«Στην Αθήνα φαίνεται πως δεν υπάρχει ακόμα κρίση υπερτουρισμού. Σίγουρα υπάρχει οικιστική κρίση». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας στο συνέδριο Travel.gr. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων «πρέπει να εργαστούμε για αύξηση των υποδομών και πιο πράσινες πόλεις. Θέλουμε να φυτεύουμε 5.000 δέντρα κάθε χρόνο, φέτος έχουμε φυτέψει 4.000. Στην Κυψέλη, ίσως την πιο πυκονατοικημένη περιοχή της Ευρώπης υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα μικροδάσος. Αυτό είναι σημαντικό και για τον τουρισμό καθώς στους τουρίστες αρέσει το πράσινο και οι ανοιχτοί χώροι».

Δείτε live:

Aυτή τη στιγμή η πόλη των Αθηναίων δεν κερδίζει ούτε ένα ευρώ από τον λεγόμενο αστικό φόρο, από τον φόρο που πληρώνουν οι τουρίστες στα 5στερα ξενοδοχεία, τόνισε ο δήμαρχος.

«Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως αυξήσαμε τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων , αυτά είναι καλά νέα αλλά δεν είναι καλό για τον δήμο, ο οποίος δεν έχει επιπλέον χρηματοδότηση», επισήμανε. «Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αποτελεσματικότητά μας και τα έργα υποδομών», πρόσθεσε. «Το 50% του κλιματικού φόρου θα πρέπει να πάει στις πόλεις και το 50% σε έργα ανάκαμψης σε περιοχές που έχουν υποστεί προβλήματα».

Ένας στους τρεις κατοίκους της Αθήνας χρειάζεται κοινωνικές υπηρεσίες, συμπλήρωσε ακόμη. «Χρειάζομαστε μία διακυβέρνηση σε πολλαπλά επίπεδα, ειδικά σε σχέση με τις ανισότητες», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων. «Φέτος παρείχαμε κοινωνικές υπηρεσίες σε 1000 μαθητές και συνολικά σε πάνω από 4000 οικογένειες. Η Αθήνα είναι ένας παγκόσμιος προορισμός αλλά και και ταυτόχρονα ένας τόπος με φτωχούς ανθρώπους. Χρειάζεται συνεργασία σε πολλά επίπεδα».

Η έννοια των έξυπνων πόλεων είναι το μέσον για τη βιωσιμότητα, όχι ο στόχος.Είναι το μέσον για προστασία περιβάλλοντος, μείωση ανισοτήτων κ.λπ, τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ακόμη όπως τόνισε ο κ Δούκας «το πιο δύσκολο πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί στην Αθήνα είναι η κίνηση». «Στο γραφείο μου έχω έναν πινακα και παρακολουθώ τα παράπονα και τη χρονική απόκριση στα συγκεκριμένα παράπονα», είπε.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας τόνισε πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να επιλύσει στην Αθήνα είναι οι ανισότητες. «Ο δήμος μπορεί να κάνει πολλά σε αυτό, με τις κοινωνικές υπηρεσίες του, με τα σχολεία για τα οποία είναι υπεύθυνος. Αλλά και με project που έχουν να κάνουν με τη στέγαση», υποστήριξε.

Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου: Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι οι υποδομές

«Οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι οι υποδομές που συχνά δεν έχουν εκσυγχρονιστεί αρκετά ώστε να καλύπτουν τις απαιτήσεις του ντόπιου πληθυσμού και των επισκεπτών. Η κύρια πρόκληση είναι ο εκσυγχρονισμός των υποδομών», ανέφερε ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.  «Η κλιματική κρίση την οποία ζούμε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι ανησυχητική. Ταυτόχρονα, ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσει όλο αυτό είναι να φέρουμε τη δημόσια και την ιδιωτικη γνώμη σε συζήτηση», πρόσθεσε. «Η επένδυση σε πράσινη υποδομή μεταφορών, θα πρέπει να είναι η βασική μας επιδίωξη.

Το Λονδινο στο τέλος της δεκαετίας του 80 είχε τεράστια έργα. Πλέον κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.
Είμαι ξένος εδώ αλλά κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ είναι το γεγονος ότι ζω στο κέντρο της πόλης. Είναι ένας συνδυασμός κατοίκων, επιχειρήσεων και επισκεπτών. Στο Λονδίνο αν πάει κανείς στο κέντρο την ώρα που δεν λειτουργούν οι επιχειρήσεις είναι όλα έρημα».

Η κλιματική κρίση χρειάζεται συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. «Υπάρχουν παραδείγματα στο ΗΒ με πρωτοβουλίες για το ποδήλατο και άλλα», ανέφερε ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. «Το βασικό είναι η επένδυση στο πράσινο και τις υποδομές για χρήση ποδηλάτου και περπατήματος», πρόσθεσε.

sunedrio__1__2
sunedrio__4__2
sunedrio__3__2

«Προσπαθούμε διεθνώς να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για τις προκλήσεις του βιώσιμου τουρισμού. Υπάρχουν πολλές οικονομικές ευκαρίες ανάπτυξης στην πράσινη μετάβαση», ανέφερε ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα.

Στο Μάντσεστερ χρησιμοποιούν έξυπνες τεχνολογίες για καλύτερο έλεγχο της κυκλοφορίας, πχ στα φανάρια της πόλης, τόνισε ο Matthew Lodge, Πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα. «Πρόκειται για μια τεχνολογία που μείωσε κατά πολύ την κατανάλωση ηλεκτρισμού στην πόλη», υποστήριξε.

Τrestal: Η πόλη του Άμστερνταμ έχει βάλει όριο τα 20.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο.

«Η πόλη του Άμστερνταμ έχει βάλει όριο τα 20.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο», είπε η πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα. «To ιστορικό μας κέντρο είναι πολύ παλιό και άρα είναι πάρα πολύ ευάλωτο. Η πολιτική μας θέλει να προωθήσει πιο πολιτισμικό τουρισμό», τόνισε.

«Η μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει η Ολλανδία είναι η διαχείρηση των υδάτων», πρόσθεσε.

«Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στους ντόπιο πληθυσμό και τους τουρίστες. Οι πολεις δεν πρέπει να είναι μόνο βιωσιμες, πρέπει να μπορούν να είναι κατοικίσημες», τόνισε η Susanna Terstal, Πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι φέρνει η απόφαση ESM/EFSF για το ελληνικό χρέος

Επιχείρηση «καθαρά Airbnb» από την ΑΑΔΕ

Εξωδικαστικός: Πώς να τακτοποιήσετε οφειλές και να αποκτήσετε φορολογική ενημερότητα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα