search icon

Τουρισμός

Έσπασε τα κοντέρ ο τουρισμός: Και επίσημα στα €20,5 δισ. οι εισπράξεις το 2023

Υπέρβαση εσόδων κατά €2,28 δισ. έναντι του προηγούμενου ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019 - Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ, ο οποίος ζητεί τώρα ανάπτυξη του κλάδου βάσει συγκεκριμένου σχεδίου - ΤτΕ: Στα 14,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 

Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις των τουριστικών φορέων και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τουριστικές εισπράξεις κοντά στα 20,5 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας  την περασμένη χρονιά ιστορικό υψηλό για τον ελληνικό τουρισμό, με διψήφιο ποσοστό αύξησης τόσο σε σχέση με το 2022 όσο και το 2019, που ήταν η καλύτερη χρονιά, μέχρι τώρα, για τον κλάδο.

Με βάση τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του 2023 ανήλθαν στα 20,46 δισ. ευρώ το 2023 σημειώνοντας άνοδο κατά 15,7% σε σύγκριση με τα 17,68 δισ. ευρώ του 2022. Σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ, προ πανδημίας, το 2019 το «άλμα» των ταξιδιωτικών εισπράξεων τοποθετείται στα 2,3 δισ. ευρώ επιπλέον σε σχέση με τα 18,15 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 12,7%.

Παραπάνω από θετικά έκλεισε και ο μήνας Δεκέμβριος με εισπράξεις στα 344 εκατ. ευρώ έναντι 243 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού μήνα, που ήταν επίσης πολύ καλός.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΤτΕ συμβαδίζουν απόλυτα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΤΕ και του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων: Στην πρόσφατη συνέντευξή του o κ. Ηλίας Κικίλιας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (IΝΣΕΤΕ) έκανε λόγο για αύξηση κατά 13% στις εισπράξεις, αγγίζοντας τα 20,5 δισ. ευρώ  έναντι του προ-πανδημικού 2019 -που αποτέλεσε και το αμέσως  προηγούμενο σημείο αναφοράς για τον κλάδο-, κατά 4,5% στις αφίξεις φτάνοντας τα 32,8 εκατ. ευρώ χωρίς την κρουαζιέρα και κατά 8% στη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη στα 625 ευρώ, με τον ίδιο να δηλώνει ότι πλέον «ο σκοπός είναι να αναπτυχθεί ο τουρισμός με συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο», με βάση και τους στρατηγικούς άξονες που έχει εκπονήσει ο ΣΕΤΕ.

Σημειωτέον ότι από χθες η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Τουρισμού ΕΕ που διοργανώνει η Βελγική Προεδρία σήμερα Τρίτη, 20/02 και Τετάρτη 21/02 με βασικό θέμα τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας του τουριστικού οικοσυστήματος και τις συγκεκριμένες δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή, επ’ ευκαιρία της δημοσίευσης της μεσοπρόθεσμης αξιολόγησης προόδου της πορείας μετάβασης του τουριστικού οικοσυστήματος της Ε.Ε..

Από πλευράς των ελληνικών θεσμικών τουριστικών φορέων αλλά και του επίσημου οργάνου της ευρωπαϊκής HOTREC, τη «φωνή» της ευρωπαϊκής βιομηχανίας φιλοξενίας και εστίασης, ζητείται από τις Βρυξέλλες να διατεθούν επιμέρους ευρωπαϊκά κονδύλια, ξεχωριστά για τον τουριστικό κλάδο. Το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων για τον τουρισμό στα κράτη -μέλη θα μπορούσε να καθοριστεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο και κριτήρια, τα οποία θα λαμβάνουν υπόψη τη συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ κάθε κράτους- μέλους της Ε.Ε.  ώστε να υπάρχει μία ισορροπία ανά τομέα όσον αφορά τη διανομή ευρωπαϊκών πόρων.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: «Κλειδί» για τις Ευρωεκλογές η συμμετοχή – Μέτσολα: Σημαντικά βήματα για την ισότητα στην Ελλάδα (upd)

Γιώργος Πατέρας: Πόσο οικολογικά είναι τελικά τα εναλλακτικά καύσιμα

ΤτΕ: Στα 14,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version