«Για το αεροδρόμιο της Αθήνας, η Εthiopian Airlines αποτελεί συνεργάτη πολύτιμο γιατί το δίκτυο των συνδέσεων στην Αφρική είναι πιο περιορισμένο και η αεροπορική, έχοντας ξεκινήσει στο τέλος του 2019, λίγο πριν την πανδημία, εξακολουθεί και συνδέει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα με αγορές τρίτων χωρών και δη με την υποσαχάρια Αφρική».
Αυτό αναφέρθηκε χθες από τους επιτελείς του Ελευθέριος Βενιζέλος στη διάρκεια της παρουσίασης των δραστηριοτήτων της Ethiopian Airlines στην Αθήνα, η οποία προσφέρει τώρα 4 πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Αντίς Αμπέμπα, ενώ από την 1η Ιουλίου θα προσφέρει ένα νέο δρομολόγιο στη σύνδεση Αντίς Αμπέμπα- Βαρσοβίας μέσω της Αθήνας. Συνολικά το 2023 η εταιρεία μετέφερε 32,6 χιλιάδες επιβάτες στη σύνδεση Αθήνας- Αντίς Αμπέμπα, από τις 19,3 χιλ. του 2022 με τα νούμερα για φέτος να κινούνται περαιτέρω προς τα πάνω, δεδομένου ότι μέσω της εταιρείας ταξιδεύουν και επιβάτες και για άλλες περιοχές στην Αφρική.
«Οι υπηρεσίες μας στην περιοχή επεκτείνονται περαιτέρω σε αγορές της Ε.Ε. τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και το κομμάτι της μεταφοράς εμπορευμάτων», ανέφερε η κ. Tigist Seyoum – επικεφαλής της αεροπορικής για την Ελλάδα. Ειδικά για την Ελλάδα, μετά και την τελευταία προσθήκη, η ίδια άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω επέκταση, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδιασμού για την Ευρώπη. Διεθνώς, η Ethiopian δραστηριοποιείται σε 135 προορισμούς σε πέντε ηπείρους, οι 62 είναι στην Αφρική, ενώ 68 είναι οι διεθνείς προορισμοί για cargo υπηρεσίες.
Οσον αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας και την αφρικανική αγορά συνολικά, σύμφωνα με την κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας, η κίνηση το 2023 ήταν στο +27% έναντι του 2019 και τους πρώτους μήνες του 2024 είναι στο +15% έναντι του 2019.
Ένα μεγάλο μέρος των ταξιδιωτών, κοντά στο 30% ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους, ένα 57% για διακοπές και ένα 14% για επίσκεψη σε φίλους και οικογένεια. Επιπλέον, είναι περισσότεροι, στο σύνολό τους οι ταξιδιώτες που σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την Ελλάδα: Συγκεκριμένα 42% των ταξιδιωτών είναι Έλληνες που κατοικούν στην Ελλάδα, ένα 2% Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ένα 9% είναι ξένοι που κατοικούν στην Ελλάδα και ένα 47% ξένοι υπήκοοι που ζουν στο εξωτερικό. Το εντυπωσιακό είναι ότι η μέση διάρκεια ταξιδιού και για τους Έλληνες και για τους ξένους είναι στις 24 ημέρες.
«Οι πληρότητες από Ελλάδα προς την Αιθιοπία είναι υψηλές, όχι όμως και από Αιθιοπία προς Ελλάδα. Το γεγονός αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει την έλλειψη στελέχωσης στις πρεσβείες και τα προξενεία τρίτων χωρών και την πολυπλοκότητα των διαδικασιών όταν πρόκειται για τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης, κάτι που δυσχεραίνει τόσο τους ταξιδιώτες όσο και την επιχειρηματική δραστηριότητα», σχολίασε ο κ. Μιχάλης Φλεριανός, επικεφαλής της Gold Star Aviation στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι διττό, τόσο στο κομμάτι της υποστελέχωσης όσο και στο κομμάτι της απόρριψης των αδειών εισόδου από τρίτες χώρες, την ίδια στιγμή που οι Έλληνες μπορούν και λαμβάνουν τη βίζα on line μέσα σε 2 ημέρες για τα ταξίδια προς την Αιθιοπία.
Διαβάστε ακόμη
Επαγγελματίες: Αμφισβήτηση τεκμαρτού εισοδήματος με… 20 καταχωρήσεις
Καρότο με «Ηρακλή» και «μαστίγιο» με προμήθειες – δάνεια στις τράπεζες από την κυβέρνηση
Oι λεπτομέρειες στη σύμπραξη Πειραιώς – DIMAND, τα 4 project ανάπλασης και η… συνέχεια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