© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ένα πλάνο που θα ξεπεράσει τα 25 εκατ. ευρώ φέτος, ένα τριετές στρατηγικό σχέδιο προβολής έως το 2023 και επιπλέον συνεργασίες σε όλα τα επίπεδα με τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικό τομέα.
«Βασική λογική του τριετούς στρατηγικού σχεδίου του ΕΟΤ η οποία διέπει το νέο αφήγημα είναι η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του μοντέλου “ήλιος – θάλασσα”. Είναι η παρουσίαση του αυθεντικού τουριστικού μας προϊόντος η οποία βασίζεται στο τρίπτυχο “άνθρωποι – τόποι – εμπειρίες”», δηλώνει στο «business stories» ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης στην καρδιά της φετινής τουριστικής σεζόν, δίνοντας την εικόνα αυτή τη στιγμή, αλλά και μια πρόγευση για την επόμενη μέρα.
«Για εμάς, όλη η χώρα είναι ένας εν δυνάμει τουριστικός προορισμός για όλο τον χρόνο και για όλες τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις, με πολλά και διαφορετικά πράγματα που μπορεί να δει και να κάνει ο επισκέπτης μας. Αυτή η προσέγγιση μπορεί, κατά την άποψή μου, να μας οδηγήσει σταδιακά στην επόμενη μέρα. Στη μέρα που ο τουρισμός μας θα έχει ξεφύγει από την “τυραννία των αφίξεων”, όπως εύστοχα έχει επισημάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο ελληνικός τουρισμός, έτσι κι αλλιώς, είχε ανάγκη ένα νέο αφήγημα όσον αφορά την προώθηση και προβολή του, η πανδημία ουσιαστικά λειτουργεί ως ένας επιταχυντής εξελίξεων και η ευελιξία και η προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα είναι απαραίτητη συνθήκη για την ανάκαμψη του τουρισμού και τη σταδιακή του μετάβαση στη βιωσιμότητα».
Οι εκπλήξεις
Όσον αφορά τα μηνύματα που λαμβάνουν τα κατά τόπους γραφεία του ΕΟΤ αυτή τη στιγμή, ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει ότι από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε η ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού τον Μάιο, τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ειδικά στις ευρωπαϊκές χώρες, μετέφεραν μια ισχυρή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα. «Με καλή προετοιμασία, συστηματική δουλειά από το σύνολο των εμπλεκομένων στον τουρισμό και προσεκτικές κινήσεις της κυβέρνησης, σήμερα έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ότι η ζήτηση μεταφράζεται σε αφίξεις. Οι χώρες της Ευρώπης, με πρώτες τη Γερμανία, τη Γαλλία, αλλά και την Πολωνία, κινούνται πολύ καλά, ενώ και η αγορά της Βρετανίας, μετά το πρόσφατο άνοιγμα των ταξιδιών, νομίζω ότι έχει αρχίσει να δείχνει τη δυναμική της. Σε μια σεζόν τόσο απρόβλεπτη και εξαιρετικά ευμετάβλητη, δεν μας εκπλήσσει τίποτα πλέον, κατά συνέπεια δεν θα έλεγα ότι έχουμε εντοπίσει κάποιες εκπλήξεις. Ισως η αγορά που, κατά την άποψή μου, κινείται κάτω του αναμενομένου είναι η σκανδιναβική. Το γεγονός αυτό επηρεάζει αρνητικά κάποιους προορισμούς με εξάρτηση από τη σκανδιναβική αγορά, όμως φαίνεται προς το παρόν ότι τα κενά καλύπτονται έως έναν βαθμό από άλλες αγορές. Αυτά τα δεδομένα έχουμε προς το παρόν, αλλά δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Αναμένουμε πώς θα κινηθεί η αγορά τον Αύγουστο αλλά και τον Σεπτέμβριο, που, κατά την άποψή μου, είναι και ο μήνας που θα κρίνει το ταμείο όλης της σεζόν».
Στόχος ο Νοέμβριος
Σε σχέση με το φετινό στοίχημα για επιμήκυνση της σεζόν, οι επιτελείς του ελληνικού τουρισμού διαπιστώνουν αυτή τη στιγμή μια βασική ζήτηση και για τη λεγόμενη «χαμηλή σεζόν», αλλά είναι πολλοί οι παράγοντες που τελικά θα κρίνουν το εύρος της φέτος. «Κάθε χρόνο η Ελλάδα θέτει τον στόχο της επιμήκυνσης, ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο. Φέτος, πάντως, θέλουμε η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν να διαρκέσει χρονικά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Γι’ αυτό και η καμπάνια του ΕΟΤ σχεδιάστηκε και υλοποιείται με διάρκεια από 4 έως και 6 μήνες φτάνοντας μέχρι τον Νοέμβριο, αντί των 2-3 μηνών που διαρκούσε στο παρελθόν. Αντίστοιχα, φέτος η καμπάνια μας, εκτός των παραδοσιακών μας αγορών, εστιάζει μελετημένα και σε λεγόμενες “μακρινές αγορές”, που ρεαλιστικά δείχνουν δυναμική ζήτηση, όπως είναι οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες. Θα έλεγα μάλιστα ότι ένα από τα βασικά ζητούμενα της τουριστικής σεζόν φέτος, πέραν των αφίξεων και των εσόδων, είναι να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία στη ζήτηση από αυτές τις αγορές και να διατηρήσουμε και τα επόμενα χρόνια το θετικό momentum που φαίνεται να δημιουργείται από αυτές τις χώρες. Είναι κρίσιμο στοίχημα οι Αμερικανοί και οι Αραβες να γίνουν σταθεροί πελάτες της χώρας μας για την επόμενη δεκαετία και πιστεύω ότι μπορούμε να το κερδίσουμε».
