search icon

Τουρισμός

Golden Visa: Παραμένει στο ναδίρ και το 2021 με μόλις 117 άδειες (πίνακες)

Οι επόμενες κινήσεις του Enterprise Greece για την ενίσχυση του προγράμματος Στις 8.692 ο αριθμός των αδειών από την αρχή έως τα τελευταία στοιχεία του Ιουνίου του 2021

Στο ναδίρ, ελέω και της πανδημίας, παραμένει το πρόγραμμα ‘’Golden Visa’’ με μόλις 117 άδειες διαμονής να έχουν χορηγηθεί συνολικά φέτος σε επενδυτές – αγοραστές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ.

Αυτός είναι ο αριθμός των αδειών, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία από το Υπουργείο Μετάναστευσης και Ασύλου έως τις αρχές Ιουνίου του 2021, ενώ για το σύνολο του 2020 ο αντίστοιχος – επίσης χαμηλός- αριθμός ήταν στις 938, ενώ το 2019 στις 3.535.

Εστω κι αν με βάση τη νομοθεσία, οι πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα Golden Visa μπορούν να υποβάλουν αίτηση άδειας διαμονής, μέσω πληρεξουσίου, χωρίς να πρέπει να έχουν εισέλθει προηγουμένως στη χώρα, εντούτοις οι συναλλαγές παραμένουν περιορισμένες δεδομένου ότι λόγω και της πανδημίας έχει γίνει σαφώς πιο δύσκολη η διευθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών για τις συναλλαγές, ενώ εμπόδιο θέτουν και οι περιορισμοί στα ταξίδια για τους ενδιαφερόμενους.

Από την πλευρά του, ο οργανισμός Enterprise Greece εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο κανάλι προώθησης του προγράμματος και «οι δράσεις εντός του τελευταίου έτους περιορίστηκαν εξ αντικειμένου στη διοργάνωση ψηφιακών σεμιναρίων και τηλεδιασκέψεων που ως κύριο στόχο είχαν να διατηρούν ενήμερη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για τις πρόσφατες τάσεις, εξελίξεις και νέες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως αυτή της προσθήκης των νέων, άυλων επενδυτικών προϊόντων», όπως επισημαίνουν στο newmoney.gr αρμόδιες πηγές του Οργανισμού.

«Με την επιστροφή στην κανονικότητα και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, κύριο μέλημα είναι η ενίσχυση των προωθητικών ενεργειών με συμμετοχή σε στοχευμένες εκδηλώσεις, φυσικού πλέον χαρακτήρα. Στόχος, μέσω αυτών, θα είναι η πιο “επιθετική” προβολή του προγράμματος σε συνδυασμό με την προώθηση των πρόσφατων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδυτών υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων στη χώρα μας. Η μέχρι τώρα επιτυχημένη πορεία του προγράμματος, εφόσον συνδυαστεί με τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα, αναμένεται να δώσουν νέα ισχυρότατη ώθηση στο πρόγραμμα και στην εισροή σημαντικών κεφαλαιακών ροών από τρίτες χώρες».

Ως άμεσα προγραμματιζόμενη δράση, επισημαίνεται η συμμετοχή του Οργανισμού σε διαδικτυακή συζήτηση για την Ελλάδα η οποία θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του ετήσιου Investment Migration Forum, ενός εκ των σημαντικότερων ετήσιων γεγονότων της παγκόσμιας βιομηχανίας επενδυτικής μετανάστευσης, που διοργανώνεται από το Investment Migration Council.

Σημειωτέον ότι με βάση τα στοιχεία από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τους Κινέζους που παραμένουν σταθερά εξαρχής στην πρώτη θέση των αγοραστών ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ στη χώρα μας, οι Τούρκοι βρίσκονται στη δεύτερη θέση, έχοντας ανέβει έναντι των Ρώσων που βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει στο newmoney.gr ο κ. Κωνσταντίνος Αρσλάνογλου, εκπρόσωπος της εταιρείας Invest Greece με σημαντικό αποτύπωμα σε ό,τι έχει να κάνει την προσέλκυση Τούρκων αγοραστών, ότι για μέσα στο καλοκαίρι έχουν προγραμματιστεί ουκ ολίγα ταξίδια Τούρκων ενδιαφερομένων για αγορά ακινήτων στη χώρα μας.

Αναλυτικά ως προς τις συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές- αγοραστές ακινήτων ανά χώρα, από την αρχή του προγράμματος το 2014 έως τις αρχές Ιουνίου 2021 έχουν δοθεί συνολικά 8.692 άδειες διαμονής, εκ των οποίων οι 6.190 σε Κινέζους και ακολουθούν οι Τούρκοι με 541 και οι Ρώσοι με 474.

Μεγάλο «φρένο» υπήρξε μέσα στην πανδημία, όπως είναι φυσικό, από τους Κινέζους, ενώ στην περίπτωση των (δεύτερων) Τούρκων οι αυξομειώσεις σε σχέση με την ισοτιμία της λίρας φαίνεται ότι επίσης αποτελεί μία επιπλέον παράμετρο, με το ενδιαφέρον πάντως να παραμένει ζωηρό.

Μετά τη Ρωσία ακολουθούν Λίβανος (226 άδειες), Αίγυπτος (199), Ιράν (152), Ιράκ (111) και συμπληρώνουν τη δεκάδα με κάτω των 100 αδειών η Ουκρανία, η Ιορδανία και η Συρία.

Επισημαίνεται εδώ ότι σε κάθε άντληση στοιχείων, ο αριθμός των ισχυρών αδειών διαμονής ανά μήνα ή ανά έτος μπορεί να προσαυξάνεται, καθώς στο ενδιάμεσο διάστημα δύο ημερομηνιών άντλησης στοιχείων εκκρεμείς αιτήσεις εξετάστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εκδόθηκαν οι σχετικές άδειες διαμονής, η έναρξη ισχύος των οποίων ανατρέχει στην ημερομηνία υποβολής της αίτησης του ενδιαφερόμενου.

Τα επικαιροποιημένα στοιχεία έως την 1η Ιουνίου δείχνουν ότι από την αρχή του προγράμματος το 2014, οι συνολικές χορηγήσεις αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς του φθάνουν τις 26.123 και από αυτές οι 18.905 αφορούν την Κίνα, 1.477 την Τουρκία, 1.278 τη Ρωσία, 715 το Λίβανο, 489 το Ιράν και Ακολουθούν Αίγυπτος, Ιράκ, ΗΠΑ Συρία και Ιορδανία.

Διαβάστε ακόμη: 

Τράπεζες: «Τρέχουν» 100άρι για να… τερματίσουν με μονοψήφιο δείκτη NPEs

Κοινωνικός Τουρισμός – ΟΑΕΔ: Μέχρι πότε ισχύει η παράταση για τις αιτήσεις

Victoria’s Secret: Λέει «όχι» στους Αγγέλους – Τι αλλάζει

Exit mobile version