Μπορεί τα παράπονα να μη λείπουν από τις τουριστικές αγορές της Μεσογείου ότι φέτος οι Ευρωπαίοι τουρίστες ξοδεύουν λιγότερο στους προορισμούς, ωστόσο οι Ελληνες μαζί με τους Ισπανούς ξενοδόχους είναι αυτοί που εκφράζουν τη μεγαλύτερη αισιοδοξία, ειδικά για τα έσοδά τους φέτος το καλοκαίρι στην πορεία του δευτέρου εξαμήνου του 2023.
Τα στοιχεία προκύπτουν από τη δεύτερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου Διαμονής, μία έρευνα που προέκυψε από τη συνεργασία της γνωστής πλατφόρμας Booking.com και της εταιρείας αναλύσεων Statista Inc σε ένα δείγμα 1.000 επαγγελματιών του κλάδου ανά την Ευρώπη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σκανδιναβία, η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία. Με βάση τα ευρήματα, η αισιοδοξία ειδικά για την πορεία των εσόδων πηγάζει από το γεγονός ότι τα καταλύματα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα εκτιμούν ότι η φετινή θα χρονιά ρεκόρ.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι πιο αισιόδοξοι ξενοδόχοι για το μέλλον είναι οι Πορτογάλοι, οι οποίοι έχουν βιώσει μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο τιμών και πληροτήτων και ακολουθούν Ισπανοί και Σκανδιναβοί, ενώ οι Ελληνες και περισσότεροι οι Ιταλοί εκφράζουν σχετική ανησυχία για τις παρούσες συνθήκες, με τους Γάλλους, τους Γερμανούς, τους Αυστριακούς και τους Ολλανδούς να είναι πιο αισιόδοξοι.
Ο κλάδος των ταξιδιών και τουρισμού- και όχι μόνο- αναμένουν εναγωνίως την πλήρη ανάκαμψη μετά την Covid 19 με δεδομένα το μέγεθος και τη σημασία του κλάδου. Εξάλλου, το 2019 – το τελευταίο έτος αναφοράς πριν από την πανδημία – ο κλάδος ήταν υπεύθυνος για περισσότερες από 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας (11,2%) επί του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ και συνεισέφερε 1,3 τρις. ευρώ (ή 9,5%) στην ευρωπαϊκή οικονομία με το μεγάλο ερώτημα τώρα να περιστρέφεται γύρω από το αν μπορεί εκ νέου ο τουρισμός και τα ταξίδια να ξεπεράσουν το μέσο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία που συνδέονται με κάποια ξενοδοχειακή αλυσίδα εκτιμούν σε ποσοστό 62% ότι η φετινή χρονιά θα αποφέρει τα μεγαλύτερα έσοδα στη δραστηριότητά τους έναντι του 43% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό των ανεξάρτητων ξενοδόχων.
Κι ενώ η πανδημία όπως και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί δε φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τους ξενοδόχους, το ενεργειακό κόστος παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τον κλάδο, ενώ οι ερωτηθέντες στην έρευνα ανησυχούν για τις μακροοικονομικές συνθήκες, το προσωπικό και το αυξανόμενο κόστος. Συνολικά, οι προκλήσεις και τα ζητήματα που αντιμετωπίζει τώρα ο κλάδος έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Οι επενδύσεις σε υποδομές αναγνωρίζονται ως τοπ προτεραιότητα- και στην Ελλάδα- αλλά οι Ευρωπαίοι ξενοδόχοι θεωρούν επίσης κρίσιμο το ρόλο της Πολιτείας στους τομείς της αναβάθμισης των δεξιοτήτων της εργασίας, των επενδύσεων στο μάρκετινγκ προορισμού και της ψηφιοποίησης των κρατικών υπηρεσιών, ζητήματα τα οποία προτάσσονται συνεχώς από τον τουριστικό κλάδο και στην Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη:
Τραπεζικές μετοχές: Αποδόσεις μεταξύ 44% και 110% στο α’ μισό του 2023 – Οι λόγοι πίσω από την άνοδο
Τα σύννεφα «πυκνώνουν» στην Ευρωζώνη – Τα υψηλά επιτόκια αναζωπυρώνουν τους φόβους για ύφεση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