Εχοντας κολλήσει την τελευταία τριετία σε αρχαιολογικά ζητήματα, η 5άστερη επένδυση, η οποία σχεδιάζεται στη Ρόδο με επενδυτικά κεφάλαια από το Ισραήλ και την Αμερική, φαίνεται τώρα ότι επανέρχεται.
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έχει κληθεί να αποφανθεί για την έγκριση ή μη ως προς την κατ’ αρχήν χωροθέτηση της νέας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, εξέλιξη την οποία αναμένουν οι επενδυτές εδώ και αρκετούς μήνες.
Το project από την εταιρεία «Αμαρτος Οικολογική Α.Ε.» είναι αρχικού προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και αποτελεί ένα από τα λίγα projects στη χώρα μας ειδικά στον τουρισμό υγείας.
Ενδεικτικό των καθυστερήσεων λόγω των αρχαιολογικών ζητημάτων που προέκυψαν στη μακρά πορεία των εγκρίσεων είναι ότι οι επενδυτές ήθελαν να έχουν ξεκινήσει από το 2017 τις εργασίες για τις πεντάστερες εγκαταστάσεις σε 48 στρέμματα στην περιοχή της Κρητηνίας που θα φιλοξενούσαν, με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, συνεδριακό κέντρο, κέντρο αποθεραπείας σοβαρών παθήσεων σε μετεγχειρητικό στάδιο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πισίνα, ακόμη και μικρού καταφυγίου σκαφών κ.α..
Το χρονοδιάγραμμα ωστόσο εκτροχιάστηκε αφού το έργο, με αρχική πρόβλεψη για 135 δωμάτια και 296 κλίνες, «κόλλησε» εξ’ αρχής στα αρχαιολογικά από την στιγμή που εντοπίστηκαν στην έκταση κατάλοιπα των των πρωτοβυζαντινών χρόνων, με κρίσιμο, ως επόμενο βήμα, το ρόλο των αρχαιολογικών υπηρεσιών ως προς την περιοχή όπου θα έπρεπε τελικά να δεσμευθεί για την υλοποίηση του έργου. Το 2019 μάλιστα υπήρξε και η δέσμευση της περιοχής με τα αρχαιολογικά ευρήματα, με συνακόλουθο και την αλλαγή των αρχιτεκτονικών σχεδίων στη συνέχεια από πλευρά της «Αμαρτος Οικολογική».
Μετά από τις αλλεπάλληλες συνεννοήσεις που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, σήμερα Τρίτη, το ΚΑΣ καλείται να αποφασίσει για την εκ νέου χωροθέτηση του έργου, με το επενδυτικό σχήμα να ευελπιστεί ότι θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγκρίσεις. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές είχαν υποβάλει τις σχετικές αλλαγές στο ΚΑΣ από τις αρχές του έτους, ωστόσο η πανδημία πήγε πίσω και στην προκειμένη περίπτωση τον σχετικό προγραμματισμό.
Tο έργο για τη δημιουργία της πεντάστερης μονάδας με έμφαση στον τουρισμό υγείας, όπου επικεφαλής έχει τεθεί Ισραηλινός επενδυτής, είναι μία ακόμη περίπτωση για τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι διαχρονικά όσοι αποφασίζουν να προχωρήσουν σε τουριστικές επενδύσεις εκ του μηδενός, είτε προέρχονται από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Επισημαίνεται εδώ ότι το έργο πληροί, σύμφωνα με τους επενδυτές, όλα τα περιβαλλοντικά κριτήρια, πρόκειται για μία ‘’πρότυπη’’ επένδυση με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξοικονόμηση υδάτινων πόρων με επανάχρηση – ανακύκλωση και αφαλάτωση, εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κ.τ.λ..