«Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη μου για το χωριό και την ανάγκη να συνεχίσει να υπάρχει. Στην ορεινή Ελλάδα, όλο και περισσότερα χωριά πεθαίνουν, κι αυτή θα ήταν η μοίρα και του δικού μας χωριού. Τα Apollo Trails είναι το πρώτο λιθαράκι σε ένα ολιστικό μοντέλο ήπιου τουρισμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε στην Αμπελιώνα, που να μη βιάζει τη φύση και τη ζωή εδώ. Αντίθετα, να δίνει ζωή με όρους καλύτερους από αυτούς που ξέρουμε στην πόλη».

Αυτό δηλώνει ο κ. Σπύρος Αγγελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την πρωτοβουλία για το δίκτυο μονοπατιών Apollo Trails στη Μεσσηνία. Ένα υψηλού επιπέδου δίκτυο μονοπατιών, όπως τα Apollo Trails, παρουσιάζει εξαιρετικά οφέλη για την τοπική κοινωνία, καθώς κινείται στην κατεύθυνση της προσπάθειας για εναλλακτικό τουρισμό 365 μέρες το χρόνο, και της ενδυνάμωσης των κατοίκων να αντιληφθούν τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει ο «θησαυρός» φυσικής και πολιτιστικής ομορφιάς που έχουν στα χέρια τους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν τα εγκαίνια του δικτύου, στην Αμπελιώνα Μεσσηνίας, με επισκέπτες από τα γύρω χωριά του δήμου Οιχαλίας που ήρθαν να στηρίξουν την πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του Abeliona Retreat. Πρόκειται για τη boutique μονάδα φιλοξενίας με εναλλακτικό πρόσημο, που βρίσκεται χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του χωριού.

Στα εγκαίνια, το παρών έδωσαν ο Πέτρος Τατούλης, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, η Ντίνα Νικολάκου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων, Περιβάλλοντος, και ο Αριστείδης Σταθόπουλος, Δήμαρχος Οιχαλίας. Ο Σπύρος Αγγελόπουλος εξήγησε τη λογική πίσω από την προσπάθεια ανάδειξης των μονοπατιών γύρω από την Αμπελιώνα, παρουσία του Δρ. Νικόλαου Αγγελόπουλου, προέδρου του ομίλου Aldemar Resorts, θερμού υποστηρικτή της πρωτοβουλίας.

«Ευελπιστούμε ότι τα μονοπάτια θα επεκταθούν, θα ενωθούν με τα άλλα στο Μαίναλο, και ότι θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερα. Και ότι μαζί με το φυσιολατρικό, τον αρχαιολογικό, το θρησκευτικό τουρισμό, και τον αγροτουρισμό που μπορούν να αναπτυχθούν στα μέρη μας, θα δημιουργηθεί κάτι όμορφο και βιώσιμο.»

Η Ντίνα Νικολάκου δεσμεύτηκε ότι τα Apollo Trails θα είναι το πρώτο δίκτυο μονοπατιών που η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα προωθήσει για άμεση πιστοποίηση και ένταξή του στα διευρωπαϊκά δίκτυα μονοπατιών, ως «Μονοπάτι της Πελοποννήσου», εγκαινιάζοντας έτσι έναν νέο στρατηγικό κύκλο στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού. Στόχος του η δημιουργία μιας νέας οικονομίας, μιας νέας ανάπτυξης, η ώθηση σε χωριά που αλλιώς θα ερήμωναν. «Εδώ έχουμε πείσμα, επιμονή, πάθος, αγάπη για τον τόπο, αισιοδοξία, όραμα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου δε θα μπορούσε να μην είναι αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια. Το μονοπάτι εδώ έχει μια μοναδική ιστορικότητα και διαδρομή. Είμαι σίγουρη ότι θα διακριθεί στα μονοπάτια της Ευρώπης», ανέφερε η κ. Νικολάκου.

Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναδεικνύεται πρωτοπόρα στο κομμάτι της ανάδειξης του πεζοπορικού τουρισμού. «Mέσα στο 2018 θα έχουμε περίπου 1.500 χλμ. μονοπατιών στην Πελοπόννησο, από τα οποία το 80-85% θα είναι πιστοποιημένα μονοπάτια. Τα Apollo Trails του Σπύρου Αγγελόπουλου δείχνουν και αυτά το δικό τους δρόμο, μετά το Μenalon Trail, το όγδοο πιστοποιημένο ευρωπαϊκό μονοπάτι», τόνισε ο κ. Τατούλης. «Πιστεύουμε ότι τα μονοπάτια θα δώσουν συνέχεια ζωής στα χωριά μας, που έχουν τεράστια προβλήματα, με σημαντικότερο το δημογραφικό μαρασμό. Το μέλλον τους δεν είναι ευοίωνο. Η ύπαιθρος ερημώνει. Η δική μας προσπάθεια είναι να δώσουμε κάποιες προϋποθέσεις ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν ζωντανά, με ανθρώπους. Αυτό έχει σημασία», κατέληξε ο κ. Τατούλης.

Ο Φοίβος Τσαραβόπουλος, ιδρυτής της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Μονοπάτια της Ελλάδας, που συνεργάστηκε με το Σπύρο Αγγελόπουλο για τη δημιουργία των Αpollo Trails, ανέφερε πως πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν κατά κύριο λόγο τα χωριά μεταξύ τους, και βεβαίως με το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, ένα μνημείο της UNESCO σήμερα. «Προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την έννοια της σύνδεσης των μονοπατιών. Σύνδεση με το παρελθόν και το μόχθο των ανθρώπων. Θέλαμε να δούμε τα πέτρινα αλώνια, τις εκκλησίες, τα χωριά. Αλλά, σύνδεση και με ένα καλύτερο μέλλον. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία μας, η καλύτερη γνώση για τον τόπο μας, ίσως μας οδηγήσουν ένα βήμα μπροστά», κατέληξε ο κ. Τσαραβόπουλος.