Η θετική τάση για περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, η οποία καταγράφηκε έντονη το 2022, θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, παρά τις προκλήσεις στο οικονομικό επίπεδο, την αβεβαιότητα, την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα του ταξιδιωτικού κοινού.

Αυτή είναι η τελευταία πρόβλεψη από την ανάλυση του οργανισμού της ΙΤΒ Berlin και της εξειδικευμένης σε τουριστικές αναλύσεις IPK International, που πραγματοποιήθηκε ενόψει της μεγάλης τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ του Βερολίνου όπου κάθε χρόνο δίνουν το παρών και οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, λαμβάνοντας και το πρώτο «στίγμα» για την τουριστική σεζόν που ακολουθεί. Φέτος η ITB αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διάστημα 7- 9 Μαρτίου φέρνοντας και τα πρώτα απτά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό τη φετινή χρονιά.

Σύμφωνα με την ανάλυση και ειδικά όσον αφορά τους κερδισμένους προορισμούς το 2022, οι διακοπές για το προϊόν «Ηλιος και θάλασσα» ήταν οι πλέον δημοφιλείς, με την έκθεση να κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε Τουρκία και Ισπανία «που έφτασαν σχεδόν τα επίπεδα του 2019». Το μερίδιο αγοράς για ταξίδια στο προϊόν «Ηλιος και Θάλασσα» είναι στο 35% και ακολουθούν τα ταξίδια για σύντομα ταξίδια city break με μερίδιο 27%.

Συνολικά το 2022 διεθνώς τα ταξίδια στο εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 90% σε ετήσια βάση, ποσοστό που ισοδυναμεί με ένα παγκόσμιο όγκο σχεδόν 700 εκατομμυρίων ταξιδιών την περυσινή χρονιά. Σε σύγκριση με τα εξερχόμενα ταξίδια προ πανδημίας το 2019, το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 66% των προ κρίσης επιπέδων. Ειδικά για τους Ευρωπαίους, που είναι και οι βασικοί τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, το 2022, τα ταξίδια τους στο εξωτερικό σημείωσαν άνοδο κατά 92%, των Βορειοαμερικανών κατά 87% και των Νοτιοαμερικανών 70%, προσεγγίζοντας τελικά τα ¾ των επιπέδων 2019. Οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που πραγματοποίησαν τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό το 2022, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται επίσης οι Γερμανοί και οι Βρετανοί, δύο εθνικότητες που αποτελούν και τις δύο τοπ αγορές εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα.

Υψηλότερα έξοδα μετακίνησης το 2022

Ως προς τη διάρκεια παραμονής στον προορισμό και τις δαπάνες για ταξίδια την περυσινή χρονιά κι ενώ η μέση διάρκεια ενός διεθνούς ταξιδιού ήταν σχεδόν ίδια με την αντίστοιχη προ πανδημίας, οι δαπάνες ανά ταξίδι κατ’ άτομο αυξήθηκαν και πάλι σε μεγάλο βαθμό. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την ανάλυση, το 2022, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατ’ άτομο ήταν περίπου στα 165 ευρώ. Η αύξηση στην ταξιδιωτική δαπάνη προήλθε κυρίως από το υψηλότερο κόστος μετακίνησης, λόγω του πληθωρισμού και της μειωμένης διαθεσιμότητας πτήσεων και υπηρεσιών, δεδομένου ότι όπως αναφέρεται στην έκθεση δεν παρατηρείται κάποια ουσιαστική μεταβολή προς τα πάνω στα εισοδήματα των ταξιδιωτών, τα οποία ούτως ή άλλως πιέζονται λόγω των γενικότερων οικονομικών συνθηκών και της ακρίβειας στους προορισμούς.

Πάντως, αν και ακριβότερα, τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια παρουσίασαν αύξηση έναντι του 2021, έστω κι αν παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Επιπλέον, τα περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αεροπορικώς (με μερίδιο αγοράς στο 60%), όπως άλλωστε συμβαίνει και στη χώρα μας όπου το μερίδιο των αεροπορικών ταξιδιών αγγίζει ακόμη και το 70%.

Διαβάστε ακόμη

ΑΑΔΕ: Έλεγχοι σε ηλεκτρονικό εμπόριο, πλατφόρμες τύπου Airbnb και φαγητού

Το Μαξίμου και η ημερομηνία των εκλογών, τα εύσημα στον Καραμανλή και η «σύγκριση με το Μάτι», η νέα δουλειά της Macquarie στην Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση: Έρχεται ο Ψηφιακός Φάκελος Ακινήτων – Αλλάζουν τα πάντα στις μεταβιβάσεις