπε να είναι ο κανόνας.

Στο Danai προσπαθούμε να μην αγοράσουμε ρεύμα, ανατροφοδοτείται με βιώσιμη ενέργεια. Αν θα πετύχει θα το μάθουμε στο τέλος του καλοκαιριού. Αλλά άξιζε τον κόπο η προσπάθεια.

Το να κυνηγάς κάθε νέα τάση δεν είναι τρόπος να παραμείνεις στην κορυφή.

Ράπτη: Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές μας σχολές

Οι εμπειρίες συνδέονται με τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές μας σχολές. Οι απόφοιτοι των τουριστικών μας σχολών γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας.

Eδώ στη βόρεια Ελλάδα ό,τι γίνεται, γίνεται σε μία συλλογική προσπάθεια και μία ομαδική δουλειά.

Για μας τουρισμός είναι οι άνθρωποί του

Οι εμπειρίες συνδέονται με τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές μας σχολές. Οι απόφοιτοι των τουριστικών μας σχολών γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας, με απορρόφηση σε 80% από την αγορά εργασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Eδώ στη βόρεια Ελλάδα ό,τι γίνεται, γίνεται σε μία συλλογική προσπάθεια και μία ομαδική δουλειά. Για μας τουρισμός είναι οι άνθρωποί του.

Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές μας σχολές

Οι εμπειρίες συνδέονται με τους ανθρώπους που τις δημιουργούν. Αναβαθμίζουμε τις τουριστικές μας σχολές. Οι απόφοιτοι των τουριστικών μας σχολών γίνονται ανάρπαστοι στην αγορά εργασίας, με απορρόφηση σε 80% από την αγορά εργασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Eδώ στη βόρεια Ελλάδα ό,τι γίνεται, γίνεται σε μία συλλογική προσπάθεια και μία ομαδική δουλειά.

Eυσταθιάδου: Το ταξίδι είναι βλέπω, μυρίζω, αισθάνομαι, ακούω. Το ταξίδι γίνεται μοναδικό όταν βλέπουμε αυτό που ξέρουμε καλά.

Δημιουργήσαμε στο ξενοδοχείο μας ένα μέρος που θέλουμε να διηγηθούμε την ιστορία του. Τις δικές μας αναμνήσεις να τις κάνουμε εμπειρίες για τους επισκέπτες.

Τορνιβούκα (Director of Operations TOR Hotel Group): Παραμένουμε μια οικογενειακή επιχείρηση, βλέπουμε το τοπίο γύρω μας να αλλάζει και να εισέρχονται brands στον τουρισμό

Ισμήνη Τορνιβούκα, Director of Operations TOR Hotel Group

Παραμένουμε μια οικογενειακή επιχείρηση, βλέπουμε το τοπίο γύρω μας να αλλάζει και να εισέρχονται brands στον τουρισμό. Για μας εξακολουθεί να αποτελεί πλεονέκτημα που είμαστε οικογενειακή επιχείρηση.

Ενσωματώνουμε εργαλεία που μπορούν να προσωποποιήσουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Ανδρεάδη (ESG Senior Director του Ομίλου Sani/Ikos): Η βιωσιμότητα έχει να κάνει τόσο με τη διαχείριση του κινδύνου όσο και με την ελκυστικότητα του προϊόντος

Ελένη Ανδρεάδη, ESG Senior Director του Ομίλου Sani/Ikos

Η βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα, έχει να κάνει με τη διαχείριση του κινδύνου αλλά και με την ανθεκτικότητα του προϊόντος.

Βιωσιμότητα και πολυτελής τουρισμός είναι για εμάς όψεις του ίδιου νομίσματος.

Έχουμε 100% προμήθεια ηλεκτρικού από ανανεώσιμες πηγές.

Η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων

Θέλω να εστιάσω στη συνεργασία, κάτι που δεν το κάνουμε πάντα καλά στη χώρα μας. Εμείς έχουμε αναπτύξει συνεργασίες όσο αναφορά στο τοπικό οικοσύστημα με πάνω από 60 συνολικά φορείς.

Πρέπει να μπορούμε να μετρήσουμε πού είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.

Για μένα η βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Μίλησαν ο Νίκος Ταχιάος, Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για θέματα Υποδομών, ο Αναστάσιος Ανδρεάδης, Co-CEO STANTA S.A, ο Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος AVIS και η Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Moderator ο Μπάμπης Κούτρας.

