© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και από τις «πρωταθλήτριες» στις Κυκλάδες, Σαντορίνη και Μύκονο, μέχρι τον Αστακό στη Δυτική Ελλάδα.
Το μπαράζ των επενδύσεων στον τουρισμό πολλών αστέρων που ζητούν να ενταχθούν στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων δεν έχει τέλος, με τα νούμερα να δείχνουν τον δρόμο που οδηγεί στη σταδιακή αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε συνδυασμό και με το αυξημένο ενδιαφέρον ξένων αλυσίδων που επιζητούν να ενισχύσουν την παρουσία τους ανά την Ελλάδα.
Κάπως έτσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε αυτή τη συγκυρία βρίσκονται υπό αξιολόγηση στoν οργανισμό Εnterprise Greece 10 επενδυτικά έργα στον κλάδο τουρισμού και φιλοξενίας (Hotels & Resorts), συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία με βάση τους σχετικούς φακέλους αναμένεται να δημιουργήσουν 2.733 νέες θέσεις εργασίας. Ο κλάδος είναι από τους «πρωταγωνιστές» σταθερά τα τελευταία χρόνια στις νέες επενδύσεις που φτάνουν στα γραφεία του Enterprise Greece αν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις 22 τουριστικά επενδυτικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 3,78 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικά 5.079 νέες θέσεις εργασίας.
Πρόκειται για έργα που περιλαμβάνουν κυρίως Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα με παραθεριστική κατοικία, ξενοδοχεία, ενίοτε γήπεδα γκολφ και τουριστικές μαρίνες ή λοιπές τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.ά.).
Τα νέα έργα
Οσον αφορά στα νέα έργα, ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτά αφορούν μεν -ως είθισται άλλωστε- τους πολύ δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος ή η Κρήτη, ωστόσο φαίνεται πλέον ότι ο κλάδος σε αυτή τη φάση της μεγαλύτερης ωρίμανσης δίνει την ευκαιρία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός των νησιών, να διεκδικήσει στο μέλλον μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας.
Το project ύψους 107 εκατ. ευρώ στην Πάλαιρο Αιτωλοακαρνανίας «Varco Bay Resort» από την RND Investments Greece με τη συμμετοχή ολλανδικών κεφαλαίων και την υπογραφή του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor έχει ενταχθεί εδώ και καιρό στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και αποτελεί ένα πρώτο, χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ωστόσο, στην ουρά αυτή τη στιγμή περιμένει μία δεύτερη, ακόμη πιο φιλόδοξη επένδυση, αυτή για τη «μετατροπή του λιμένα ΝΑΒΙΠΕ Πλατυγιαλίου σε τουριστικό λιμένα για mega yachts με παράλληλη ανάπτυξη εμπορικών χρήσεων και παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών», ύψους άνω του μισού δισ. ευρώ – για την ακρίβεια 524 εκατ. ευρώ. Το αίτημα για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις έχει γίνει από την Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε., η οποία συνδέεται από το μακρινό παρελθόν του 2008 με τις τράπεζες Αlpha Bank και Πειραιώς, όταν κατέρρευσε η τεχνική εταιρεία ΑEΓΕK και οι δύο τράπεζες είχαν αποκτήσει το λιμάνι του Αστακού και τη χερσαία ζώνη.
Η Αστακός Τέρμιναλ φαίνεται ότι προχωρά με τις διαδικασίες για την ωρίμανση της επένδυσης, με φόντο και το πολυσυζητημένο, απτό ενδιαφέρον επενδυτικού σχήματος με τη συμμετοχή αραβικών -και όχι μόνο- κεφαλαίων. Το προτεινόμενο έργο αφορά την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης περίπου 1.797 στρεμμάτων στην περιοχή της Ναυτικής Βιομηχανικής Περιοχής (ΝΑΒΙΠΕ) Πλατυγιαλίου, στον κόλπο του Αστακού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και περιλαμβάνει τη μετατροπή της υφιστάμενης ΝΑΒΙΠΕ σε τουριστικό λιμένα για mega yachts (με περίπου 400 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων οι μισές για σκάφη άνω των 30 μέτρων), με ταυτόχρονη ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου, παραθεριστικών κατοικιών καθώς και παροχή υπηρεσιών τουρισμού και αναψυχής υψηλών προδιαγραφών.
