Στην 28η θέση σε ένα σύνολο 31 επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη βρίσκεται η Αθήνα όσον αφορά τις συνολικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων για τη φετινή χρονιά, ενώ κατατάσσεται στην πρώτη δεκάδα σε σχέση με τις προοπτικές αύξησης των ενοικίων και αξιών. Τις καλύτερες προοπτικές στο real estate στην Ευρώπη για το τρέχον έτος παρουσιάζει το Βερολίνο και ακολουθεί στο τοπ 3 το Λονδίνο και το Παρίσι.
Τα στοιχεία προέρχονται από τη φετινή, ετήσια έρευνα της γνωστής εταιρείας συμβούλων – ορκωτών PricewaterhouseCoopers από κοινού με το Urban Land Institute, τον οργανισμό με πάνω από 45.000 μέλη για τις «Αναδυόμενες Τάσεις στο real estate το 2021».
Η έρευνα πραγματοποιείται σταθερά τα τελευταία χρόνια (18η φέτος) και αποτυπώνει τις απόψεις 1.000 κορυφαίων επενδυτών, συμβούλων ακινήτων, fund managers κ.ά. σε όλη την Ευρώπη σε σχέση με τους παράγοντες που θα καθορίσουν τις προοπτικές της αγοράς, τις τάσεις και τις αγορές, όπου θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων.
Ως ένα γενικότερο συμπέρασμα, και στην αγορά ακινήτων ο κορωνοϊός έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής για τάσεις που ήδη υπήρχαν στο ευρωπαϊκό real estate και προ πανδημίας και τώρα έχουν διευρυνθεί: Οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων κάνουν λόγο για περισσότερη δουλειά από το σπίτι, περισσότερο on line shopping και λιγότερα διεθνή ταξίδια, τρεις παράμετροι που χτυπούν στην «καρδιά» της ίδιας αγοράς ακινήτων (σ.σ. για τις κατηγορίες των γραφείων, των καταστημάτων/ εμπορικών κέντρων, των ξενοδοχείων) με τους όρους που λειτουργούσε μέχρι και την περίοδο προ πανδημίας. Μία ακόμη τάση έχει να κάνει με τον ρόλο που πλέον τα ίδια τα κτίρια έχουν στην καθημερινή ζωή όπου θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) ανεβαίνουν πολύ ψηλότερα στην ατζέντα. Η πανδημία αναδεικνύει επίσης τα θέματα υγείας των εργαζομένων και πόσο σημαντικό είναι να νιώθουν καλά στο περιβάλλον της εργασίας τους.
Από την άλλη πλευρά, οι επαγγελματίες του κλάδου και ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις επενδύσεις σε ακίνητα σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες επενδύσεων, στέκονται ιδιαίτερα και στο γεγονός ότι λόγω της πανδημίας κλονίστηκε η άποψη που κυριαρχούσε μέχρι σήμερα περί εξασφάλισης, μέσω του real estate, πιο «σίγουρου» εισοδήματος. «Τι γίνεται όταν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή του ενοικίου τους;», αναφέρεται χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που φαίνεται να έχουν κλονιστεί σε σημαντικό βαθμό και οι σχέσεις μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών.
Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην έκθεση των PwC – ULI, «η πανδημία θέτει μεγάλες προκλήσεις ειδικά για τις οικονομίες και τις αγορές ακινήτων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο της φιλοξενίας. Ο τουρισμός και τα ταξίδια αντιστοιχούν άμεσα και έμμεσα στο 9,1% ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλότερο στην Ελλάδα (20,8%), στην Πορτογαλία (16,5%) την Ισπανία (14,3%), την Ιταλία (13%) και την Τουρκία (11,3%)», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής πρωτεύουσας, παραμένει σταθερή όπως και την περασμένη χρονιά, στην 28η θέση, στις τελευταίες θέσεις μαζί με το Οσλο (29η) την Κωνσταντινούπολη (30η) και τη Μόσχα (31η), με μία από τις αιτίες να εντοπίζεται και στο γεγονός ότι είναι λίγα τα ευρωπαϊκά ονόματα που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις αγορές. Ωστόσο, ειδικά για την Αθήνα και τη Μόσχα, οι ερωτηθέντες εκφράζονται με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Όσον αφορά τους παράγοντες που παίζουν περισσότερο ρόλο στην απόφαση για επένδυση σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι σύμφωνα με τις απαντήσεις των μεγαλοστελεχών του κλάδου (πολλαπλή επιλογή) σε ποσοστό 63% η διασύνδεσή της στο κομμάτι των μεταφορών, οι αποδόσεις των ακινήτων (48%), οι οικονομικές της επιδόσεις (48%), το μέγεθος της αγοράς ακινήτων και το επίπεδο ρευστότητας, οι ψηφιακές δυνατότητες (43%), οι ευκαιρίες για νέες αναπτύξεις κ.ο.κ.. Ειδικά οι ψηφιακές δυνατότητες έχουν ανέβει στην προτεραιοποίηση των επενδυτών φέτος, ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμα:
Ακτοπλοΐα: Χωρίς covid test θα ταξιδέψουμε αυτό το καλοκαίρι
Πρακτορεία ΟΠΑΠ: Ανοίγουν στις 12 Απριλίου – Πώς θα λειτουργήσουν
Chicago Tribune: Η διάσωση μιας ιστορικής εφημερίδας – Το fund και ο ελβετός κροίσος