Της Στεφανίας Σούκη
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Το 2017 πραγματοποιήθηκαν 190 εκατ. ταξίδια City Break σε όλο τον κόσμο – κι ήταν για πρώτη φορά περισσότερα από τα ταξίδια για διακοπές «Ηλιος & θάλασσα», που κυριαρχούν εδώ και πολλά χρόνια στις αποδράσεις των ταξιδιωτών παγκοσμίως. Διεθνώς μάλιστα, για την τελευταία δεκαετία, ο τουρισμός πόλης έχει τρέξει με τετραπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι τα ταξίδια συνολικά.
Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και για την ελληνική πρωτεύουσα: Με βάση τα στοιχεία από το δήμο της Αθήνας, η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται να προσελκύει ολοένα και περισσότερους ταξιδιώτες City Break, από τότε που ξεκίνησε η ανοδική της πορεία ως τουριστικού προορισμού- το 2013- με μία αύξηση κάτι λιγότερο από 650%, σωρευτικά, για την περίοδο 2013- 2018. Ως προς τον συνολικό αριθμό των τουριστών της ελληνικής πρωτεύουσας για το 2018, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νούμερα πάνω από τα 5,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ μόνο οι τουρίστες που έχουν έρθει για City Break στην Αθήνα στο εννιάμηνο του 2018 θα ανέλθουν σε 1,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017.
«Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τουρισμός πόλης εξελίσσεται σε ένα ξεκάθαρο …success story», αναφέρει η τελευταία έρευνα του World Travel Monitor από την ΙPK International, την εταιρεία με εξειδίκευση στην έρευνα της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των τουριστών, για λογαριασμό της ITB Berlin, της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο. Διεθνώς οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για city breaks το 2017 ήταν οι ΗΠΑ και ακολουθούν η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ισπανία. Οι πέντε αυτοί προορισμοί μαζί συγκεντρώνουν το 35% του συνόλου των ταξιδιών για τουρισμό πόλης παγκοσμίως, ενώ γεωγραφικά, ανά ήπειρο, η Ευρώπη συγκεντρώνει το 60% αυτού του είδους των ταξιδιών, το ¼ αντιστοιχεί στην περιοχή τής Ασίας- Ειρηνικού, ακολουθεί η Βόρεια και η Νότια Αμερική και πέμπτη η Αφρική.
Οι ταξιδιώτες που επιλέγουν τις μεγαλουπόλεις για προορισμό τους έχουν κατά μέσο όρο ηλικία 41 ετών, ενα 50% των ταξιδιωτών προέρχονται από την ανώτερη οικονομική τάξη, ενώ τα 2/3 είναι ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι και το γεγονός ότι 7 στους 10 τουρίστες city break ταξιδεύουν αεροπορικώς, ενώ η μέση ημερήσια δαπάνη ανά ταξιδιώτη και ανά διανυκτέρευση συνολικά (συμπεριλαμβανομένων των δαπανών διαμονής, μεταφοράς κ.τ.λ.) αντιστοιχεί σε 170 ευρώ.
Σημειωτέον ότι στη συμβολή των αεροπορικών συνδέσεων και τη σημαντική αύξησή τους την τελευταία πενταετία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και οι υψηλές επιδόσεις της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης που ακολουθεί επίσης το τελευταίο διάστημα αυξητικούς ρυθμούς. Ενδεικτικά μόνο η Aegean υλοποιεί σειρά πρωτοβουλιών για αύξηση του city break τουρισμού στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στις οποίες είναι και ειδικό πρόγραμμα κοντινών πτήσεων από τέσσερις μεγάλες αγορές του εξωτερικού (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία). Στην ελληνική πρωτεύουσα, ο αερομεταφορέας από το 2013 έχει αναπτύξει σημαντικό το δίκτυο προορισμών και τις χωρητικότητες. Το 2018, η εταιρία εισήγαγε 13 νέους προορισμούς του εξωτερικού στο δίκτυο αεροπορικών συνδέσεων με Ελλάδα, με συνολικά 81 προορισμούς του εξωτερικού έναντι μόλις 33 το 2013.