search icon

Τουρισμός

B. Κικίλιας: Επενδυτική άνοιξη στον τουρισμό με 83 νέες επενδύσεις – Deals και εξαγορές εκατομμυρίων (pics)

Με αμείωτο ρυθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ελληνικό τουρισμό - 83 αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τουριστικά καταλύματα άνω των 100 κλινών, 4 ή 5 αστέρων - Η περίπτωση του «Corfu Palace»

Στην πρώτη γραμμή του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει ο ελληνικός τουρισμός με νέες εξαγορές εκατομμυρίων που έχουν δρομολογηθεί αυτή την περίοδο, στον απόηχο φυσικά της πρόσφατης, μεγάλης συμφωνίας του ομίλου Sani/Ikos με ένα κορυφαίο θεσμικό όνομα, όπως το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης GIC.

Mε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται παράλληλα και οι επενδύσεις με νέα ξενοδοχεία ή αναβαθμίσεις υφιστάμενων μονάδων επίσης κάποιων… εκατομμυρίων ανά την Ελλάδα: είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρμόδιες διευθύνσεις του Δημοσίου έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής 83 αιτήματα περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τουριστικά καταλύματα άνω των 100 κλινών, 4 ή 5 αστέρων, ένα ακόμη δείγμα ότι το ελληνικό τουριστικό προϊόν αναβαθμίζεται συνεχώς αλλάζοντας κατηγορία. Aπό αυτά τα αιτήματα, ένας σημαντικός αριθμός αφορά εξ ολοκλήρου νέες επενδύσεις, ένα μέρος τροποποιήσεις υφιστάμενων μονάδων για την επέκταση ή αναβάθμισή τους και κάποια άλλα αφορούν αιτήματα ανανέωσης των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.

Η περίπτωση του «Corfu Palace»

Στο μέτωπο των εξαγορών, λοιπόν, στην τελική ευθεία βρίσκεται αυτή την περίοδο ακόμη μία συμφωνία για ένα εμβληματικό ξενοδοχείο σε έναν κορυφαίο ελληνικό προορισμό, ο οποίος μάλιστα εξακολουθεί αυτή την περίοδο να κάνει πρωταθλητισμό με χιλιάδες διεθνείς αφίξεις μέσα στο φθινόπωρο, τερματίζοντας τη θερινή σεζόν με νούμερα υψηλότερα και από αυτά του 2019.

«Corfu Palace»

Ο λόγος για το «Corfu Palace» στην Κέρκυρα, το οποίο οι πληροφορίες της αγοράς θέλουν να αλλάζει ιδιοκτησία σύντομα κι από τον επιχειρηματία Χρήστο Φωκά, μόνιμο κάτοικο Ελβετίας, να περνά στα χέρια του Χένρι Χόλτερμαν, επικεφαλής της Reggeborgh Invest, γνωστής από τις τοποθετήσεις της σε κορυφαίους κατασκευαστικούς ομίλους (αρχικά στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πλέον στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ), την Alpha Bank κ.α.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο ίδιος ο Χόλτερμαν επενδύει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στον τομέα του real estate και στη χώρα μας, στην Αθήνα, όπου έχει αγοράσει σειρά επενδυτικών ακινήτων μεγαλώνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιό του, αλλά και εκτός Αθηνών, όπως τώρα στην Κέρκυρα, όπου έχει μία από τις «βάσεις» σε μια έκταση στα βόρεια του νησιού και την εξοχική του κατοικία.

Οι πληροφορίες θέλουν τον Ολλανδό να βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις για το εμβληματικό ξενοδοχείο «Corfu Palace» που χτίστηκε τη δεκαετία του ‘50 και βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό σημείο στην πόλη της Κέρκυρας, στον κόλπο της Γαρίτσας, με θέα το Παλιό Φρούριο, κοντά στην Εσπιανάδα και τον Ναυτικό Ομιλo, με μια τιμή στα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον του κ. Χόλτερμαν για το Νησί των Φαιάκων δεν είναι νέο, αφού όπως λέγεται, στο νησί πριν από λίγο καιρό έχει αγοράσει και ένα μοναδικό νεοκλασικό ακίνητο με θέα θάλασσα, μερικές εκατοντάδες μέτρα κάτω από το «Corfu Palace», με τίμημα που ακούστηκε πως ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Το ξενοδοχείο των 106 δωματίων είχε περάσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην ιδιοκτησία του κ. Φωκά, o oποίος έχει εδραιώσει από τότε ισχυρή παρουσία στο νησί ενώ, όπως αναφέρει ο ίδιος το κίνητρό του ήταν περισσότερο το συναίσθημα παρά οι… business. Αλλωστε, η δραστηριότητά του στον ελληνικό τουρισμό περιορίζεται στο ιστορικό ξενοδοχείο της Κέρκυρας που έχει φιλοξενήσει στο μακρινό και πιο πρόσφατο παρελθόν κορυφαίες προσωπικότητες και ηχηρά ονόματα της εγχώριας και διεθνούς ελίτ, όπως ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Μαρία Κάλλας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κ.ά.

