search icon

Τουρισμός

Αστροτουρισμός: Πώς η Ελλάδα μπορεί να τον αναπτύξει

Το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών - Οι πρακτικές Ισπανών και Βρετανών για να προσελκύσουν αστροτουρίστες

Η πρόσφατη ολική έκλειψη του ηλίου που ήταν ορατή από τις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό ως τις ακτές του Καναδά στον Ατλαντικό, προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα ταξιδιωτικών μετακινήσεων, με τον άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο ως αποτέλεσμα του φαινομένου να εκτιμάται ότι μπορεί να ανήλθε σε 6 δισ. δολ.

Η δίψα του κόσμου να παρατηρήσει την έκλειψη του ηλίου ουσιαστικά επαναφέρει τη συζήτηση για τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να αναπτύξει μία ανεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα μορφή τουρισμού όπως είναι ο αστροτουρισμός. Σημαντικά συμπεράσματα για τις προοπτικές που έχει η Ελλάδα να αναπτύξει τον αστροτουρισμό σε συγκεκριμένες περιοχές περιέχονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg V-A Ελλάδα – Κύπρος “2014-2020” σε σχέση με το έργο GEOSTARS.

Το εν λόγω έργο έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης των τριών αναγνωρισμένων Γεωπάρκων της Κρήτης και της Κύπρου, τα οποία διαθέτουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά και φυσικά ορεινά χαρακτηριστικά που τους παρέχουν κοινά συγκριτικά πλεονεκτήματα τουριστικής ανάπτυξης βασισμένα στη Γη (Geo). Ειδικός στόχος του έργου είναι η δημιουργία μιας νέας μορφής εναλλακτικού τουρισμού ως προέκταση της φυσικής αξίας των χώρων. Ως εκ τούτου, η επιλεγμένη μορφή εναλλακτικού τουρισμού επικεντρώνεται στην παρακολούθηση, γνωριμία και μελέτη του διαστήματος, του ήλιου και των άστρων. Ο αστροτουρισμός, παρότι είναι άγνωστος στην επιλέξιμη περιοχή, παρουσιάζει επιτυχημένα παραδείγματα διεθνώς.

Η συνεργασία των εταίρων είχε ως στόχο την από κοινού ανάπτυξη του αστροτουρισμού στα Γεωπάρκα της Ανατολικής Μεσογείου ώστε να καταστούν διεθνώς γνωστά και να καταστούν πόλος έλξης τουριστών από μη παραδοσιακές αγορές. Κοινά πλεονεκτήματα αποτελούν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, η προνομιακή γεωγραφική τους θέση και η απουσία αντίστοιχων δομών στην περιοχή, καθώς και η έλλειψη σημείων παρατήρησης του ήλιου παγκοσμίως.

Iσχνή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Όπως διαπιστώνεται η ανάπτυξη του αστροτουρισμού στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι ισχνή. Γενικότερα, οι λιγοστές υποδομές για αστροτουρισμό αναπτύσσονται κυρίως από ιδιώτες που έχουν ως χόμπι την παρατήρηση και κατέχουν τον εξοπλισμό. Στη χώρα μας υπάρχουν ξενοδοχεία με θέμα τον αστροτουρισμό, όπου ο επισκέπτης μπορεί να μάθει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα που αφορούν την επιστήμη της αστρονομίας και να παρατηρήσει με τηλεσκόπια τον ουρανό.

Για παράδειγμα στη Ρόδο λειτουργεί ένα ξενοδοχείο με όλες τις απαραίτητες υποδομές ενώ αντίστοιχες υπηρεσίες προσφέρουν κι άλλα ξενοδοχεία, όπως στη Θάσο, στις Σέρρες και αλλού. Επίσης, στην Ελλάδα, υπάρχουν παρατηρητήρια που μπορεί να επισκεφτεί ο κόσμος, αρκεί να έχει προηγηθεί συνεννόηση. Παράλληλα στη χώρα μας υπάρχουν περισσότερα από 33 κλαμπ ερασιτεχνών που ασχολούνται με την αστροπαρατήρηση. Εξάλλου, δεν πρέπει να παραβλέπεται ότι η Ελλάδα ως προς την αξιοποίηση των υποδομών προς την κατεύθυνση του αστροτουρισμού έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς οι περισσότεροι πλανήτες έχουν ελληνικά ονόματα και το σύμπαν είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr

Exit mobile version