search icon

Τουρισμός

Γιατί δεν είναι δεδομένες οι θετικές επιδόσεις στον τουρισμό τα επόμενα χρόνια (pics)

Ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις για τη μετάβαση του ελληνικού τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης, το μήνυμα στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

souki

Οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος ως κλάδος συμβάλλει άμεσα στο 13% του ΑΕΠ και έμμεσα στο 30%, δεν είναι δεδομένες και απαιτούνται ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις για τη μετάβασή του σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Αυτό ήταν κι ένα από τα κεντρικά μηνύματα χθες (19/12) στο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων όπως τόνισε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης. Ο ίδιος όπως και η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη εστίασαν στο γεγονός ότι η εφετινή χρονιά θα είναι το νέο έτος αναφοράς για τον κλάδο, όπου πλέον είναι πρώτης προτεραιότητας το κομμάτι της βιωσιμότητας, «ως το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται ένας ανθεκτικός, ανταγωνιστικός τουριστικός τομέας» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός Τουρισμού.

«Η μετάβαση του τουρισμού στη βιωσιμότητα είναι αναγκαιότητα κι όχι πολυτέλεια», ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας. Απευθυνόμενος στους ανθρώπους του ελληνικού τουρισμού περιέγραψε τη νέα στρατηγική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό, που ήδη εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέροντας ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός τουρισμός είναι κοινές. Από τη βιωσιμότητα και την ισόρροπη ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς, μέχρι την αξιοποίηση των ωφελειών από την τουριστική ανάπτυξη στις τοπικές κοινωνίες, την ελκυστικότητα των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων στον τουρισμό.

Οι τέσσερις προκλήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται και καλείται να δώσει απαντήσεις η νέα στρατηγική για τον ευρωπαϊκό τουρισμό είναι η κλιματική κρίση, ο ισορροπημένος τουρισμός, η ψηφιακή καινοτομία και το ανθρώπινο κεφάλαιο. Σε όλα αυτά η νέα στρατηγική δίνει λύσεις, μέσα από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου πρωτοβουλιών και συγκεκριμένων δράσεων, που θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρθηκε σε τρεις κομβικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το επόμενο διάστημα η ΕΕ και έχουν να κάνουν με τα ενιαία εισιτήρια και στα χερσαία μεταφορικά μέσα για τα διασυνοριακά ταξίδια, με την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών και με την απλοποίηση των διαδικασιών ενοικίασης αυτοκινήτων. «Πρέπει να κάνουμε αυτά τα μεγάλα βήματα και για τον τουρισμό και για τις μεταφορές», σημείωσε.

Η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε από την πλευρά της τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή του τουρισμού: Από τη διαχείριση των προορισμών, την ανάπτυξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού και την προβολή τους η στρατηγική είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία. Η υπουργός Τουρισμού εκτίμησε ότι τα έσοδα φέτος αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισ. ευρώ ενώ στάθηκε και στον ανθρώπινο παράγοντα που παραμένει «κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας», αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων τουριστικών σχολών στα ΑΕΙ, καθώς και προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Απόρριψη του 90% των αναπτυξιακών σχεδίων

«Παρά τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ελλάδα κατάφερε να διατηρήσει τον τουρισμό της σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης ωστόσο «οι θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες για τα επόμενα χρόνια».

Αναφερόμενος σε ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, ενδεικτικά όπως ανέφερε «σύμφωνα με τα στοιχεία των μελών του ΣΕΤΕ το ποσοστό απόρριψης αναπτυξιακών σχεδίων που έχουν υποβληθεί από τουριστικές επιχειρήσεις στις πρόσφατες προκηρύξεις αγγίζει το 90%. Το γεγονός αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα.

Απαιτείται ένα σωστό μίγμα φοροαπαλλαγών, επιδοτούμενης χρηματοδότησης, αλλά και άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μεγάλων, αλλά κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του τουριστικού τομέα. Απαιτείται ουσιαστική αναθεώρηση στην προσέγγιση των αναπτυξιακών προγραμμάτων, αν θέλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών επιχειρήσεων και τη μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή λειτουργία», ανέφερε ο κ. Παράσχης.

Σε σχέση με το χωροταξικό σχεδιασμό που όπως είπε ο ίδιος είναι, ίσως, το πιο κρίσιμο αλλά και το πιο χρονίζον ζήτημα αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, την ασφάλεια δικαίου και την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην δόμηση «το περασμένο καλοκαίρι έγινε ένα σημαντικό βήμα με την κατάθεση προς διαβούλευση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό. Ως ΣΕΤΕ έχουμε δουλέψει εντατικά για τους σκοπούς της διαβούλευσης με την επιτροπή χωροταξίας μας και καταθέσαμε ουσιώδεις προτάσεις. Θεωρούμε πολύ σημαντικό  αυτήν τη φορά η προσπάθεια για την ψήφιση του χωροταξικού να μην μείνει στη μέση, καθώς  ένα χωροταξικό με κάποιες ελλείψεις είναι καλύτερο από την έλλειψη χωροταξικού».