Οι επιχειρηματικοί φορείς της περιοχής, όπως π.χ. από το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, δηλώνουν δύσπιστοι για το project λόγω κόστους, πολυπλοκότητας αλλά και μακροχρόνιας αναμονής (σ.σ. δεδομένου ότι η αξιοποίηση του λιμανιού για εμπορική και τουριστική χρήση είναι ζητούμενο τριών και πλέον δεκαετιών για την περιοχή) θέτοντας επιπλέον και μία ακόμη παράμετρο, αυτή της βιομηχανικής ζώνης ολοκληρωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή: κοντά στο λιμάνι και σε έκταση 23.000 θαλασσίων στρεμμάτων πρόσφατα θεσμοθετήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα τον περασμένο Ιανουάριο η εν λόγω βιομηχανική ζώνη για ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών που ουσιαστικά ως χρήση είναι αντίθετη και προφανώς δεν μπορεί να συνδυαστεί με την τουριστική.
Με αραβικά κεφάλαια έρχεται ακόμη ένα νέο project που αφορά την Πελοπόννησο, για το οποίο επίσης εκκρεμεί αίτημα ένταξης στις στρατηγικές επενδύσεις στο Enterprise Greece. Ο λόγος για τη νέα, σχεδιαζόμενη επένδυση στην Αργολίδα στην περιοχή της Πετροθάλασσας Ερμιόνης που αντιστοιχεί σε 203 εκατ. ευρώ. Φορέας της επένδυσης, που περιλαμβάνει ξενοδοχειακή μονάδα 100 δωματίων σε συνδυασμό με κατοικίες, είναι η Scarlet Beach Α.Ε., επενδυτικό όχημα της εισηγμένης International Holding Company από το Αμπου Ντάμπι με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 23 δισ. ευρώ, πάνω από 400 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο και δραστηριότητες σε τομείς όπως τα ακίνητα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, η αγροδιατροφή, η υγεία, τα τρόφιμα και η διανομή, η βιομηχανία, τεχνολογία και τηλεπικοινωνίες, εμπόριο και αναψυχή και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Πρόεδρος της εταιρείας holding είναι ο σεΐχης Τahnoon bin Zayed Al Nahyan, της βασιλικής οικογένειας Αl Nahyan που έχει «επενδύσει» τα τελευταία χρόνια στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού έχοντας κι άλλες τοποθετήσεις σε Πελοπόννησο, Μύκονο κ.ο.κ.
Επίσης εκτός της νησιωτικής Ελλάδας είναι και η επένδυση που έρχεται με κεφάλαια της Goldman Sachs στη Χαλκιδική, ύψους 107,6 εκατ. ευρώ, για την οποία επίσης εκκρεμεί αίτημα στο Enterprise Greece από την Τουριστικά Συγκροτήματα Ελλάδος. Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο αναβάθμισης στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Χαλκιδική, πρώην ιδιοκτησίας του ομίλου Γρηγοριάδη, το οποίο πέρασε στην ιδιοκτησία κεφαλαίων συνδεόμενων με την Goldman Sachs. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πολυτελούς resort με δυναμικότητα πάνω από 1.000 κλειδιά στο συγκρότημα που εκτείνεται σε έκταση 158 στρεμμάτων, διαθέτει 850 μέτρα πρόσωπο στην παραλία και αποτελείται από τρεις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες (Pallini Beach 4*, Athos Palace 4*, Theophano Imperial Palace 5*).
