Της Στεφανίας Σούκη
«Θεωρούμε ότι η εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης από τις αρχές του 2018 δε θα υπάρξει αν πάρει ”ανάσα” η ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να μη συμβεί».
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο η υπουργός Τουρισμού κ. Ε. Κουντουρά, σε συνέντευξη τύπου για τις επενδύσεις στον τουρισμό προσθέτοντας ότι άμεσα, πιθανότατα και μέσα στην ημέρα θα κατατεθει και το πολυαναμενόμενο, από τους ξενοδόχους, νομοσχέδιο που θα αφορά τη ρυθμιση της αγοράς των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών.
Οσον αφορά τις επενδύσεις στον τουρισμό, η ηγεσία του υπουργείου ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη διετία θα ενεργοποιηθούν νέα προγράμματα μέσω του ΕΣΠΑ: «Εξειδικεύτηκαν και θα εισρεύσουν πόροι τουλάχιστον 210 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό μέσα στην επόμενη διετία στη χώρα μας, τα οποία θα δώσουν ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Τζιάλλας, ενώ συνολικά, όπως ανέφερε η υπουργός, στο σύνολο του νέου ΕΣΠΑ «κινητοποιούνται πόροι στον τουρισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.
Τη διετία 2015- 2016 κατατέθηκαν στην αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων 142 προτάσεις για νέα ξενοδοχεία και επεκτάσεις σε υφιστάμενα για επέκταση, εκ των οποίων οι 50 προτάσεις αφορούν καινούριες μονάδες και 51 αναβαθμίσεις», επεσήμανε η κ. Κουντουρά, ενώ προωθούνται οι διαδικασίες για συνολικά 16 Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα.
Η ίδια έκανε λόγο για ρεκόρ διεθνών αφίξεων φέτος στη χώρα μας στα 27,5 εκατ.-”νούμερο το οποίο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, αφού σηματοδοτεί 1,5 εκατ. επιπλέον διεθνείς αφίξεις”- ενώ για το μείζον ζήτημα της πτώσης των εισπράξεων, η κ. Κουντουρά ανέφερε ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που παραπέμπουν σε μεγάλη απόκλιση και μείωση είναι προσωρινά και «θα πρέπει να αναμείνουμε τα τελικά νούμερα, ώστε να κάνουμε τον τελικό απολογισμό, πολύ περισσότερο από την στιγμή που το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου ήταν το καλύτερο όλων των εποχών».
Όπως ανέφερε η υπουργός, τα μηνύματα που λαμβάνει το υπουργείο Τουρισμού από το εξωτερικό, από στατιστικά άλλων χωρών, τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, ακόμη και από τα στοιχεία των καταθέσεων της Τράπεζας της Ελλάδος που δείχνουν αύξηση λόγω τουρισμού την περίοδο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου δε συμβαδίζουν με την πτώση που καταγράφει η Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας και γι’ αυτό θα πρέπει να δούμε για ποιους λόγους υπάρχει η μεγάλη απόκλιση».