search icon

Τουρισμός

Έξι προτάσεις για τις λειτουργικές προδιαγραφές των Airbnb εν όψει των ρυθμίσεων του υπ. Τουρισμού

Πού εστιάζει ο STAMA, το επίσημο θεσμικό όργανο των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων για τη βραχυχρόνια μίσθωση - Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν τη στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

Σε έξι βασικές προτάσεις για τις λειτουργικές προδιαγραφές των καταλυμάτων τύπου Airbnb εστιάζει το επίσημο θεσμικό όργανο των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων για τη βραχυχρόνια μίσθωση, ο STAMA, σε επιστολή του προς τους αρμοδίους υπουργούς, αλλά και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Θέματα ασφάλισης αστικής ευθύνης, ασφάλειας με πυροσβεστήρες, εξόδους διαφυγής κ.ά., υγειονομική απολύμανση των καταλυμάτων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στην επιστολή που απευθύνεται στην υπουργό Τουρισμού, κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, Χάρη Θεοχάρη, υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Μύρωνα Φλουρή, γενικό γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Θάνο, εντεταλμένο σύμβουλο ΣΕΤΕ, και τη Μαρία Γάτσου, γενική διευθύντρια ΣΕΤΕ.

Οι προτάσεις από πλευράς του STAMA έρχονται εν αναμονή των λειτουργικών προδιαγραφών των καταλυμάτων που έχει προαναγγείλει ότι θα θεσπίσει για τη βραχυχρόνια μίσθωση το υπουργείο Τουρισμού, πέραν των φορολογικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί από το οικονομικό επιτελείο κι ενδεχομένως θα επανεξεταστούν μετά το τέλος της φετινής θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την στιγμή το νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία –μια διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει κάποιες μέρες ακόμη– ώστε στη συνέχεια να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σε αυτήν τη φάση, από πλευράς του επίσημου θεσμικού οργάνου του κλάδου, στόχος είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης και η επαγγελματική πορεία του κλάδου, ο οποίος «έχει διαρκώς αυξανόμενη συνεισφορά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στα ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού που δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα».

Για τους λόγους αυτούς κατατίθενται οι σχετικές προτάσεις για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών, λαμβάνοντας υπόψη τρία βασικά σημεία: α) Την ανάγκη προστασίας της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας, β) την ανάγκη αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης, γ) τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σε άλλα μοντέλα φιλοξενίας.

Ειδικότερα, ως προς τις προτάσεις του STAMA:

Α. Πρακτικές Βιωσιμότητας με δεδομένη και τη συνολική ευαισθητοποίηση διεθνώς των επισκεπτών σε θέματα περιβάλλοντος, όπως η κατανάλωση ενέργειας, νερού, η διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και άλλων πρακτικών, είναι δεδομένη και αποτυπώνεται σε κάθε έρευνα: Θα πρέπει να αναπτυχθούν πρακτικές βιωσιμότητας, ώστε τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να συμβάλλουν περισσότερο στην αειφορία, αλλά και στη βελτίωση της φήμης της χώρας μας ως προορισμού.

Βάσει αναλύσεων, τα καταλύματα τα οποία εφαρμόζουν τέτοιου είδους πρακτικές, οι οποίες περνούν μέσα από την πιστοποίηση, αποσπούν καλύτερες αξιολογήσεις, διεκδικούν υψηλότερες τιμές και λαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κρaτήσεις και συστάσεις. «Θα πρέπει συντονισμένα να εγκαινιάσουμε την εποχή της αειφορίας στον κλάδο της Βραχυχρόνιας μίσθωσης και να εφαρμόσουμε πρακτικές ενδεικτικά όπως, κατανάλωση ρεύματος αποκλειστικά από ΑΠΕ, χρήση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (Air Conditioner, κουζίνες κλπ) τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής κλάσης, χρήση λαμπτήρων LED, μηχανισμών ελέγχου κατανάλωσης νερού, κάδων προς ανακύκλωση απορριμμάτων, προϊόντα από βιοδιασπώμενα υλικά.

Β. Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης: Προτείνεται την υποχρεωτική ασφάλιση αστικής ευθύνης για όλα τα ακίνητα που εντάσσονται στα μητρώα ακινήτων. «Ως σύνδεσμος τα μέλη μας κατά κύριο λόγο εφαρμόζουν την ασφάλιση αστικής ευθύνης αλλά θεωρούμε αυτονόητο ότι από την στιγμή που φιλοξενούμε επισκέπτες από όλο τον κόσμο και την χώρα μας αυτή να είναι υποχρεωτική».

Γ. Υποχρεωτικότητα της παρουσίας πυροσβεστήρα.

Δ. Ενδείξεις σήμανσης για διαφυγή από το κατάλυμα.

Ε. Ύπαρξη φαρμακείου και κυτίου πρώτων βοηθειών με ανανέωση κάθε έξι μήνες και έλεγχο πριν από το κάθε check in.

ΣΤ. Υποχρεωτική υγειονομική απολύμανση καταλύματος και ανάρτηση αυτής: «Είναι κάτι που τα μέλη μας εφαρμόζουν αδιαλείπτως. Επισημαίνουμε ότι η απολύμανση ενός διαμερίσματος δεν λύνει το πρόβλημα σε κοινόχρηστους χώρους όπως οι πολυκατοικίες. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει σε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ)».

Επιπλέον, προτείνεται να εξεταστεί μια σειρά από προϋποθέσεις των καταλυμάτων, όπως:

Διαβάστε ακόμη:

Συμψηφισμοί για όσους «κάηκαν» από τα υψηλά επιτόκια της ρύθμισης οφειλών στην εφορία

ΔΕΗ: Mπίζνες και στα data centers και πρόγραμμα επαναγοράς ίδιων μετόχων έως 10%

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version