Της Στεφανίας Σούκη

Ελπίδες για επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Athens Ledra επί της λεωφόρου Συγγρού δίνουν επενδυτές από την Κίνα, που έχουν υποβάλει μάλιστα, κατά τις πληροφορίες, και τις σχετικές προτάσεις τους σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πιστώτριες τράπεζες, Δημόσιο (κυρίως ΙΚΑ), εργαζόμενοι αλλά και η ίδια η οικογένεια Παρασκευαϊδη, η οποία κατασκεύασε το ιστορικό ξενοδοχείο τη δεκαετία του ’80 για να το αφήσει ωστόσο χωρίς τις απαραίτητες κεφαλαιακές ”ενέσεις” μέσα στην κρίση, έχουν ενημερωθεί άπαντες για το σχέδιο των Κινέζων, βασικά σημεία του οποίου είναι η ένταξη της διαχειρίστριας εταιρείας ΑΣΤΥ Α.Ε. στις διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 106β, η μείωση των προσαυξήσεων των οφειλών από το ΙΚΑ και η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους, με παράλληλη διασφάλιση της εργασίας τους υπό τη νέα διεύθυνση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την στιγμή, το μεγαλύτερο ”αγκάθι” έχει να κάνει με το Δημόσιο και ειδικότερα τη μείωση των προσαυξήσεων από το ΙΚΑ, εξαιτίας των οποίων οι οφειλές στον ασφαλιστικό οργανισμό έχουν υπερδιπλασιασθεί στα 9 εκατ. ευρώ (εκτός των δανειακών της υποχρεώσεων και λοιπών οφειλών). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πιστώτριες τράπεζες εμφανίζονται ”ανοικτές” στις συζητήσεις με τους Κινέζους, ενώ ”ανοικτή” στις επαφές εμφανίζεται και η πλευρά των εργαζομένων, υπό την προϋπόθεση να διασφαλίζονται όλα τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.τ.λ.). Σημειωτέον ότι οι Κινέζοι έχουν ζητήσει από τους εργαζομένους να άρουν τα ασφαλιστικά μέτρα ως προς το δικαίωμα μεταβίβασης του ξενοδοχείου σε διμερή βάση στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας, εκτός δηλαδή των διαδικασιών του πλειστηριασμού, τις οποίες, ως γνωστόν, έχει εκκινήσει η πλευρά της Alpha Bank.

Την ίδια στιγμή, η Alpha Bank όρισε τελικά μέσα στο Δεκέμβριο (έναντι του αρχικού προγραμματισμού για το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) τη διαδικασία πλειστηριασμού, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς, λειτουργεί υπέρ των Κινέζων επενδυτών δίνοντας ένα σχετικά μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο προκειμένου οι τελευταίοι- και υπό την προϋπόθεση πάντα ότι το ενδιαφέρον τους δεν είναι θεωρητικό- να καταλήξουν σε συμφωνία με το Δημόσιο, τους πιστωτές και τους εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, η νέα, τρίτη κατά σειρά διαδικασία για το 2016, έχει προγραμματιστεί για τις 7 Δεκεμβρίου και μάλιστα με το ίδιο τίμημα, των 48 εκατ. ευρώ. Οι δύο προηγούμενες διαδικασίες είχαν αποβεί άκαρπες, δεδομένου ότι οι επενδυτές οι οποίοι είχαν εκφράσει πρωταρχικό ενδιαφέρον είχαν χαμηλώσει τον πήχη σε επίπεδα κάτω των 40 εκατ. ευρώ, εξ’ ού και δεν ”χτύπησαν” το ακίνητο.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν στο ”newmoney.gr” ότι στην περίπτωση που οι Κινέζοι αποκτήσουν το ξενοδοχείο εκτός της διαδικασίας του πλειστηριασμού μπορούν, με μικρές διορθωτικές κινήσεις, να το λειτουργήσουν άμεσα, ώστε να προλάβουν την αρχή της σεζόν του 2017, αξιοποιώντας και τη θετική συγκυρία του τουρισμού της Αθήνας. Αντίθετα, αν το αγοράσουν μέσω της διαδικασίας του πλειστηριασμού, αποκτούν ουσιαστικά το ”κέλυφος” του ξενοδοχείου και απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα δύο χρόνια προκειμένου να υποβάλλουν εκ νέου τους σχετικούς φακέλους για την ανανέωση των αδειών κ.τ.λ..