Ο κ. Φωκάς δεν επιβεβαιώνει σε αυτή τη φάση την εξαγορά από την πλευρά Χόλτερμαν δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα είναι ανοικτά», ωστόσο, από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνει το απτό ενδιαφέρον που έχει δεχτεί για το ξενοδοχείο από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων και κεφαλαίων από το Κουβέιτ, τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία κ.α.

Πολύ περισσότερο δε από τη στιγμή που η Κέρκυρα είναι ούτως ή άλλως μεταξύ των κορυφαίων προορισμών της χώρας με επιδόσεις φέτος υψηλότερες, όπως όλα δείχνουν, σε σύγκριση με το 2019 και ενώ η σεζόν συνεχίζεται έως τα τέλη Οκτωβρίου. Με βάση τα επίσημα στοιχεία του αεροδρομίου για τον Αύγουστο φέτος καταγράφηκαν 2.398 διεθνείς εμπορικές πτήσεις, ξεπερνώντας κατά 200 το αντίστοιχο νούμερο του Αυγούστου του 2019, ενώ και ο Σεπτέμβριος έκλεισε με 1.835 πτήσεις εξωτερικού.

Σημειωτέον ότι το «Corfu Palace» σχεδιάστηκε το 1954 από τον Kερκυραίο αρχιτέκτονα Περικλή Σακελλάριο, ο οποίος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «σχεδίασε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην Κέρκυρα με βασιλικές επιρροές, που θα άντεχε στον χρόνο. Οι μαρμάρινες κολόνες και η σκάλα θυμίζουν την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και αποτελούν επίσης τα κύρια χαρακτηριστικά της επτανησιακής αρχιτεκτονικής που ο Σακελλάριος συνδύασε για τη δημιουργία του ξενοδοχείου».

To ξενοδοχείο, στο πολύ μακρινό παρελθόν είχε συνδέσει το όνομά του με την οικογένεια Πατρονικόλα (τότε ιδιοκτήτες της Ιζόλα) σε συνεργασία με την ελβετική Gauer με ξενοδοχεία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περνώντας στη συνέχεια κάτω από την πλήρη ιδιοκτησία της. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η διοίκηση και η ιδιοκτησία της 5άστερης μονάδας περιήλθαν, με την αποχώρηση της Gauer, στην οικογένεια Φωκά και τώρα, τρεις δεκαετίες μετά, φαίνεται ότι το ξενοδοχείο περνά στην επόμενή του φάση.

Ο 82χρονος σήμερα Χρήστος Φωκάς έχει τη μόνιμη κατοικία του στην Ελβετία όπου βρίσκεται και η επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας με τον όμιλο Polyverix και τις εταιρείες Η+G Meister AG, Μarwa Tools AG, Ammer AG με δραστηριότητα στον σχεδιασμό και παραγωγή εξειδικευμένων εξαρτημάτων και εξοπλισμού για τη ναυτιλία, θαλάσσιους και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς κ.τ.λ..

Κι άλλες κινήσεις

Η περίπτωση του «Corfu Palace» έρχεται να επιβεβαιώσει για μία ακόμη φορά το επενδυτικό ενδιαφέρον στον τουριστικό κλάδο που παραμένει σταθερά στα κόκκινα το τελευταίο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πρόσφατα η επενδυτική Israel Canada, η οποία αριθμεί αυτή τη στιγμή ουκ ολίγες επενδύσεις στο real estate εντός και εκτός Ισραήλ, με παρουσία στον χώρο των ακινήτων άνω των δύο δεκαετιών (σε επαγγελματικά ακίνητα, γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, μεικτές αναπτύξεις κ.ά.) ανακοίνωσε από το Τελ Αβίβ την επέκτασή της στην Ελλάδα με το πρώτο ξενοδοχειακό deal, ύψους 10 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, που ελέγχεται από τους Μπαράκ Ρόσεν, Ασι Τουχμάιερ και Ρέουβεν Αλεξ, ως μία από τις πλέον ελκυστικές αγορές του εξωτερικού, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της για επενδυτικό άνοιγμα εκτός του Ισραήλ.