Ταχιάος: Στο αεροδρόμιο χρειάζεται ένα monorail στην καλύτερη περίπτωση που να συνδέεται με ένα σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό

Στους επόμενους στόχους της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του Μετρό Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, που μετείχε στο πάνελ «Quality of Life in a People-Centric City» του Greek Talks που διοργανώνει το Travel.gr στη Θεσσαλονίκη και συντονιστή τον διευθυντή του «Πρώτου Θέματος» Μπάμπη Κούτρα.

Ο κ. Ταχιάος εξήγησε ότι προτεραιότητα είναι η επέκταση του Μετρό στη βορειοδυτική Θεσσαλονίκη, που θα δημιουργηθεί και σταθμός στην Τερψιθέα, για να εξυπηρετεί τους επισκέπτες στο μουσείο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο του Παύλου Μελά.

Αν και το 40% των πολιτών επιθυμεί το μετρό σε πρώτη φάση να επεκταθεί στο αεροδρόμιο, μελέτη έδειξε ότι δεν είναι αυτή η προτεραιότητα. «Δεν προσφέρει κίνηση στην πόλη, ούτε είναι σαφές ότι η κίνηση οδηγείται εκ των πραγμάτων στο κέντρο της πόλης που πηγαίνει το Μετρό» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να υπάρχει σύνδεση του αεροδρομίου της πόλης με μέσο σταθερής τροχιάς. Στο αεροδρόμιο χρειάζεται ένα monorail στην καλύτερη περίπτωση που να συνδέεται με ένα σταθμό μετεπιβίβασης του μετρό.

Ανδρεάδης: Η ποιότητα ζωής στην πόλη δεν πρέπει να έχει στόχο τον τουρισμό. Ξεκινά και καταλήγει σε όσους ζουν στη Θεσσαλονίκη

Θα ήθελα να μιλήσω με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που έχει μεγαλώσει εδώ, έχει σπουδάσει και συνεχίζει να ζει εδώ.

Η ανάπτυξη της πόλης δεν θα έπρεπε να είναι κάτι που έχει σαν στόχο να προσελκύσει τον τουρισμό. Είναι κάτι που αρχίζει από τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης που ζουν και εργάζονται εδώ.

Είναι το μετρό που τώρα οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το συνηθίζουν και να το χρησιμοποιούν, είναι η καθαριότητα που εδώ προσωπικά βλέπω πια μία μεγάλη διαφορά, είναι ο πολιτισμός, είναι η γαστρονομία.

Κατά τη γνώμη μου, η απόσταση που χωρίζει τη Θεσσαλονίκη από τις υπόλοιπες μεσογειακές πόλεις του ίδιου βεληνεκούς. Νομίζω ότι η τοπική κοινωνία πρέπει να αγαπήσει λίγο παραπάνω την πόλη της και να μην αφήνουμε μία μικρή μειοψηφία που καταστρέφει και ρυπάνει την πόλη να βλάψει τους υπόλοιπους που θέλουν μία νέα εικόνα για τη Θεσσαλονίκη.

Ταπραντζής: H Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να γίνει ένα ελληνικό Μιλάνο

Οι υποδομές δεν είναι μεγάλο πρόβλημα να αναπτυχθούν, το δύσκολο είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας.

Αηδονά: Ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για την Κεντρική Μακεδονία πυλώνες ανάπτυξης

Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Στοχεύουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο σε 365 μέρες τον χρόνο, αν είναι δυνατόν.

Αν και η Πιερία και η Χαλκιδική αποτελούν βασικά κομμάτια της τουριστικής προβολής μας, ολόκληρη η περιοχή έχει μοναδικές τουριστικές δυνατότητες.

Kάτι που πρέπει να τονίσω είναι ότι οι θάλασσές μας παίρνουν κάθε χρόνο και γαλάζιες σημαίες.

Μενδώνη: Το Υπουργείο Πολιτισμού είναι περήφανο για το έργο που επιτέλεσε

greece talks

Παγκόσμιας κλίμακας εγχείρημα αυτό που έγινε στη Βενιζέλου με απόλυτη επιτυχία η πραγματοποίησή του.

Στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σωστική έρευνα που έγινε ποτέ στη χώρα μας

Μια φορά την εβδομάδα ερχόμαστε στη Θεσσαλονίκη για να συνεργαστούμε με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Μετρό για να δούμε πώς προχωρά το έργο

Στο πλαίσιο της κατασκευής του Μετρό πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη σωστική έρευνα που έγινε ποτέ στη χώρα μας.

Το ιστορικό όφελος από την αρχαιολογική έρευνα είναι τεράστιο.

Σε τέλμα το Μετρό για χρόνια εξαιτίας ιδεοληψιών

Ο μητροπολιτικός σιδηρόδρομος είναι ένα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό κεφάλαιο.

Αν είχε επικρατήσει η παραμονή των αρχαίων στο Μετρό δεν θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα το Μετρό ούτε θα είχε αναδειχθεί ο σταθμός Βενιζέλου.

Υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται για να δουν τον σταθμό Βενιζέλου

O πολιτισμός αποτελεί είναι δυναμικό κεφάλαιο για την οικονομική και κοινωνική συνοχή

Ενισχύει σημαντικά την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Ο πολιτισμός είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας.

Τεράστια δυναμική η Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται με μεγάλες ταχύτητες

Τεράστια δυναμική η Θεσσαλονίκη, αναπτύσσεται με μεγάλες ταχύτητες. H Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει συμμετοχή για την ευρύτερη πολιτιστική ανάπτυξη.

Thessaloniki 360°: Attracting Global Talent, Business, and Culture

Μίλησαν ο Αναστάσιος Τζήκας, Προέδρος, ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε., ο Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau, ο Ορέστης Ανδρεαδάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Φανή Τσατσάια, Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus. Moderator η Γεωργία Σαδανά

Τσατσάια (Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης): Για εμάς το πιο σημαντικό είναι το πώς εξελίσσονται οι άνθρωποι μέσα στους χώρους πολιτισμού

Δεν μιλάμε πλέον μόνο για μουσεία, αλλά για μεγάλους χώρους που είναι ανοικτοί και αγκαλιάζουν τους ανθρώπους.

Για εμάς το πιο σημαντικό είναι το πώς εξελίσσονται οι άνθρωποι μέσα στους χώρους πολιτισμού.

Όλες οι δράσεις μας σχεδιάζονται με βάση τον άνθρωπο, το τι θέλει να δει η νέα γενιά, όχι μόνο οι νεότεροι αλλά η γενιά του σήμερα.

Βάζουμε στόχους ώστε η νέα γενιά να διαμορφωθεί και να προετοιμαστεί για το μέλλον

Φανή Τσατσάια, Γενική Διευθύντρια του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MOMus

Αυτό που αξίζει να αναφέρουμε είναι πως εμείς κάνουμε έναν επιχειρηματικό σχεδιασμό κάθε χρόνο. Βάζουμε τους στόχους ώστε η νέα γενιά να διαμορφωθεί και να προετοιμαστεί για το μέλλον.

Μέσα σε μία τριετία κάνουμε διαφορετικές κινήσεις. Γιατί να μην κάνουμε διορθωτικές κινήσεις; Αυτό είναι κάτι που μας κρατάει πίσω σαν πόλη,

Οι αλλαγές που έγιναν μέσα στο πωλητήριο της ΔΕΘ έχει αλλάξει όλη την τουριστική εικόνα της έκθεσης,

Στο ΜοΜus δεν ζητάμε να γίνουμε κάτι άλλο. Δεν λέμε, αυτή η πόλη ήταν σπουδαία. Σπουδαίοι είμαστε και εμείς.

Ανδρεαδάκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης): Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί τις ευκαιρίες της καθημερινά

Το Φεστιβάλ είναι ένασ τρόπος να δουν οι άνθρωποι μια πόλη με ιστορίες, με χαρακτήρα. Αυτό μπορεί να συμβεί με το θέατρο, το σινεμά, τη μουσική και τις τέχνες. Η Θεσσαλονίκη δημιουργεί τις ευκαιρίες της καθημερινά!

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που διαβάζεται με μια ματιά – Έχει μακρά ιστορία

Μιλώντας για πολιτισμό πρώτα πρέπει να βάλουμε την έννοια της ταυτότητας. Δεν είναι μια πόλη που διαβάζεται με μια ματιά. Έχει μακρά ιστορία.

