Σε κινητήρια δύναμη για τις οικονομίες της Ευρώπης αλλά και ειδικότερα των Βαλκανίων αναδεικνύεται ο τουρισμός και φέτος το καλοκαίρι παρά τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και τις ανησυχίες για τις πιέσεις που έχουν υποστεί τα εισοδήματα των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι τελευταίες οικονομικές αναλύσεις με την Moody’s να εκτιμά ότι ο κλάδος θα συνεχίσει να αποτελεί και φέτος θεμελιώδη πηγή εισοδήματος για τη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, ο κλάδος, αν ληφθούν υπόψη και τα νούμερα των διανυκτερεύσεων των πρώτων μηνών του έτους που προοιωνίζουν μία θετική συνέχεια, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το μερίδιό του τη φετινή χρονιά την στιγμή που άλλοι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν να πιέζονται.

Για το πρώτο (πιο αδύναμο παραδοσιακά) τρίμηνο του 2024 καταγράφηκε αύξηση 6,5% στον αριθμό διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι και με ένα +5,7% ενίσχυση σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο, το 2019, με τους αναλυτές της Moody’s να στέκονται ιδιαίτερα στην αυξημένη διάθεση των ξένων ταξιδιωτών, εκτός Ε.Ε., να ταξιδέψουν, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις ροές από τον κλάδο τη θερινή περίοδο. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα του καλοκαιριού όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι που θα αυξήσουν επίσης την επισκεψιμότητα από τρίτες αγορές, εκτός Ευρώπης, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς. Το γεγονός ότι ο τουρισμός αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη φέτος το καλοκαίρι αποδεικνύεται και στην περίπτωση της Γερμανίας όπου το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, το Euro 2024 λειτουργεί ως τονωτική ένεση στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Πέραν των ταξιδιωτών τρίτων χωρών… αντοχές επιδεικνύουν και οι Ευρωπαίοι τουρίστες που αναμένεται, παρά τις αρχικές ανησυχίες ότι θα ταξιδέψουν και φέτος εντός Ευρώπης: Σύμφωνα με τη Moody’s, παρά την αδύναμη οικονομική δραστηριότητα, οι επιμέρους αγορές εργασίας εντός Ε.Ε. έδειξαν να… αντέχουν και το ποσοστό ανεργίας ήταν σε ιστορικό χαμηλό 6,4% τον Απρίλιο, σε μία συγκυρία επιπλέον όπου σταδιακά καταγράφεται αύξηση στους πραγματικούς μισθούς ανά την Ευρώπη, με ένα +3,2% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση το 2024 εντός ζώνης του ευρώ.

Στη σημαντική συμβολή του κλάδου στις επιμέρους οικονομίες της Ευρώπης αναφέρεται και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία στην τελευταία της ανάλυση εστιάζει γενικότερα και στη συνεισφορά του τουρισμού εσχάτως στις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και της Τουρκίας, η οποία σημειώνει, όπως αναφέρεται «ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό». Επισημαίνεται εδώ ότι με βάση και την τελευταία έκθεση για τον αντίκτυπο του κλάδου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), την περασμένη χρονιά οι επιδόσεις του τουρκικού τουρισμού έσπασαν όλα τα ρεκόρ το 2023, με 3,11 τρισ. τουρκικές λίρες συμβολή στην οικονομία, αντιπροσωπεύοντας ένα 12% επί του συνολικού ΑΕΠ της γείτονος με ένα +30% σχεδόν από το προηγούμενο υψηλό του 2019. Για φέτος αναμένεται νέο ρεκόρ, με τη συνεισφορά στο ΑΕΠ να εκτιμάται σχεδόν στο 12,5% της οικονομίας της χώρας. Την ίδια στιγμή, πέρυσι, ο κλάδος στήριξε πάνω από 3,2 εκατ. θέσεις εργασίας, αντιπροσωπεύοντας 1 στις 10 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα και πάνω από 18% από το υψηλό προ πανδημίας με το αντίστοιχο νούμερο για φέτος να τοποθετείται στα 3,3 εκατ. Αντίστοιχα, οι δαπάνες των διεθνών επισκεπτών το 2023 ξεπέρασαν το ρεκόρ του 2019 κατά σχεδόν 36%.

Για τις οικονομίες των Δυτικών Βαλκανίων εκτιμάται από τους αναλυτές της ΤτΕ ότι θα ανακάμψουν το 2024, μετά από δύο έτη σχετικά χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υποστηριζόμενες σημαντικά και από το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ που εγκρίθηκε στο τέλος του 2023.

Το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια χρηματοδοτεί ένα μίγμα πόρων για επενδύσεις, π.χ. υποδομές ζωτικής σημασίας, καθώς και για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο για ορισμένες αγορές ειδικότερα δίνει σημαντική ώθηση πλέον ο τουριστικός κλάδος: «Η Αλβανία στηριζόμενη κυρίως στην εγχώρια ζήτηση και την έντονη δυναμική που καταγράφει ο τουριστικός της τομέας αναμένεται να διατηρήσει το 2024 και το 2025 ικανοποιητικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, της τάξεως του 3,5%. Η κινητήρια δύναμη για την οικονομία φαίνεται να είναι οι εξαγωγές υπηρεσιών και ειδικά ο τουρισμός, του οποίου ο ρόλος θα παραμείνει ζωτικής σημασίας και το 2024», αναφέρεται σχετικά. Στην περίπτωση του Μαυροβουνίου, μετά από μία διετία (2022-2023) ιδιαίτερα υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, περίπου 6%, που στηρίχθηκαν στην ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και την έντονη δυναμική του τουριστικού τομέα, αναμένεται σχετική προσαρμογή στα επίπεδα του 3%-3,5% τη διετία 2024- 2025.

Για την Ελλάδα, η ΤτΕ δεν αποκλείει φέτος τα έσοδα από τον κλάδο να υπερβούν τις σχετικές προβλέψεις. Οι πρώτοι μήνες του 2024 ήταν ιδιαίτερα θετικοί για τον ελληνικό τουρισμό, δημιουργώντας προσδοκίες για υπέρβαση των ιστορικά υψηλών επιπέδων του 2023, αλλά με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού κλάδου, στο μεσοπρόθεσμο αλλά και στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους τουριστικούς προορισμούς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό (περιλαμβανόμενης της διαθεσιμότητας γρήγορου ίντερνετ σε όλες τις τουριστικές περιοχές), αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Μετρημένη η ΕΚΤ στις μειώσεις επιτοκίων – Ο εκλογικός κίνδυνος «ξυπνά το τέρας» του πληθωρισμού

Kομισιόν προς ΟΛΠ: Σε προβλήτα του ΣΕΦ θα αποβιβάζονται οι τουρίστες κρουαζιερόπλοιων

Τι αλλάζει από την ερχόμενη Τρίτη για γονικές παροχές και δωρεές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