Χρειάστηκε να περάσει πάνω από μία 15ετία από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα για το φιλόδοξο σχέδιο της δημιουργίας ενός «ολυμπιακού πόλου» στο Μαρούσι που θα περιλαμβάνει μία σειρά από παρεμβάσεων στο ΟΑΚΑ αλλά και την ευρύτερη περιοχή γύρω από το στάδιο. Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας, εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν τον σκοπό κι έστω κι αν η έναρξη λειτουργίας του έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας, είναι καθ’ όλα έτοιμο και παραμένει μία από τις πολυαναμενόμενες αφίξεις της νέας χρονιάς, εφόσον φυσικά οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Το νέο μουσείο της Αθήνας στεγάζεται εντός του Golden Hall, το οποίο μάλιστα αποτελεί ένα από τα λίγα ολυμπιακά ακίνητα για τα οποία υπήρξε μεταολυμπιακή αξιοποίηση με τη δημιουργία του γνωστού εμπορικού κέντρου, κάτω από την «ομπρέλα» της Lamda Development: Kατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο σημερινό κτίριο του Golden Hall χτυπούσε η «καρδιά» του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης του ΑΘΗΝΑ 2004, ενώ πλέον στην πίσω πλευρά του κτιρίου θα χτυπά η «καρδιά» του Ολυμπιακού Μουσείου της ελληνικής πρωτεύουσας.
Το Μουσείο αποτελεί τμήμα και ολοκληρώνει ουσιαστικά την επένδυση από τη Lamda με την επέκταση στο πίσω τμήμα του Golden Hall, συνολικού ύψους 25 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία επιπλέον χώρων για αναψυχή, ψυχαγωγία κ.τ.λ.. Ειδικά το Μουσείο, καταλαμβάνει επιφάνεια 3.750 τ.μ., με μόνιμη έκθεση 1.800 τ.μ. που θα περιλαμβάνει από μετάλλια, προσωπικά αντικείμενα Ολυμπιονικών και αναμνηστικά προηγούμενων αγώνων, μέχρι ψηφιακές εφαρμογές και προβολές, ενώ υπάρχει επιπλέον χώρος περιοδικών εκθέσεων κι εκδηλώσεων 490 τ.μ., καφέ εστιατόριο και πωλητήριο.
Ο φορέας λειτουργίας είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία το «Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας» και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ είναι μέλος του Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων της ΔΟΕ.
«Η λειτουργία του Ολυμπιακού Μουσείου εντός του Golden Hall, σε συνδυασμό με την επικείμενη αναβάθμιση του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου (ΟΑΚΑ) καθιστούν την περιοχή του Αμαρουσίου έτι περαιτέρω, ως πόλο αθλητισμού και πολιτισμού», δηλώνει ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, που, εκτός από τη μεγάλη επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού -για την οποία πλέον οι διαδικασίες έχουν μπεί στην τελική ευθεία-, έχει «τρέξει» και αυτό το νέο εγχείρημα της Lamda.
Σημειωτέον ότι η εταιρεία μέσα στο Δεκέμβριο υπέγραψε και το μνημόνιο με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη σύμβαση εργασιών (χρηματοδότηση κι εκτέλεση) ανακαίνισης, ανακατασκευής και νέων κατασκευών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου, μία σύμβαση μάλιστα που πρόκειται να υλοποιηθεί άμεσα, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021. Η σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με τη Lamda είναι κομμάτι του γενικότερου σχεδιασμού για την αξιοποίηση και ανακαίνιση του Μητροπολιτικού Ολυμπιακού Συγκροτήματος του ΟΑΚΑ, μέσα από ένα ευρύτερο, φιλόδοξο έργο που θέλει να «τρέξει» το ΥΠΠΟΑ και θα ξεπεράσει στο σύνολό του τα 53 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αλλάξει εντελώς μορφή και να αξιοποιηθεί ο χώρος του αθλητικού συγκροτήματος, εντός και εκτός, για αθλητές, πολίτες ακόμη και τουρίστες.
Επισημαίνεται εδώ ότι το Ολυμπιακό Μουσείο θα έχει πρόσβαση από το χώρο του ΟΑΚΑ με πεζογέφυρα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, δημιουργώντας μία πρώτη οργανική και οπτική σύνδεση και δίνοντας ένα πρώτο «στίγμα» για το τί σχεδιάζεται στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από τη σημαντικότερη αθλητική υποδομή της χώρας όπου κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική έχει μείνει στο περιθώριο, μετά τη μεγάλη ευκαιρία του 2004. Το νέο φιλόδοξο πλάνο κάνει λόγο για ένα χώρο, «που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων».
Από την πλευρά της, η εισηγμένη, συμφερόντων του Σπύρου Λάτση, πέραν της μεγάλης επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, φαίνεται ότι δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο νέο εγχείρημα σε μία περιοχή, όπως το Μαρούσι όπου ήδη έχει επενδύσει εδώ και χρόνια με τα δύο εμπορικά κέντρα αλλά και το οικιστικό συγκρότημα ακριβώς δίπλα από το The Mall Athens και απέναντι από το ΟΑΚΑ.
«Πλέον με την επίτευξη της συνένωσης του Μουσείου με το ΟΑΚΑ δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες προκειμένου να αναδειχθεί το σύνολο του Ολυμπιακού Πόλου, όπως έχει γίνει και σε άλλες ολυμπιακές πρωτεύουσες διεθνώς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του ομίλου. «Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας αναδεικνύει τη μοναδική συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ολυμπιακού κινήματος μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, αναδεικνύοντας την Αθήνα ως ολυμπιακή πρωτεύουσα».
Διαβάστε ακόμη:
Καταστήματα: Όλο το σχέδιο για το άνοιγμά τους – Τι ισχύει για κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Tι ώρες θα κυκλοφορούμε από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου – Τι ισχύει με τα πρόστιμα
Folli-Follie: Τα «μυστικά» των Κουτσολιούτσων – Το παράρτημα-φωτιά της έκθεσης της PwC