Μοναστηρίδης (Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau): Δεν υπάρχει ταβάνι για τον συνεδριακό τουρισμό

Δεν υπάρχει ταβάνι για τον συνεδριακό τουρισμό. Έχουμε ένα καινούργιο αεροδρόμιο, έχουμε το μετρό, ποντάρουμε στις επενδύσεις γιατί τα συνέδρια είναι τεχνολογία αιχμής, τα ξενοδοχεία που γίνονται μέσα στην πόλη θα δώσουν κι άλλη δυναμική σε κλίνες. Οπότε είμαστε αισιόδοξοι πως το συνεδριακό αποτύπωμα στην πόλη θα είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Το αποτύπωμα του συνεδριακού τουρισμού είναι πάρα πολύ έντονο

Είναι μοναδικό πλεονέκτημα η πόλη να έχει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μέσα στο κέντρο της πόλης.

Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Πρόεδρος Thessaloniki Convention Bureau

Τζήκας (Προέδρος ΔΕΘ – Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης): Για εμάς τους Θεσσαλονικείς είναι κοινό μυστικό ότι η έκθεση είναι η μεγάλη αγαπημένη της πόλης

Η έκθεση το 2024 είχε την μεγαλύτερη κερδοφορία που είχε ποτέ μετά την Μεταπολίτευση.

Αναστάσιος Τζήκας, Προέδρος, ΔΕΘ – HELEXPO ΑΕ, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Θεσσαλονίκη 2030: Οι τάσεις του τουρισμού

Κουτσόπουλος (CEO Deloitte Ελλάδος): Όσο περισσότερες επενδύσεις γίνονται είναι πιο πιθανό να έρθει ποιοτικός τουρισμός στην πόλη

Η αναγνωρισιμότητα της Θεσσαλονίκης ενισχύεται μέσα από πολλές δράσεις.

Στο πλαίσιο του γνωστικού μας περιεχομένου διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη Θεσσαλονίκη γιατί μας ενδιαφέρει να δούμε την πόλη να εξελίσσεται.

H Ελλάδα έχει ένα πολύ δυνατό brand και βρίσκεται στο νούμερο 5 σε τρεις πολύ σημαντικές παγκόσμιες αγορές

Το 2024 ήταν μία χρονιά ορόσημο. Μία χρόνια που κατάφερε να φτάσει τα επίπεδα του 2019. Με την Μεσόγειο, όπου ανήκει να η Ελλάδα, να αποτελεί τον πιο σημαντικό τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

H Ελλάδα έχει ένα πολύ δυνατό brand και βρίσκεται στο νούμερο 5 σε τρεις πολύ σημαντικές παγκόσμιες αγορές, στην Αμερική, στις Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο λόγος για αυτή την ανάπτυξη είναι κάποιοι υποδείκτες, όπως ορίζει το παγκόσμιο οικονομικό forum, στους οποίους έχουμε βελτιωθεί σημαντικά.

Είμαι σε μία από τις εταιρίες που αποφάσισε πριν πολλά χρόνια ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που έχει δύναμη

Αυτή τη στιγμή σχεδόν μοιράζεται η δύναμή μας μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Σκέρτσος: Μεγάλη εθνική δέσμευση του πρωθυπουργού για τον σύγχρονο σιδηρόδρομο

Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες του δημάρχου Θεσσαλονίκης και χαιρόμαστε που υλοποιεί.

Η πόλη έχει πλέον ένα σύγχρονο αεροδρόμιο, πρέπει να αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο λιμάνι εκεί έχουμε ένα επενδυτικό πλάνο 180 εκατ. ευρώ.

Έχουμε και το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης για να το έχουμε στα επόμενα 4 χρόνια η χώρα

Μεγάλη εθνική δέσμευση του πρωθυπουργού για τον σύγχρονο σιδηρόδρομο.

Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει σε 2 χρόνια τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία ίσως της Ευρώπης, το παιδιατρικό και το αντικαρκινικό.

Σύγχρονα δικαστικά μέγαρα έργο του Ταμείου Ανάπτυξης, νέο δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη και περισσότερα σύγχρονα σχολεία με 18 στην Κεντρική Μακεδονία.

Στόχος είναι να τρέξει η περιφέρεια πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα 550 στρέμματα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα δοθούν στην ΕΤΒΑ για να επεκταθεί το βιομηχανικό πάρκο της Σίνδου

Η Θεσσαλονίκη είναι διαμετακομιστικός κόσμος για να συνδέσει την περιοχή με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αξιολογούνται συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια που θα φέρουν ξένους φοιτητές και στο ΑΠΘ. Η σύμπραξη του πανεπιστημίου με την επιχειρηματικότητα είναι το Α και το Ω ώστε να πάμε στην οικονομία της γνώσης.

Έχουμε το παράδειγμα της Pfizer με το εργοστάσιο που συνεχώς μεγαλώνει.

Η Θεσσαλονίκη γίνεται τοπόσημο για επενδύσεις. Η ιδιωτική πρωτοβουλία θα κάνει τη δουλειά της με το κράτος σύμμαχο και όχι εμπόδιο.

Η Ελλάδα είναι νησίδα σταθερότητας σε έναν κόσμο που κλονίζεται

Έχουμε έναν πρωθυπουργό που παίρνει αποφάσεις και που οι εισηγήσεις του γίνονται αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση.

Υπάρχει επενδυτική κινητοποίηση στην Κεντρική Μακεδονία

Το 2019 στην Κεντρική Μακεδονία είχαμε 47.725 επιχειρήσεις και το 2025 57.107, είναι μια αύξηση 20% στις επιχειρήσεις που έχουν μισθωτούς εργαζόμενους.

Το 2019 είχαμε 345.000 εργαζόμενους, το 2025 430.000 εργαζόμενοι με αύξηση 25% της απασχόλησης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποδίδω μεγάλη σημασία στην παραγωγή. Πρέπει να μιλάμε για παραγωγή καθώς χωρίς πρωτογενή παραγωγή και βιομηχανία δεν υπάρχει στήριξη στην οικονομία.

Έχουν προστεθεί 373 μεταποιητικές επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία το τελευταίο διάστημα.

Υπάρχει επενδυτική κινητοποίηση στην Κεντρική Μακεδονία ως βάση για να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Υπήρχε στο παρελθόν μια λάθος αξιοποίηση των επενδυτικών πόρων. Πρέπει να ρίξουμε περισσότερα χρήματα ώστε όποιος ζει στην κεντρική Μακεδονία να μην φεύγει από εδώ.

Το όραμά μας είναι κάθε γωνιά της Ελλάδας να είναι τόπος που θέλει να ζεις, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να έρχεσαι από το εξωτερικό για να ζήσεις εδώ.

Δεν υπάρχει καλύτερο όραμα από αυτό.

Πλέον έχουμε δυσκολία να βρούμε εργαζόμενους σε διάφορους χρήσιμους κλάδους

Υπάρχει μία επενδυτική κινητοποίηση στην Κεντρική Μακεδονία που είναι η βάση για να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον.

To όραμα μας είναι η περιφέρεια και κάθε γενιά της χώρας να είναι ένα μέρος που θέλεις να μείνεις, να δουλέψεις, να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να έρθεις από το εξωτερικό για να ζήσεις εδώ.

Στόχος το 2027 να έχουμε 700 λεωφορεία

Εκτός από το μετρό, πρέπει να μιλήσουμε και για τα λεωφορεία. Το 2019 ήταν 290, σήμερα είναι κοντά στα 500, τα μισά από αυτά είναι σύγχρονα και στόχος είναι το 2027 να φτάσουν τα 700 για να έχει ένα πλήρες δίκτυο κυκλοφορίας η πόλη.

Περιμένουμε επίσης να παραδοθεί στις τοπικές αρχές ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης για να δούμε τι πρόσθετες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για να έχει βιώσιμες κυκλοφορίες η Θεσσαλονίκη.

Είναι σημαντικές οι συζητήσεις για το αύριο

«Εγώ προσπαθώ να κατανέμω τον χρόνο στο 70% για την καθημερινότητα και το 30% για το μέλλον. Έχουμε ένα σχέδιο που υλοποιείται σε κάθε περιφέρεια της χώρας», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «η οικονομία της Θεσσαλονίκης όπως και της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη χώρα».

Το Μετρό μας κάνει αισιόδοξους ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να τα καταφέρει

Είναι το έργο που δίνει την υπόσχεση ότι και τα άλλα έργα θα υλοποιηθούν στον χρόνο τους.

