Τυχεροί είναι φέτος οι Αμερικανοί που επισκέπτονται για τις διακοπές τους την Ευρώπη και συγκεκριμένα χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα ή η Ισπανία. Κι αυτό γιατί τα γεύματα, τα ξενοδοχεία και οι εκδρομές είναι πιο προσιτά σε δολάρια εδώ και 20 χρόνια.
Σύμφωνα με το CNN Business, η υποχώρηση του ευρώ, το οποίο σημείωσε βουτιά άνω του 8% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από έτος μέχρι σήμερα. Τώρα διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.
Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι δεν έχει πιάσει πάτο ακόμα, υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και το parity, δηλαδή την ισοτιμία 1 προς 1, στην οποία ένα δολάριο μπορεί να αγοράζει ένα ευρώ.
Εντούτοις, οι «ευοίωνες» αυτές προβλέψεις για τους Αμερικανούς τουρίστες, μόνο θετικές δεν είναι για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι τελευταίες θα πρέπει να αγοράζουν ενέργεια, πρώτες ύλες και εξοπλισμό που τιμολογούνται σε δολάρια, με αποτέλεσμα το κόστος των εξαγωγών τους να αυξάνεται, ενώ, παράλληλα, καλούνται να αντιμετωπίσουν κι έναν ιστορικά υψηλό πληθωρισμό.
Τι πυροδοτεί την πτώση του κοινού νομίσματος
Τι είναι όμως αυτό που πυροδοτεί το sell-off του ευρώ, του δεύτερου νομίσματος που χρησιμοποιείται περισσότερο στον κόσμο; Οι αναλυτές επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες.
Το πρώτο είναι οι οικονομικές προοπτικές. Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται παγκοσμίως . Όμως, η εγγύτητα της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία και η ιστορική της εξάρτηση από τη Ρωσία για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών, την έχει κάνει πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ένα άλλο θέμα είναι το εμπόριο. Η Γερμανία μόλις ανέφερε ένα σπάνιο μηνιαίο εμπορικό έλλειμμα, σημάδι ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας επιβαρύνουν τους κατασκευαστές στην εξαγωγική δύναμη της Ευρώπης. Ένα ασθενέστερο ευρώ καθίσταται απαραίτητο για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι εξαγωγές του μπλοκ.
Η Ευρώπη είναι επίσης πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων, αν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει να ανοίξει τον κύκλο αυτόν τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να επενδύουν τα χρήματά τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις.
Καθώς τα επιτόκια ανεβαίνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι αγορές ομολόγων σε χώρες με υψηλά φορτία χρέους όπως η Ιταλία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να υποστούν πίεση. Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για να αποτρέψει αυτό που αναφέρει ως «κατακερματισμό», αλλά παραμένει ένας κίνδυνος που οι έμποροι παρακολουθούν στενά.
Διαβάστε ακόμα:
Ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Goldman Sachs: Σε ύφεση «γλιστράει» η Ευρώπη – Στο 50% πλέον η πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη
Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη σταθερότητα της χώρας