Ανοδο τόσο στις αεροπορικές όσο και στις οδικές αφίξεις σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός στο «peak της θερινής σεζόν, το μήνα Αύγουστο, αν και σε επίπεδο οκταμήνου τα νούμερα παραμένουν πτωτικά για τον οδικό τουρισμό.
Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το σύνολο των διεθνών αεροπορικών και οδικών αφίξεων κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Αυγούστου διαμορφώθηκε στα 24,4 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 15,76 εκατ. αφορούν τις αεροπορικές αφίξεις (+3,7%), ενώ τα 8,6 εκατ. τις οδικές (-3%). Πέρυσι, το συνολικό νούμερο του οκταμήνου ήταν στα 24,1 εκατ. και από αυτά τα 15,2 εκατ. αφορούσαν τις αεροπορικές αφίξεις και τα υπόλοιπα 8,9 τις οδικές.
Τα νούμερα συνάδουν και με τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού που έκαναν λόγο για θετικές επιδόσεις μέσα στον Αύγουστο τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εισπράξεων, ενώ για τη συνέχεια, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook είναι δύσκολη η εκτίμηση για το πού θα κλείσει τελικά το 2019.
Για τον Αύγουστο, το Insete, καταγράφει σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μικρότερη στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ παρόμοια είναι η εικόνα και για το οκτάμηνο. Για τις οδικές αφίξεις υπήρξε σημαντική αύξηση και τον Αύγουστο (μετά τον Ιούλιο) που όμως δεν επαρκεί για να καλύψει τη μείωση των προηγούμενων μηνών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που κατεγράφησαν τον Αύγουστο του 2019, ήταν αυξημένες κατά 4,4% (160 χιλ.) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018, ενώ συνολικά τκαταγράφηκαν 3,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή οφείλεται στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές (14,1%) , ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον Αύγουστο του 2019, παρουσίασαν αύξηση 1,8%.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφηκαν, όπως προαναφέρθηκε 15,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 3,7% ή αλλιώς 556 χιλ. επιβάτες. Στην Αθήνα, την εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφονται 4,4 εκατ. αφίξεις (+11,7%), στη Θεσσαλονίκη 1,6 εκατ. (+7,4%) και στο σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων 11,3 εκατ. (+0,8%).
Στο κομμάτι του οδικού τουρισμού, μετά τον Ιούλιο, συνεχίστηκε η αύξηση των οδικών αφίξεων και τον Αύγουστο (+9,8%/ +221 χιλ.) σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, καθώς η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών παρουσίασε αύξηση. Συνολικά καταγράφηκαν 2,5 εκατ. οδικές αφίξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καταγράφηκαν 8,6 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση 3% ή αλλιώς λιγότερους 269 χιλ. επισκέπτες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.
Ως προς τη ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από το εξωτερικό, με βάση τα στοιχεία που καταγράφει η trivago, τον Αύγουστο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η ιταλική. Η βρετανική αγορά διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη θέση παρέμεινε η αγορά της Γερμανίας. Στην τέταρτη θέση, βρέθηκε η γαλλική αγορά ενώ στην πέμπτη θέση βρέθηκε η αγορά της Σερβίας.
Ως προς τη ζήτηση ξενοδοχειακών υπηρεσιών από την Ελλάδα, στην πρώτη θέση των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς ανέβηκε η Πάργα και στη δεύτερη θέση τα Χανιά. Στην τρίτη θέση υποχώρησε η Χώρα της Σκιάθου (σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019), στην τέταρτη θέση η Χώρα της Σκοπέλου ενώ στην πέμπτη εισήλθε το Ναύπλιο. Ακολούθησε, η Χώρα της Νάξου, η Καλαμάτα και η Σκάλα (Αγκίστρι). Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Χανιώτη (Χαλκιδική) και η Χώρα της Τήνου.
H ποιότητα των ελληνικών ξενοδοχείων
Τον Αύγουστο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 86,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 84,8% ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται η Κύπρος, η Ιταλία και η Ισπανία με 84,4%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 81,1% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 77,8%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 89,7% και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα βρίσκεται η Ήπειρος με 90,8%