Έως το 2027 η Θεσσαλονίκη θα έχει αποκτήσει το Fly Over που έχει μπει σε γερές ράγες και έχουμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθεί έως την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2027.

Η οικονομία της πόλης και της περιφέρειας αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς

Πριν την κρίση χρέους η χώρα είχε ασύμμετρη ανάπτυξη με αθηνοκεντρικό κράτος. Υπήρχε υστέρηση επενδύσεων στην υπόλοιπη Ελλάδα. Γεννήθηκα μεγάλωσα σπούδασα στη Θεσσαλονίκη αλλά διαπίστωσα ότι δεν κάλυπτε τις φιλοδοξίες μου και έπρεπε να πάω στην πρωτεύουσα για τα όνειρά μου.

Το όραμά μας είναι κάθε νεότερη γενιά να ζει καλύτερα από την προηγούμενη. Και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε καλύτερες υποδομές, καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερα δημόσια αγαθά, καλύτερη και ταχύτερη δικαιοσύνη σε μια χώρα που είναι καλύτερα προστατευμένη.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να αναπτύσσεται ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έχουμε πάνω από 400 μικρά και μεγάλα έργα στην πόλη και στην περιφέρεια και πάνω από 13 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη με κορωνίδα το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σαράντη: Πρέπει να μας γίνει λόγο μάθημα να αγκαλιάζουμε περισσότερο τα εμβληματικά έργα

Το μετρό δεν αφορά μόνο στην πόλη αλλά ακουμπά τα πάντα.

Απαιτείται ολιστική προσέγγιση, είναι εις βάρος των πολιτών να μη συνδέονται τα μεγάλα έργα με την πόλη.

Αγγελούδης: Ο βιώσιμος τουρισμός είναι ένας από τους τρεις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης αυτής της πόλης

Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι υποδομές και ο τομέας των logistics, ενώ ο τρίτος τομέας έχει να κάνει με την καινοτομία.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο πλεονέκτημα της πόλης.

Τα επόμενα χρόνια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές και να γίνει η πόλη βιώσιμη, αυτή είναι δουλειά της δημοτικής αρχής.

Eίναι γεγονός ότι τα τρία πανεπιστήμια μας πρέπει να μπουν σε μία ενιαία διαδικασία ώστε να μπει πια η πόλη σε ένα περιβάλλον καινοτομίας

Στο μεταίχμιο η Θεσσαλονίκη, υπάρχει έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας αλλά η οποία πρέπει να συνεχιστεί

Σήμερα είναι όλα αυτά σε εξέλιξη αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πόλη ως απόλυτος τουριστικός προορισμός θα πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να έχει ολοκληρωμένα κι άλλα πράγματα.

Όσο αναφορά στο Mετρό, πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός της γραμμής που θα εξυπηρετεί και τις δυτικές συνοικίες.

Από την έναρξη του Μετρό ως τώρα η αλλαγή στην πόλη είναι εμφανής

Έχει μία κίνηση ανθρώπων που κινούνται μεταξύ 10 και 15%.

Με την ολοκλήρωση του Fly Over θα έχουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα του κυκλοφοριακού στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Στο πάνελ βρέθηκαν ο Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, ο Στέλιος Αγγελούδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης και η Λουκία Σαράντη, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος. Moderator ο Αντώνης Σρόιτερ.

@protothema.gr Καλωσόρισμα από την Ανδρονίκη Κολοβού στο συνέδριο του Travel.gr #andronikikolovou #travelgr #thessaloniki #tiktokgr #greektiktok ♬ original sound – protothema.gr

Το «παρών» στο συνέδριο του Travel.gr δίνουν άνθρωποι απ’ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής της Θεσσαλονίκης

To συνέδριο θα αναδείξει πώς η πόλη θα αποτελέσει παράδειγμα για τις πόλεις του αύριο

Επιδραστικοί ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αφηγούνται ιστορίες δημιουργικότητας, καινοτομίας και συνεργασίας σε ένα πεδίο ουσιαστικού διαλόγου που παράγει συμπεράσματα και γεννά ιδέες για το μέλλον της χώρας μας στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό.

Μπάμπης Κούτρας, Αντώνης Σρόιτερ, Άκης Σκέρτσος, Τάσος Καραμήτσος

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr