Την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα στήριξης των ελληνικών τουριστικών γραφείων μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2022 επισημαίνει η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, προκειμένου οι επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες υπέστησαν βαρύτατες απώλειες εσόδων από τις επιπτώσεις της πανδημίας να καταφέρουν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους ενόψει του τρίτου κατά σειρά δύσκολου χειμώνα που καλούνται να διανύσουν και των άγνωστων εξελίξεων της υγειονομικής κρίσης στον παγκόσμιο τουρισμό.
Το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας εκθέσεις από αξιόπιστους φορείς, οι οποίες αφορούν τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού για το 2021. Όλες αυτές οι εκθέσεις, αναφέρει η ομοσπονδία, επιβεβαιώνουν αυτό που ολόκληρη η αγορά, και ο κλάδος των τουριστικών γραφείων ειδικότερα, προσπαθούσε να καταδείξει σε όλη τη διάρκεια της φετινής τουριστικής περιόδου. “Η κατάσταση στον κλάδο των τουριστικών γραφείων και των διοργανωτών τουριστικών πακέτων είναι αρκετά χειρότερη, αφού μετά από μία ενδελεχή ανάλυση των εσόδων είναι σίγουρο ότι θα προκύψει υστέρηση εσόδων που υπερβαίνει το 65% -70%”.
Τα μέτρα που προτείνει η ομοσπονδία είναι τα εξής:
– Να επεκταθούν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η επιδότηση των ενοικίων και το πάγωμα φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, καθώς και να ξεκινήσει αργότερα (μετά το τέλος Ιουνίου του 2022) η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών και να μειωθούν τα τέλη κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων και επαγγελματικών οχημάτων.
– Η παραλλαγή Όμικρον είναι πολύ πιθανό να μας φέρει σε ένα νέο καθεστώς voucher όσον αφορά τα οργανωμένα ταξίδια που ενδεχομένως να ακυρωθούν.
– Η επαναφορά της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια εργαζομένων στον κλάδο.
– Να επεκταθεί και κάθε άλλο μέτρο που θα βοηθήσει τον κλάδο να περάσει το Χειμώνα, χωρίς περαιτέρω σοβαρές βλάβες. Όλες δε οι επεκτάσεις είναι αναγκαίο να ισχύσουν μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022, καθώς τα τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πανδημία του Covid-19 ξεκίνησε την άνοιξη του 2020, δεν είχαν έσοδα ήδη από τον Νοέμβριο του 2019, και τώρα καλούνται να διανύσουν τον τρίτο κατά σειρά χειμώνα χωρίς έσοδα για αυτά, όπως τονίζουν τα τουριστικά γραφεία.
Διαβάστε ακόμα:
Το παράδοξο της Τουρκίας: Η οικονομία καλπάζει με 7,4% ανάπτυξη… αλλά ο λαός πεινάει