Στην καλύτερη χρονιά για τη βραχυχρόνια μίσθωση πανευρωπαϊκά όπως εξελίσσεται το 2023, η Ελλάδα κατατάσσεται, με βάση τα επίσημα στοιχεία από τις ίδιες τις διεθνείς πλατφόρμες στην 7η θέση πανευρωπαϊκά όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις για το πρώτο εξάμηνο. Η χώρα μας παρουσιάζει αισίως για φέτος (και χωρίς να περιλαμβάνονται τα νούμερα της υψηλής σεζόν του Ιουλίου- Αυγούστου) διψήφιο ποσοστό ανόδου στις διανυτεκτερεύσεις, κατά 16% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, χρονιά που έχει καταγραφεί ως η καλύτερη για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στη χώρα μας, πάνω ακόμη κι από το 2019, προ πανδημίας.
Την πρωτιά, κατέχει πανευρωπαϊκά η Γαλλία και ακολουθούν Ισπανία και Ιταλία, όπως προκύπτει με βάση τα επίσημα στοιχεία των Airbnb, Booking, Expedia Group και TripAdvisor που παρέχουν πληροφόρηση στις αρχές της E.E. στο πλαίσιο της ευρύτερης συμφωνίας από το 2020 ακόμη για την παροχή στοιχείων στην Κομισιόν.
Πιο συγκεκριμένα ως προς τα επιμέρους στοιχεία, η Ελλάδα με ένα σύνολο 9,3 εκατ. διανυκτερεύσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρίσκεται στην 7η θέση σε ένα σύνολο 31 ευρωπαϊκών χωρών. Για το πρώτο εξάμηνο του 2022, πρώτη αγορά πανευρωπαϊκά είναι η Γαλλία με ένα σύνολο 57,32 εκατ. και ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση η Ισπανία και η Ιταλία με 46,62 εκατ. και 34,5 εκατ. αντίστοιχα.
Το αντίστοιχο περυσινό πρώτο εξάμηνο το νούμερο για τη χώρα μας ήταν στα 8,04 εκατ. διανυκτερεύσεις, με την αύξηση φέτος να αγγίζει το 16%, ενώ τη μερίδα του λέοντος με σχεδόν το ήμισυ των διανυκτερεύσεων κατέχει ο Ιούνιος: Στα φετινά νούμερα από το σύνολο των 9,3 εκατ. διανυκτερεύσεων, τα 4,15 εκατ. ήταν για τον πρώτο καλοκαιρινό μηνα, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Σημειωτέον ότι ποσοστό πάνω από τα 2/3 των κρατήσεων γίνονται στην Ελλάδα την περίοδο του β’ εξαμήνου, λόγω και της υψηλης εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία από τις πλατφόρμες, το 2022 οι διανυκτερεύσεις έφθασαν συνολικά στα 28,53 εκατ., ενώ προ πανδημίας το 2019 στα 24,3 εκατ.
Τα εσωτερικά δεδομένα της Airbnb
Ειδικά ως προς το προφίλ των Ελλήνων «οικοδεσποτών», με βάση τα εσωτερικά δεδομένα της Airbnb ενημερωμένα έως τον Ιούνιο του 2023, για ένα ποσοστό 70% «ο διαμοιρασμός κατοικίας είναι μια ευκαιρία να διατηρήσουν ένα οικογενειακό σπίτι που κληρονόμησαν ή ένα εξοχικό σπίτι που αγόρασαν με τις αποταμιεύσεις τους», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και διαθέτουν μόνο έναν καταχωρημένο χώρο. Οι Ελληνες οικοδεσπότες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν περίπου 3.700 ευρώ τον χρόνο σε επιπλέον εισόδημα (σ.σ. το τυπικό ποσό εσόδων από οικοδεσπότες αντιπροσωπεύει το διάμεσο ποσό εσόδων για Έλληνες οικοδεσπότες στις 30 Ιουνίου 2023).
Σύμφωνα με την εσωτερική έρευνα που διεξάγεται με περισσότερους από 1.800 οικοδεσπότες στην Airbnb στην Ελλάδα (περίοδος Αύγουστος 2022 – Αύγουστος 2023) ένα 52% δηλώνει ότι αυτό το επιπλέον εισόδημα από τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις τούς βοήθησε να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό και να αντεπεξέλθει οικονομικά στα καθημερινά τους έξοδα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα, για περισσότερο από το ένα τρίτο, ο διαμοιρασμός κατοικίας ήταν απαραίτητος για να τα βγάλουν πέρα. Το επιπλέον εισόδημα από βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις βοήθησε το 48% των Ελλήνων οικοδεσποτών να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε υποχρεώσεις για το σπίτι τους, είτε ήταν υποθήκη, είτε έξοδα ανακαίνισης είτε ενοικίασης μεγαλύτερου σπιτιού για να καλύψουν τις οικογενειακές τους ανάγκες. «Για το 16% των Ελλήνων οικοδεσποτών ήταν μια ζωτική υποστήριξη για το εισόδημά τους, καθώς το χρησιμοποίησαν με συγκεκριμένους όρους για να αποφύγουν τον αποκλεισμό ή την έξωση», σύμφωνα με την πλατφόρμα.
Από τα εσωτερικά δεδομένα της Airbnb που ενημερώθηκαν τον Αύγουστο του 2023, το 2022, οι οικοδεσπότες και οι επισκέπτες στην Airbnb συνεισέφεραν 579 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία: «Πολλές τοπικές επιχειρήσεις βασίζονται σε αυτόν τον κλάδο, καθώς σχεδόν οι μισοί επισκέπτες στην Airbnb ακολουθούν τις προτάσεις ενός Έλληνα οικοδεσπότη για τις τοπικές επιχειρήσεις και τα μέρη που επισκέπτονται, τους τελευταίους δώδεκα μήνες». Όπως αναφέρει η πλατφόρμα, αυτή συνεργάζεται με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την επιβολή της υποχρέωσης δήλωσης στην Ελλάδα με αποτέλεσμα 540 εκατ. ευρώ σε δηλωθέντα εισοδήματα το 2022, σε συνέχεια και του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη το 2021 και ανανεώθηκε προ ημέρων.
Διαβάστε ακόμη
Τραπεζικός έλεγχος στα κοινωνικά επιδόματα
Αρώματα-απομιμήσεις των γνωστών brands: Μια τεράστια βιομηχανία που ανθεί στην Ελλάδα
Σαν Σεμπαστιάν: Το απόλυτο γαστρονομικό ταξίδι στην πόλη των αστεριών Michelin
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