Νέο τουριστικό προορισμό θέλει να δημιουργήσει από το 2025 και μετά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών στην Εύβοια η Grivalia Hospitality, με ένα project ύψους 286 εκατ. ευρώ, για το οποίο έχει αιτηθεί τον χαρακτηρισμό του ως στρατηγικής επένδυσης μέσω της GH Hotel. Το «οικολογικό τουριστικό θέρετρο» όπως χαρακτηρίζεται στο νότιο τμήμα της Μεγαλoνήσου (το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος Πεταλιών) περιλαμβάνει ένα υπερπολυτελές μεικτό project με ξενοδοχείο και «επώνυμες» κατοικίες σε μια έκταση 553 στρεμμάτων, ενώ διαθέτει απολύτως «πράσινα» χαρακτηριστικά, με στόχο να αποτελέσει την πρώτη ξενοδοχειακή μονάδα στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που θα είναι πλήρως αυτόνομη ενεργειακά. Η συνολική δόμηση της εν λόγω τουριστικής μονάδας ανέρχεται σε 34.000 τ.μ. (302 κλίνες), με εγκατάσταση 11 θέσεων ελλιμενισμού και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις επιφάνειας άνω των 62.000 τ.μ. Για το νέο θέρετρο είναι προχωρημένες οι συζητήσεις με κορυφαίο, διεθνές ξενοδοχειακό όνομα πολλών αστέρων που θα κάνει για πρώτη φορά το ντεμπούτο του στη χώρα μας από τους Πεταλιούς, βάζοντας την υπογραφή του στο νέο resort στο κομμάτι της διαχείρισης.
Σαντορίνη, Μύκονος και Κρήτη
Στην «ουρά» για την ένταξή τους στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων βρίσκονται και νέα έργα στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς της χώρας όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Κρήτη, που βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, εγείροντας πάντως σε κάποιες περιπτώσεις αντιδράσεις με το σκεπτικό της υπερ-συγκέντρωσης τουριστικών χρήσεων σε συνδυασμό με τις υποδομές.
Ενδεικτικά, στους δύο premium προορισμούς της χώρας και συγκεκριμένα στη Σαντορίνη, πρόσφατα, κατά τις πληροφορίες, κατατέθηκε φάκελος για νέα επένδυση ύψους 67,5 εκατ. ευρώ που αφορά την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών, ενώ στη Μύκονο είναι ήδη γνωστή η νέα επένδυση με αραβικά κεφάλαια που συνδέεται με την επενδυτική Monterock International, η οποία συνεχίζει με επιλεκτικές τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά. Η νέα επενδυτική κίνηση της εταιρείας αφορά κεφάλαια ύψους 81,19 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων «One & Only» στην περιοχή Καλαφάτη της Μυκόνου, για το οποίο έχει ήδη υποβληθεί από τα τέλη της περασμένης χρονιάς ο σχετικός φάκελος στο Enterprise Greece. Ο φορέας της επένδυσης, η Distinction Resorts αποτελεί μέλος του oμίλου της Monterock, η οποία έχει παρουσία στο νησί τόσο στο κομμάτι της εστίασης («Coya», «Nammos», «Nusr-Et») όσο και στον κλάδο της φιλοξενίας έχοντας προχωρήσει από πέρυσι στην εξαγορά του πρώην «Κensho», νυν «N Hotel Mykonos» στη γνωστή παραλία Ψαρού.
Στην Κρήτη, η εταιρεία Blue Frontier Α.Ε. έχει αιτηθεί την ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του Enterprise Greece της επένδυσης, ύψους 238 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός τουριστικού συγκροτήματος που θα περιλαμβάνει ένα σύμπλεγμα πέντε παραθεριστικών οικιστικών συγκροτημάτων, δύο ξενοδοχειακών μονάδων και μαρίνα. Με βάση τον φάκελο στο Enterprise Greece, το ακίνητο της σχεδιαζόμενης επένδυσης, για την οποία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον προσεχώς και το σκέλος της χρηματοδότησης, βρίσκεται στη θέση Αγιος Νικόλαος της Τοπικής Κοινότητας Μελιδονίου, της Δημοτικής Ενότητας Γεροποτάμου, του Δήμου Μυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Το έργο επί του παρόντος «τρέχουν» τρεις Κρητικοί, με δραστηριότητα στον τομέα των κατασκευών και ακινήτων στο νησί, κάποια από τα οποία μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά με υπόσκαφες κατασκευές πάνω στη θάλασσα.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: «Πιάνουν θέση» οι μνηστήρες για το ακίνητο της Sotris στον Ελαιώνα (pics)
To Κίνημα FIRE και η ώθηση από την Τεχνητή Νοημοσύνη