Ζητήματα μείζονος σημασίας τα οποία αφορούν στον Ελληνικό Τουρισμό συζητήθηκαν διεξοδικά ανάμεσα στον Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδιών και Τουρισμού (fedHATTA). Κατά τη τηλεδιάσκεψη, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας διατύπωσαν αίτημα για την παράταση και για το 2021 του Προγράμματος «Τουρισμός Για Όλους», το οποίο χρηματοδοτεί το Υπουργείο, με στόχο την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και την έκτακτη στήριξη της αγοράς κατά την περίοδο της έξαρσης της πανδημίας.
Το παρόν και το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού ήταν επίσης ένα θέμα το οποίο εξετάστηκε αναλυτικά στη διάρκεια της εξ αποστάσεως συνάντησης. Εξαιτίας των ισχυόντων περιορισμών και με όριο στις συναθροίσεις τα 10 άτομα, η συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμού πλήττεται κατ’ εξοχήν από την επιδημία του Covid-19. Ο κ. Θεοχάρης ενημερώθηκε λεπτομερώς για την τρέχουσα κατάσταση και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Τουρισμού, από κοινού με συναρμόδιους κρατικούς φορείς, θα επεξεργαστεί ρεαλιστικές λύσεις για την ενεργή στήριξη και την αναζωογόνηση του συνεδριακού τουρισμού, σε συνάρτηση με την έξοδο από την υγειονομική κρίση.
Ο Υπουργός τόνισε ότι «μοχλός ανάκαμψης, όχι μόνο για τον συνεδριακό, αλλά ευρύτερα για τον Ελληνικό Τουρισμό, είναι οι ενισχυμένες και ανανεωμένες προωθητικές ενέργειες». Ο κ. Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών επιχειρήσεων και των ταξιδιωτικών γραφείων σχετικά με τις δράσεις προβολής της Ελλάδας ως ασφαλούς προορισμού, ιδιαιτέρως με τις διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΟΤ, οι οποίες δεν διακόπηκαν καθ’ όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Θεοχάρης επιβεβαίωσε ότι η διαφημιστική προώθηση θα εξακολουθήσει και τη νέα χρονιά.
Ως προς το ζήτημα της καθαυτό υγειονομικής προστασίας και τη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων, ο Υπουργός Τουρισμού εξήρε τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή των «rapid test». Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης: «προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε την ομογενοποίηση των μεθόδων ελέγχου, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων για τη μεγαλύτερη δυνατή απλοποίηση των διατυπώσεων στις πύλες αναχώρησης και άφιξης των ταξιδιωτών. Υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Επιτροπής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, βρίσκομαι σε συνεχείς συνομιλίες και διαβουλεύσεις. Επιδιώκουμε την καθιέρωση ενός ενιαίου και ορθολογικού πλαισίου λειτουργίας το οποίο θα διευκολύνει όσο το δυνατόν περισσότερο την ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών».
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης συμπλήρωσε ότι «ένας εντυπωσιακός αριθμός ξένων χωρών, αλλά και οι μεγαλύτεροι διεθνείς ‘tour operators’, αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως φωτεινό παράδειγμα για τον τρόπο διαχείρισης του τουρισμού το καλοκαίρι του 2020».
Ο υπουργός Τουρισμού απηύθυνε πρόσκληση προς τους εκπροσώπους των τουριστικών φορέων να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία ήδη εφαρμόζονται, καθώς και τις προτάσεις τους για ενδεχόμενες τροποποιήσεις, βελτιώσεις κ.λπ. «Θα φροντίσω προσωπικά», είπε ο κ. Θεοχάρης, «ώστε οι θέσεις σας να ακουστούν και να συζητηθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο».
Διαβάστε ακόμη
Συντάξεις Δεκεμβρίου 2020: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι – Αναλυτικά ανά ταμείο
Έσπασαν το φράγμα των 106 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα στην εφορία
Κρουαζιέρα: $1 δισ. το μήνα «καίνε» οι εταιρείες – κολοσσοί