Στοχευμένη διαφήμιση
Γνωρίζοντας εδώ και καιρό ότι η φετινή χρονιά σε μεγάλο βαθμό θα στηριζόταν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ο ΕΟΤ στήριξε τον πρώτο πυλώνα του σχεδιασμού της καμπάνιας του ακριβώς πάνω σε αυτό. Ο άλλος πυλώνας είναι η έμφαση όχι μόνο στο branding της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση των πωλήσεων: «Φέτος, λοιπόν, με κεντρικό σύνθημα το “All You Want is Greece” υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προβολής των τελευταίων ετών: συνεργασίες συνδιαφήμισης με 20 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και πάνω από 80 tour operators, απευθείας διαφήμιση σε δεκάδες τουριστικές πλατφόρμες και σε μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, αλλά και μια νέα δημιουργική καμπάνια με καινούριο αφήγημα και συγκεκριμένη στόχευση. Πάνω από 25 εκατ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για προβολή φέτος. Χρήματα που επενδύονται πολύ μελετημένα ώστε να πιάνουν τόπο, σε ποσοστό 80% σε ψηφιακά μέσα, με μια δυναμική καμπάνια που έχει χρονική διάρκεια 4-6 μήνες και στοχεύει στις αγορές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ρωσίας, αλλά και των αραβικών χωρών. Από την άλλη πλευρά, δεκάδες δημοσιογράφοι, διαμορφωτές κοινής γνώμης και τουριστικοί παράγοντες από το εξωτερικό έρχονται σε απευθείας επαφή με ελληνικούς προορισμούς, μέσω των συνολικά 28 προγραμμάτων press και fam trips που διοργανώθηκαν ή προγραμματίζονται από τον ΕΟΤ. Στη μεγάλη μάχη για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού συνεργαζόμαστε με την τουριστική αγορά, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την Αυτοδιοίκηση αξιοποιώντας όλα τα μέσα και τους πόρους που διαθέτουμε».
Στις επόμενες ενέργειες, ο κ. Φραγκάκης επισημαίνει ότι έχουν δρομολογηθεί συνεργασίες με τους δύο σημαντικότερους ελληνικούς προορισμούς citybreak, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Εχουμε δημιουργήσει καμπάνιες σε συνεργασία με το Travel Channel, εξετάζουμε κοινές δράσεις, ενώ ειδικά με την Αθήνα υπογράψαμε και Μνημόνιο Συνεργασίας. Επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στην τόνωση του τουριστικού προϊόντος των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας που επλήγησαν τουριστικά, δυσανάλογα θα έλεγα, από την πανδημία. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις θεματικές μορφές τουρισμού όπως η γαστρονομία μας. Μάλιστα, ο ΕΟΤ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού οδηγού Michelin, μια πρωτοβουλία εξαιρετικά σημαντική που αναλαμβάνουμε για πρώτη φορά, με στόχο την προώθηση της κουζίνας μας σε υψηλό επίπεδο. Στον πολιτιστικό τουρισμό, παρουσιάσαμε πρόσφατα την πρώτη τηλεοπτική συναυλία στον Ναό της Αφαίας στην Αίγινα από τον διεθνούς φήμης ερμηνευτή Γιώργο Περρή που θα προβληθεί σε εκατομμύρια τηλεθεατές από μεγάλο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Είμαστε κεντρικοί υποστηρικτές του Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο επιστρέφει δυναμικά και θα έχουμε την ευκαιρία να προβάλουμε τη χώρα μας σε εκατομμύρια λάτρεις του μηχανοκίνητου αθλητισμού σε όλο τον κόσμο. Διοργανώσαμε το ετήσιο συνέδριο των Ιταλών Τουριστικών Πρακτόρων στη Σκιάθο, ενώ ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός μεγάλου βεληνεκούς θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Οκτωβρίου στην Πελοπόννησο με τη διεξαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του ετήσιου συνεδρίου των Γερμανών Τουριστικών Πρακτόρων (DRV). Ετοιμάζουμε μία ακόμα ειδική πολύγλωσση καμπάνια που απευθύνεται σε παιδιά».
Υγειονομική ασφάλεια
Πάντως, πάνω από οποιοδήποτε πλάνο προώθησης, «η αποτελεσματικότερη προβολή για τη χώρα μας, σε μια περίοδο που ο COVID είναι ακόμα εδώ, είναι η διατήρηση μιας καλής επιδημιολογικής εικόνας. Η ασφάλεια στον τουρισμό παραμένει βασική μας προτεραιότητα. Αυτή θα επιτευχθεί με την περαιτέρω ενίσχυση των εμβολιασμών, την τήρηση των μέτρων προστασίας και τους τακτικούς ελέγχους τόσο των Ελλήνων (ειδικά στις τουριστικές περιοχές) όσο και των επισκεπτών μας στις πύλες εισόδου της χώρας. Η υγειονομική ασφάλεια θα μας επιτρέψει να πάμε σε μια ομαλή σεζόν, χωρίς πισωγυρίσματα, ώστε να διαφυλάξουμε την καλή φήμη της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού. Αυτό θα είναι και το ισχυρότερο διαβατήριό μας εν όψει του 2022, παρόλο που στον ΕΟΤ ήδη έχουμε εκπονήσει και υλοποιούμε σταδιακά το τριετές στρατηγικό πλάνο προβολής».
Διαβάστε ακόμη:
Αυτές είναι οι απαιτήσεις για τα συνεργεία ηλεκτρικών οχημάτων
«Πετζετάκις» – Η πρώτη ελληνική πολυεθνική: Από το ένδοξο παρελθόν στο θλιβερό παρόν (pics)
Καύσωνας: «Κρας τεστ» για το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας – «Φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