Ακόμη μία επενδυτική κίνηση έρχεται επίσης από τους Ισραηλινούς της Fattal, οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη μακροχρόνια μίσθωση του πρώην «Esperia» στην οδό Σταδίου με σκοπό τη λειτουργία του -πλέον πολύ σύντομα- ως «ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens» μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης αδειών λειτουργίας στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fattal, η οποία έχει τοποθετηθεί ήδη σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη, πλειοδότησε για την απόκτηση μιας ακόμη, γνωστής μονάδας 5 αστέρων στην περιοχή του Ναυπλίου που είχε βγει στην αγορά με τιμή στα πέριξ των 10 εκατ. ευρώ.

«ΝΥΧ Esperia Palace Hotel Athens»

Aθόρυβο αλλά ουσιαστικό είναι το άνοιγμα και από πλευράς της MRP στον ελληνικό τουρισμό: το όνομα του ομίλου από την Ολλανδία με ένα χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ανάπτυξης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας επιφάνειας άνω του 1,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων πρωτοακούστηκε την περασμένη άνοιξη όταν η θυγατρική MRP Tavros αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για την αξιοποίηση του ακινήτου των πρώην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο – για το οποίο, παρεμπιπτόντως τώρα, αντιμετωπίζει τον σκόπελο του δήμου.

Πέραν του συγκεκριμένου ακινήτου όμως η MRP φαίνεται ότι έχει προχωρήσει και στην απόκτηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Ξενία» στις Σπέτσες (σ.σ.: προ διετίας το ακίνητο είχε βγει στην αγορά με τιμή από 8,5 εκατ. ευρώ), για το οποίο προωθούνται τώρα οι σχετικές αδειοδοτήσεις.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά από το 2021 «εστιάζοντας σε έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ενώ επικεφαλής είναι ο κ. Μπαρτ Μέιγερ.

Η οικογένεια Μέιγερ έχει μακρά παράδοση ενός και πλέον αιώνα στην Ολλανδία στον χώρο του real estate και στα πλέον εμβληματικά έργα που έχει εντάξει πρόσφατα ο όμιλος στην ομπρέλα του είναι το «Soestdijk Palace», που αποκτήθηκε το 2017, το πρώην παλάτι της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας.

Βασίλης Κικίλιας: Επενδυτική άνοιξη

«Η φετινή επιτυχία απέδειξε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Αφενός γιατί αποτελεί οικονομία άμεσης απόδοσης ενισχύοντας αδιαμεσολάβητα τις επιχειρήσεις και τη μέση ελληνική οικογένεια και αφετέρου επειδή προσελκύει μεγάλες επενδύσεις που αναβαθμίζουν τη χώρα, συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξή της και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες», δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

«Το 2022 διεθνείς κολοσσοί, βλέποντας τη σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη, έρχονται και επενδύουν σε μεγάλα έργα που αφορούν νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αναβάθμιση και επέκταση παλιών, κατασκευή μαρινών, θεματικών πάρκων κ.λπ..

Ερχεται μια πραγματική επενδυτική άνοιξη με 83 νέες προωθούμενες επενδύσεις για ξενοδοχεία άνω των 100 κλινών, 4άστερα και 5άστερα, από την Κρήτη έως τη Χαλκιδική, από την Κέρκυρα έως τη Ρόδο, αλλά και στην Αττική. Επιπλέον, 10 νέοι τουριστικοί λιμένες που τόσο έχει ανάγκη η χώρα είναι σε διαδικασία χωροθέτησης και δημιουργίας.

Πρόκειται για επενδύσεις που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το τουριστικό της προϊόν και θα την κατατάξουν ακόμα υψηλότερα στη λίστα με τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου».

Διαβάστε ακόμη

Αυτά είναι τα προϊόντα στο «καλάθι του νοικοκυριού» – Ποιο είδος καφέ απορρίφθηκε

Πετζετάκις-Shelman: Την ίδια μέρα στο σφυρί δυο «βαριά ονόματα» της ελληνικής βιομηχανίας

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας ΕΕ με δύο εναλλακτικά σχέδια για το φυσικό αέριο

Exit mobile version