Τα νούμερα παραπέμπουν σε ένα «δυναμικό καλοκαίρι» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι επιτελείς του για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας- το οποίο πλέον μέσα στον Ιούνιο έχει ανακάμψει στο 94% της επιβατικής κίνησης του 2019 και στο 97% σε επίπεδο πτήσεων.
Τα στοιχεία αναφέρθηκαν χθες με αφορμή το διεθνές συνέδριο Aviation-Event το οποίο διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα και πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή 1η Ιουλίου 2022, σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, τον Δήμο της Αθήνας και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.
Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου ο Ιούνιος του 2022 παρουσιάζει μια πράγματι εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς.
To Ελ. Βενιζέλος
Στο Ελ. Βενιζέλος, σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου τα νούμερα επίσης δείχνουν το «κλείσιμο» της ψαλίδας στο 80% πλέον όσον αφορά την κίνηση, φτάνοντας αισίως τα 8,9 εκατομμύρια ταξιδιώτες και στο 90% όσον αφορά τις πτήσεις, πάντα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, προ πανδημίας, κι αυτό ενώ μεγάλες αγορές λείπουν (π.χ. Ρωσία, Κίνα, Λευκορωσία, Ουκρανία, κ.α..
Το πλέον εντυπωσιακό νούμερο ωστόσο έρχεται από την άλλη άκρη του Ατλαντικού με την κίνηση από ΗΠΑ και Καναδά να έχει ανακάμψει πλήρως. Ειδικά από τις ΗΠΑ η επιβατική κίνηση εμφανίζεται αυξημένη σε ποσοστό 50% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ όσον αφορά τις πτήσεις είναι στο +75%.
Βασικές αιτίες καταρχάς η προσθήκη πολλών συνδέσεων από πλευράς των αμερικανικών εταιρειών (American, Delta, United) στη διάρκεια του καλοκαιριού, πέραν της Emirates που έχει σύνδεση με 12μηνη βάση, ενώ δεύτερος βασικός λόγος αποτελεί το γεγονός ότι φέτος η εκκίνηση του θερινού προγράμματος έγινε νωρίτερα από ποτέ, στις αρχές Μαρτίου.
Στο σημερινό συνέδριο αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στην ανάκαμψη που παρατηρείται στο μεταφορικό έργο πανευρωπαϊκά, εν μέσω ωστόσο τεράστιων προβλημάτων κυρίως στα μεγάλα αεροδρόμια- κόμβους (βλ. Λονδίνο, Άμστερνταμ κ.α.) λόγω της ξαφνικής και απότομης αύξησης της επιβατικής κίνησης και των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό.
Ακόμη όμως και τα μικρότερα ευρωπαϊκά αεροδρόμια που μπορεί να μην έχουν τόσα λειτουργικά ζητήματα, «είναι υπαρκτό το πρόβλημα του «φαινομένου ντόμινο» γιατί ο κλάδος των αερομεταφορών λειτουργεί σαν αλυσίδα», όπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε χθες με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου.
Εντυπωσιακή η πορεία του Ιουνίου στο Νότιο Αιγαίο
Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου στις διεθνείς αγορές, κάτι που φαίνεται και από τις προγραμματισμένες απευθείας διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο. Από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό επισημαίνενται ότι λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα στοιχεία των αφίξεων στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου), «δεν είναι άτοπος ο ισχυρισμός ότι οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών την τουριστική χρονιά του 2022 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, θα ξεπεράσει και τα επίπεδα του 2019, αποτέλεσμα της επιτυχούς στρατηγικής και διαχείρισης του προορισμού κατά την γεμάτη προκλήσεις διετία της πανδημίας».
Ο Ιούνιος είναι καλύτερος συγκριτικά με το 2019 για Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη: Και τα τέσσερα νησιά Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη «απογειώθηκαν» τον Ιούνιο, σημειώνοντας περισσότερες αφίξεις έναντι του 2019, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως κινούνται σε αυξήσεις έναντι του 2019 της τάξης του 8% και 3% αντίστοιχα, ενώ στις Κυκλάδες τα ποσοστά είναι υψηλότερα, 22% για την Μύκονο και 49% για την Σαντορίνη.
Συγκεκριμένα, μόνο κατά τις πρώτες 26 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport και της ΥΠΑ, στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου προσγειώθηκαν 4.898 αεροπλάνα μεταφέροντας 771.941 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (376.415.042) επέλεξαν τη Ρόδο, 182.410 την Κω, 114.873 την Σαντορίνη, 83.581 την Μύκονο και 14.662 την Κάρπαθο. Χαρακτηριστικό της υψηλής κίνησης που απολαμβάνουν τα αεροδρόμια είναι ότι, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς από τους πίνακες πτήσεων ειδικά κατά τις ημέρες αιχμής, προσγειώνεται μια διεθνής πτήση ανά πέντε λεπτά.
Συνολικά τους 1.550.059 επισκέπτες έχουν προσελκύσει μέχρι τις 26 Ιουνίου οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, μέσω των απευθείας πτήσεων, οι οποίοι αθροιζόμενοι στους επιβάτες που φτάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, προσεγγίζουν τα 1,7 εκατομμύρια.
Διαβάστε ακόμη
Άρχισε η εξέταση των ενστάσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Homm: Από το διαμέρισμα στη Φωκίωνος Νέγρη, πρωταθλήτρια του Αirbnb (pics)