Για το άνοιγμα της φετινής σεζόν, η οποία «αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από την περυσινή» δεδομένου ότι ο κλάδος ήδη κουβαλάει τις απώλειες του 2020, προετοιμάζονται οι ξενοδόχοι, αναζητώντας τα κατάλληλα εργαλεία ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους από την πανδημία.
Σε επιστολή τους προς το επιτελείο του υπουργείου Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, τους κ.κ. Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Γιάννη Τσακίρη υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, οι ξενοδόχοι θέτουν τη νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί αυτή την στιγμή και καταθέτουν δύο προτάσεις σε σχέση με την επιδότηση κόστους για rapid test αλλά και τη δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων, η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων επισημαίνει ότι ήδη η μισή σεζόν είναι ήδη χαμένη, ενώ όταν η χώρα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες η τουριστική κίνηση θα είναι μειωμένη, λόγω των περιορισμών που θα παραμείνουν σε ισχύ.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις, που επί ενάμισι έτος έχουν μηδενικά ή ελάχιστα έσοδα, θα πρέπει αφενός να επιβαρυνθούν με το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τη τήρηση των ιδιαίτερα αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και αφετέρου να αρχίσουν να καλύπτουν τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.
«Το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών θα βοηθήσει στον περιορισμό του προβλήματος της έλλειψης ρευστότητας, ωστόσο, συμπληρωματικά προς αυτό, μπορεί και πρέπει, μέσω και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, να υπάρξει στοχευμένη ενίσχυση των επιχειρήσεων στην κάλυψη υποχρεώσεων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους κατά τη φετινή περίοδο», σχολιάζουν οι ξενοδόχοι.
Η πρώτη πρόταση προς το υπουργείο Ανάπτυξης έχει να κάνει με την επιδότηση του κόστους αγοράς από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις rapid test προκειμένου να μπορούν να γίνονται συχνότεροι, έλεγχοι στο προσωπικό τους (μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί) και στους πελάτες τους (κατά την άφιξη ή σε περίπτωση που παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα).
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία ενός εργαλείου χρηματοδότησης για την κάλυψη των επιταγών των επιχειρήσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί. «Είναι αντικειμενικά αδύνατον οι επιχειρήσεις να μπορέσουν με τη λήξη της αναστολής που έχει χορηγηθεί να εξοφλήσουν τα ανωτέρω αξιόγραφα, καθώς πλην των άλλων θα έχουν αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις για την απαραίτητη προετοιμασία της επαναλειτουργίας τους.
Προκειμένου να μπορέσει, λοιπόν, να αρχίσει να κινείται η αγορά, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα στοχευμένο εργαλείο, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τη κάλυψη των επιταγών που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί, στις οποίες και θα διοχετεύεται απευθείας το σχετικό ποσό με το οποίο θα δανειοδοτηθεί η επιχείρηση», αναφέρουν οι ξενοδόχοι.
Σημειωτέον ότι με βάση τα νούμερα που παρέχει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Insete) κατόπιν και της επεξεργασίας των στοιχείων από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος τα έσοδα στα ελληνικά ξενοδοχεία ήταν μόλις 1,8 δισ. ευρώ το 2020, μειωμένα κατά 78,1% σε σχέση με το 2019, όπου το σύνολο του τζίρου ήταν 8,3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα στα ξενοδοχεία 5 αστέρων τα έσοδα το 2020 ήταν 719 εκατ. ευρώ έναντι 3 δισ. ευρώ το 2019, σημειώνοντας μείωση 76,1%, στην κατηγορία 4 αστέρων καταγράφηκε μείωση 77,5% με τον τζίρο το 2020 να φθάνει τα 638 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 δισ. ευρώ το 2019, ενώ στην κατηγορία 3 αστέρων σημειώθηκε μείωση 82,1% με τον τζίρο να υποχωρεί το 2020 σε 241 εκατ. έναντι 1,3 δισ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία 2 αστέρων με τον τζίρο να μειώνεται κατά 83% φτάνοντας μόλις τα 176 εκατ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ, ενώ η χαμηλότερη ποσοστιαία μείωση σημειώθηκε στην κατηγορία 1 αστέρος κατά 58,2% όπου ο τζίρος υποχώρησε σε 57 εκατ. ευρώ έναντι 136 εκατ. ευρώ το 2019.
Διαβάστε ακόμη
Stoferno.gr: Η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development
Νέες συνεργασίες και επέκταση δικτύου δρομολογεί η Folli Follie