Την υψηλότερη αύξηση όσον αφορά τα πακέτα διακοπών για τους Γερμανούς τη φετινή σεζόν παρουσιάζουν η Ελλάδα και η Τουρκία και μάλιστα, αμφότερες, σε διψήφιο ποσοστό έναντι του 2019.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την Ένωση tour operator και ταξιδιωτικών γραφείων Γερμανίας, DRV, η οποία ανέδειξε «πρωταθλήτρια» την Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με τις αγορές της Δυτικής Μεσογείου που δεν έχει πιάσει ακόμη τα νούμερα του 2019.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της DRV σε συνέχεια της επεξεργασίας των δεδομένων από την Travel Data + Analytics (TDA) όσον αφορά τις πωλήσεις οργανωμένων διακοπών στη Γερμανία ήδη κάποιοι προορισμοί έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την πανδημία, με μεγαλύτερη την κίνηση προς την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία παρουσιάζει αύξηση 33% στα οργανωμένα πακέτα σε σχέση με το 2019, η Ελλάδα βρίσκεται στο + 22% και η Αίγυπτος στο +8%. Στη δυτική Μεσόγειο εξακολουθεί να υπάρχει ένα έλλειμμα της τάξεως του 4%, με τις Βαλεαρίδες πάντως και τα Κανάρια να καταγράφουν αύξηση 3%. Όσον αφορά τους προορισμούς μεγάλων αποστάσεων, η Δομινικανή Δημοκρατία βρίσκεται στην κορυφή με αύξηση 41% και οι Μαλδίβες στο 37%, ενώ οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στα νούμερα προ πανδημίας.
Όπως σχολιάζουν οι επιτελείς της γερμανικής Ένωσης, η ταξιδιωτική βιομηχανία κι ενώ δεν έχει ακόμη ξεπεράσει πλήρως τον αντίκτυπο του κορωνοϊού, τώρα αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις με το μεγάλο ερώτημα να απασχολεί ήδη τους τουριστικούς φορείς: Κατά πόσο δηλαδή, λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, το ταξιδιωτικό κοινό θα θέλει και πολύ περισσότερο να μπορεί να αντέξει οικονομικά τα ταξίδια. «Το κρίσιμο ερώτημα είναι πόσα θα έχουν τα νοικοκυριά στο πορτοφόλι τους κι επιπλέον πόσο προετοιμασμένοι θα είναι για την αύξηση των τιμών στα πακέτα, δεδομένου ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τις πληθωριστικές εξελίξεις».
Πάντως τη θερινή σεζόν του 2022 οι Γερμανοί ξόδεψαν περισσότερα στις διακοπές τους με τις κατά κεφαλή δαπάνες ανά διανυκτέρευση να έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 15%, σε συνέχεια της γενικευμένης επιθυμίας του κοινού να διαθέσει περισσότερα για προσωπικές του δαπάνες μετά την απομόνωση της πανδημίας.
Συνολικά από τη γερμανική αγορά για κρατήσεις έως και το τέλος Αυγούστου, εξακολουθεί να υπάρχει πτώση 14% στις πωλήσεις στα πακέτα σε σύγκριση με το πλήρες έτος 2018/19 (σ.σ. λαμβάνεται υπόψη τόσο η χειμερινή περίοδος του 2018 όσο και η θερινή του 2019). Συνολικά, φέτος για το πλήρες τουριστικό έτος 2021/ 2022 αναμένεται πτώση της τάξης του 10% με τον κλάδο στη Γερμανία να είναι αισιόδοξος για τη ζήτηση αυτή την περίοδο έστω κι αν πολλές κρατήσεις γίνονται την τελευταία στιγμή. Η Ισπανία, ιδιαίτερα τα Κανάρια και οι Βαλεαρίδες, αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό το φθινόπωρο και ακολουθούν η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος.
Επί του παρόντος οι επιτελείς της DRV αποφεύγουν τις προβλέψεις για το νέο τουριστικό έτος 2022/ 2023, σε μία περίοδο όπου το καταναλωτικό κλίμα δέχεται λόγω ακρίβειας και ενεργειακούς ισχυρούς τριγμούς.
Διαβάστε ακόμη:
Goldman Sachs – Morgan Stanley: Περιορισμένα τα εταιρικά κέρδη – Η bear market θα συνεχιστεί
Σταϊκούρας: Η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία από τους οίκους αξιολόγησης
Μπίρα: Έχει ξεφύγει η τιμή της – Με 50% άνοδο φτάνει στο ράφι