Αυστηρότερους κανόνες και ενιαίες ρυθμίσεις για τα προγράμματα της ‘’Golden Visa’’ που έχει υιοθετήσει από το 2013 και η Ελλάδα ζητεί η Ε.Ε. και πολύ περισσότερο για τα λεγόμενα ‘’χρυσά διαβατήρια’’, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ‘’απαράδεκτα ηθικά, νομικά και οικονομικά και ενέχουν αρκετούς σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια’’.
Για τα τελευταία μάλιστα όπως επισημαίνεται σχετικά «υπονομεύουν την ουσία της ιθαγένειας της Ε.Ε. και θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά».
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων έδωσε το ‘’πράσινο φως’’ χθες για το σχέδιο έκθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με σειρά μέτρων ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που συνδέονται με τα προγράμματα «υπηκοότητας/ διαμονής μέσω επενδύσεων».
Η συζήτηση και η ψηφοφορία για την έκθεση έχει οριστεί για την επόμενη σύνοδο Ολομέλειας, 7-10 Μαρτίου και αν υπάρξει θετική εισήγηση, η Επιτροπή θα πρέπει να προχωρήσει με τη σχετική νομοθετική πρόταση ή να προχωρήσει στην αιτιολόγηση της απόφασής της, εφόσον δεν γίνει η νομοθετική πρόταση.
Σημειώνεται εδώ ότι με βάση τα στοιχεία από την Koμισιόν για την περίοδο 2011- 2019, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 130.000 άτομα έχουν επωφεληθεί από το σχετικό πλαίσιο που έχουν υιοθετήσει κράτη- μέλη της Ε.Ε. με έσοδα για τις χώρες άνω των 21,8 δισ. ευρώ. Τρία κράτη- μέλη έχουν προγράμματα για τη χορήγηση ‘’χρυσών διαβατηρίων’’ που συνδέονται με επενδύσεις στη χώρα και συγκεκριμένα η Βουλγαρία (όπου η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο νόμου για τον τερματισμό του προγράμματος), η Κύπρος (η οποία τώρα προχωρά μόνο τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από τον Νοέμβριο του 2020) και η Μάλτα.
Δώδεκα κράτη -μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα διαθέτουν πλαίσιο για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε τρίτους επενδυτές, με την κάθε χώρα να έχει υιοθετήσει διαφορετικά ποσά και επιλογές επενδύσεων, καθώς και κριτήρια για τους ελέγχους και την τελική διαδικασία χορήγησης. Για την Ελλάδα, στο τέλος Δεκεμβρίου του 2021 οι συνολικές άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή (αρχικές και ανανεώσεις) που ήταν σε ισχύ στη χώρα μας έφθαναν τις 10.778, για χορήγηση αδειών σε τρίτους επενδυτές με αγορές ακινήτων αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ. Από αυτές, οι 9.610 (ποσοστό 89%) αφορούν αρχικές χορηγήσεις από την αρχή του προγράμματος (την περίοδο 2013- 2014) μέχρι και το 2021 και οι 1.168 (ποσοστό 11%) αφορούν ανανεώσεις.
Η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 66,65% και ακολουθούν κατά πολύ μικρότερα μεγέθη οι υπήκοοι Τουρκίας (6,4%) και Ρωσίας (6,2%). Το 2021 έκλεισε με 1.035 χορηγήσεις αδειών ως προς το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa, καλύτερα μεν από το 2020, κατά πολύ χαμηλότερα ωστόσο σε σύγκριση με τα νούμερα του 2019, την καλύτερη χρονιά του προγράμματος, όταν είχαν δοθεί συνολικά πάνω από 3.500 άδειες.
Ειδικά για το πρόγραμμα ‘’Golden Visa’’ οι ευρωβουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, αυστηρούς ελέγχους ιστορικού των επενδυτών (συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και των πηγών χρηματοδότησης της επένδυσης), υποχρεωτικούς ελέγχους στα συστήματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και διαδικασίες ελέγχου σε τρίτες χώρες.
Επιπλέον ζητείται από τα κράτη μέλη να υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις, ενώ για τους αιτούντες να υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις για περίοδο ελάχιστης φυσικής διαμονής και για τις επενδύσεις τους να αποδεικνύεται ενεργή συμμετοχή, ποιότητα, προστιθέμενη αξία και συμβολή στην οικονομία.
Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ακόμη ένα σύστημα «κοινοποίησης και διαβούλευσης» που θα επιτρέπει σε άλλα κράτη μέλη να θέτουν τις αντιρρήσεις τους στη χορήγηση ‘’Golden visa’’.
Διαβάστε ακόμη
ΒΝP Paribas: Πώς κωδικοποιεί την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Αllianz
Σενάρια πολέμου και ακρίβειας «ξαναγράφουν» τον προϋπολογισμό