Για να μπορέσει να διατηρήσει και να ενισχύσει τη θέση του ο κλάδος, υπογράμμισε ο κ. Παράσχης, απαιτούνται ξεκάθαρες θεσμικές παρεμβάσεις για τη μετάβαση του τουρισμού σε ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο μοντέλο ανάπτυξης.

Η συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ παραμένει πολύ σημαντική:

Οι τουριστικές επενδύσεις, όντας το 2023 διπλάσιες του 2019 με 5,1 δισ. ευρώ, συμβάλλουν στη μείωση του επενδυτικού κενού το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

-Η άμεση συμβολή αφορά στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30%

-Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63,8% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών, και αυτό είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα της οικονομίας.

-Ως προς την αγορά εργασίας, στο τρίτο τρίμηνο ο τουρισμός κάλυπτε άμεσα το 16,4% της απασχόλησης, ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις  αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου.

-Ως προς τις ευρύτερες τάσεις που διαμορφώνονται οι μήνες εκτός αιχμής δείχνουν σημάδια σημαντικής βελτίωσης σε αφίξεις αλλά και εισπράξεις, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν. Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, η ευαισθησία και άμεση απόκριση των καταναλωτών στη σχέση value for money του τουριστικού προϊόντος αυξάνεται συνεχώς. «Το είδαμε φέτος στους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής, αλλά και συγκεκριμένους προορισμούς των Κυκλάδων. Οι επισκέπτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες, βιωσιμότητα και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών».

Λέξη- κλειδί η ισορροπία

«Να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας και να μην καβαλάμε ένα κύμα, μια συγκυρία, που μετά την πανδημία έχει φέρει την Ελλάδα στην πρώτη σειρά των προτιμήσεων των ξένων επισκεπτών- ίσως αυτό δεν ισχύει για πάντα. Καλύτερα το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, κ. Άκης Σκέρτσος. Απαντώντας στην όλη συζήτηση που γίνεται περί «υπερτουρισμού» -αν υπάρχει- ο κ. Σκέρτσος ανέφερε ότι η ανάπτυξη του κλάδου μπορεί δυνητικά να επιφέρει πολλές σημαντικές και κάποιες φορές αρνητικές συνέπειες στην καθημερινότητα, στην ποιότητα ζωής και στη λειτουργία πόλεων και τουριστικών προορισμών. «Σημειακά στο χώρο και το χρόνο βλέπουμε υπερσυγκέντρωση τουριστών που δεν μπορούν με τις υφιστάμενες υποδομές να τις διαχειριστούν συγκεκριμένοι τουριστικοί προορισμοί. Σε αυτό παρεμβαίνουμε όπως π.χ. με τα μέτρα για την κρουαζιέρα ή για τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στους τουριστικούς προορισμούς και στα αστικά κέντρα. Η κυβέρνηση παρεμβαίνει με έναν δομημένο τρόπο χωρίς να δημιουργεί ανισορροπίες και ή να προκαλέσει παρενέργειες σε μια αγορά που αναπτύσσεται δυναμικά. Ο όρος-κλειδί είναι η ισορροπία. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την υγιή ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος και των υπηρεσιών και να περιορίσουμε τις όποιες παρενέργειες».

Για το θέμα των τιμών και τις διακοπές των ίδιων των Ελλήνων, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε ότι και ο ίδιος ο κλάδος θα πρέπει να σταθεί ανάλογα και να απαντήσει ο ίδιος ως προς τα επίπεδα τιμών, τα οποία θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας συνολικά σε ένα διεθνές περιβάλλον. «Έχω την αίσθηση ότι οι τιμές σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν πράγματι ξεφύγει όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους ξένους».

Στη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης που αφορά σε πολύ μεγάλο βαθμό και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό αναφέρθηκε η κ. Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στο αίτημα για την προσέλκυση περισσότερων εργαζομένων στον κλάδο η κ. Κεραμέως ανέφερε ότι «επενδύουμε πάρα πολύ στην επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις δεξιότητες και μόνο το τελευταίο διάστημα έχουν ιδρυθεί 7 νέες πειραματικές σχολές μαθητείας», ενώ είναι πολύ σημαντικό και τα εργαλεία σύζευξης όπως οι Ημέρες Καριέρας.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Παράνομο και άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο- Λαμβάνουμε μέτρα για το ενδεχόμενο ΑΟΖ Συρίας-Τουρκίας (vid)

Ποιοι έχουν εισπράξει τα περισσότερα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Εκθέσεις βιωσιμότητας θα έχουν έτοιμες σύντομα οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version