search icon

Τουρισμός

Fraport Greece: Ρεκόρ με 32,3 εκατ. επιβάτες το 10μηνο του 2023 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (pics)

Οι νέες προκλήσεις για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό

Στα 32,3 εκατομμύρια επιβάτες διαμορφώθηκε η κίνηση το πρώτο δεκάμηνο του 2023 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, σημειώνοντας τις καλύτερες ιστορικά επιδόσεις. Το αντίστοιχο νούμερο το 2022 είχε διαμορφωθεί στα 31,2 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ προ πανδημίας, το 2019, ήταν στα 30,2 εκατομμύρια επιβάτες.

Τις σχετικές εκτιμήσεις παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα σε σχετική εκδήλωση ο Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, παραθέτοντας και τις νέες προκλήσεις συνολικά για τις αερομεταφορές και τον ελληνικό τουρισμό. Συνολικά, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) έχουν φέτος αναπτύξει συνεργασίες με 110 αεροπορικές σε 42 διεθνείς αγορές, με 900 δρομολόγια και 64 νέα, μεταξύ των οποίων 10 στη Ρόδο, 8 στα Χανιά, 7 σε Θεσσαλονίκη και 7 Κέρκυρα, ενώ στους ανερχόμενους προορισμούς είναι το Ακτιο, με 6 νέα διεθνή δρομολόγια. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η κίνηση διαμορφώθηκε στα 32,3  εκατομμύρια επιβάτες, στο +8,4% έναντι του 2022 ή +12% έναντι της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου του 2019, με το 80% αυτής να αφορά την κίνηση εξωτερικού.

«H ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων κατά το πρώτο 10μηνο του έτους αντανακλά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, που εμπεριέχει και την αναβάθμιση των σχετικών με τον τουρισμό υποδομών όπως αυτών των αεροδρομίων. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση δεδομένων των ποικίλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ευρύτερος τουριστικός κλάδος, γεγονός που επιτάσσει τη συνεχή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος βάσει των παγκόσμιων τάσεων, αλλά και των συνεργιών μεταξύ όλων εμάς που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της τουριστικής αλυσίδας της χώρας μας», είπε ο κ. Βήλος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ρόλο της Fraport Greece, ως φορέα διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, στην προσέλκυση τουριστικών ροών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας αναφέρθηκε σε έξι βασικά σημεία: «Επενδύσαμε συνολικά πάνω από 1,8 δισ. ευρώ για τη δημιουργία σύγχρονων και ασφαλών πυλών εισόδου στη χώρα, κάθε χρόνο επενδύουμε περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό των αεροδρομίων, ενώ ήδη σχεδιάζουμε περαιτέρω επεκτάσεις σε ορισμένα από αυτά, όπως π.χ. στη Σαντορίνη, ενώ παρέχουμε και σημαντικά οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση επιπλέον πτήσεων κατά τους χειμερινούς και περιφερειακούς μήνες».

Επιπλέον, η εταιρεία συμπράττει με τους εθνικούς και τοπικούς φορείς χαράσσοντας και υλοποιώντας από κοινού προωθητικά προγράμματα σε αγορές-στόχους, ενώ προωθεί τους 14 προορισμούς στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια καθώς και μέσω των δικών της καναλιών επικοινωνίας (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιοδικό «Incredible Greece» κ.ά.). Μία ακόμη πρωτοβουλία έχει να κάνει με τη συνεχή συνεργασία της εταιρείας «με όλες τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να διατηρούνται τα υφιστάμενα δρομολόγια, αλλά κυρίως να προσελκύονται νέα σε όλους τους προορισμούς που εξυπηρετούμε», ανέφερε ο κ. Βήλος.

Οι προκλήσεις για τον κλάδο

Από την άλλη πλευρά και παρά τις θετικές επιδόσεις του 2023, το γενικότερο περιβάλλον δεν παύει να αντιμετωπίζει προκλήσεις, οι οποίες χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης. Οι επιτελείς της Fraport Greece εντοπίζουν τις βασικότερες προκλήσεις για το αύριο του τουρισμού στην Ελλάδα σε 8 βασικούς άξονες – και συγκεκριμένα:

■ Ελλειψη προσωπικού σε όλη την τουριστική αλυσίδα με αρνητικό αντίκτυπο στο επίπεδο εξυπηρέτησης.
■ Ανοδος του επιπέδου τιμών με επίπτωση στη ζήτηση για τα επόμενα χρόνια.
■ Επιδείνωση της σχέσης ποιότητας – τιμής που εντείνει τον ανταγωνισμό με τις γειτονικές χώρες.
■ Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι αυξημένες τουριστικές ροές.
■ Αλλαγή στρατηγικής από το «ήλιος και θάλασσα» σε πιο ολοκληρωμένες/εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες.
■ Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με αλλαγή κουλτούρας και επιχειρησιακού μοντέλου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
■ Γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή με δυνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.
■ Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και ανάγκη για επενδύσεις με περιβαλλοντικά θετικό πρόσημο και επίκεντρο τις τοπικές κοινωνίες.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μητσοτάκης «ειρηνοποιός», εδώ… Παππάς (πού είναι ο Νίκος;) τα «ραντεβού» του Στάινμετζ στην Αθήνα, το επόμενο κύμα πωλήσεων τραπεζών και τα ζόρια της Speedex

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών Αρχών οι προσφορές της Black Friday

Κατοικία: Πόσο τελικά συμφέρει η ενοικίασή της – Ποιες πόλεις στην Ελλάδα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version