Η Ρωσία θα περιλαμβάνεται στις τρίτες χώρες, για τις οποίες η Ελλάδα θα «ανοίξει» τον τουρισμό της από τις 14 Μαϊου, με τον ΕΟΤ Ρωσίας μάλιστα να θέτει το φιλόδοξο στόχο για 500 χιλιάδες αφίξεις τη φετινή, δύσκολη χρονιά.
Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλησε να περάσει το ελληνικό επιτελείο στην έκθεση ΜΙΤΤ της Μόσχας, την πρώτη ουσιαστικά διεθνή τουριστική έκθεση στην Ευρώπη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία για το διάστημα 16-18 Μαρτίου.
Ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης σε μήνυμά του προς τους tour operators στη Ρωσία επεσήμανε την περασμένη Τρίτη ότι η Ελλάδα θα «ανοίξει» κανονικά για τους Ρώσους τουρίστες, σύμφωνα με το γενικότερο στόχο που έχει τεθεί για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από την 14η Μαϊου, με τον αστερίσκο πάντα να το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας.
Οι επισκέπτες από τη Ρωσία θα γίνονται δεκτοί στη χώρα μας εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (σ.σ. η χώρα μας έχει αποφασίσει πώς το εμβόλιο Sputnik V είναι ισοδύναμο με τα ευρωπαϊκά για ταξιδιωτικούς σκοπούς), ή να έχουν αρνητικό τεστ ή να έχουν αναρρώσει από τη νόσο, ενώ στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ζήτημα της διμερούς συμφωνίας.
Από την πλευρά του ο ΕΟΤ Ρωσίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα μας μπορεί, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν και υπάρξει και η απαραίτητη συνεργασία με τους Ρώσους tour operators να «πιάσει» φέτος τον στόχο των 500.000 αφίξεων από τη χώρα, αν και η αγορά φαίνεται ότι κρατά αυτή την στιγμή κατά πολύ μικρότερο «καλάθι» με εκπροσώπους γραφείων που διακινούν Ρώσους τουρίστες στη χώρα μας να κατεβάζουν τον πήχη σε έναν στόχο στα πέριξ των 300 χιλιάδων αφίξεων.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει η βούληση για άνοιγμα του τουρισμού από τη Ρωσία στα μέσα Μαϊου, όμως θα πρέπει οι ανακοινώσεις να πάρουν άμεσα και επίσημη μορφή», επισημαίνει στο NM από τη Μόσχα o κ. Δημήτρης Χαριτίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΖ Τour Hellas. Ο τουριστικός οργανισμός TEZ TOUR ιδρύθηκε το 1994 και κατέχει μεγάλο μερίδιο στον τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης λειτουργώντας σε περισσότερες από 28 χώρες. Η ΤΕΖ Tour Hellas λειτουργεί στη χώρα μας από το 2008 και διακινεί στην Ελλάδα, σε ετήσια βάση, περισσότερους από 150.000 τουρίστες από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Μολδαβία, Αρμενία, Γεωργία, Καζακστάν και Βουλγαρία.
«Θα πρέπει να γίνουν άμεσα διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής, τη Ρωσία αλλά και άλλες- ώστε να διευθετηθούν οι περιορισμοί και οι κανόνες για τη μετακίνηση και τα ταξίδια ανάμεσα στις δύο χώρες, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι συνθήκες της πανδημίας θα το επιτρέψουν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει περιορισμό μέχρι 500 άτομα Ρώσων πολιτών την εβδομάδα, ενώ και η Ρωσία προς το παρόν επιτρέπει μόνο τις τακτικές πτήσεις στη σύνδεση Μόσχα – Αθήνα. Για να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να υπάρξει απελευθέρωση όλων των αεροδρομίων Ρωσίας και Ελλάδος και όχι μόνο για τις τακτικές πτήσεις αλλά και για τσάρτερ. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στα χέρια μας έναν στοιχειώδη «οδηγό» για το επίσης δύσκολο 2021 γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρό προγραμματισμό», αναφέρει ο κ. Χαριτίδης.
Από την πλευρά του, ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι εφόσον επιτευχθεί το ορόσημο της 14ης Μαϊου οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούν να «πετάξουν» και σε άλλα αεροδρόμια, εκτός της Αθήνας.
Σημειωτέον ότι στα μέσα Απριλίου έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του κ. Θεοχάρη στη Μόσχα, με αντικείμενο ακριβώς το ρωσικό τουρισμό, ο οποίος φέτος, επί του παρόντος «ψηφίζει» …τη χώρα του και την Τουρκία. «Η Ελλάδα για τη συγκεκριμένη αγορά τα τελευταία 12-15 χρόνια ήταν ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς και είχαμε περίπου 800- 900.000 αεροπορικές αφίξεις κάθε χρόνο με εξαίρεση το 2013 και 2014 όταν οι αφίξεις ήταν στο 1 εκατ.», αναφέρει ο κ. Χαριτίδης.
Επισημαίνεται εδώ ότι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος διαχρονικά χαμηλώνουν σημαντικά τα νούμερα των αφίξεων ειδικά από τη Ρωσία- ενδεικτικά το 2019 τα στοιχεία αναφέρουν ένα νούμερο γύρω στις 600 χιλ. επισκέπτες από τη χώρα, ωστόσο ακόμη κι έτσι παραμένει μία από τις βασικές τουριστικές αγορές για την Ελλάδα.
«Ο ανασταλτικός παράγοντας για τις αφίξεις των Ρώσων είναι η βίζα, γι’ αυτό για πολλά χρόνια πι περισσότεροι Ρώσοι ερχόντουσαν από την Μόσχα και την Αγ. Πετρούπολη. Τα τελευταία χρόνια όταν άνοιξαν τα visa centers και στην επαρχία αυξήθηκε η κίνηση από εκεί, ωστόσο οι δυνατότητές μας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες εάν η βίζα έβγαινε ακόμα πιο εύκολα και πιο γρήγορα ειδικά στην επαρχία».
Ο κ. Χαριτίδης επισημαίνει ότι αυτή την στιγμή «η Ρωσία αντιμετωπίζει πολύ καλά το ζήτημα της πανδημίας, η χώρα ουσιαστικά μόνο στην αρχή της πανδημίας είχε πάρει σκληρά μέτρα και από το καλοκαίρι και μετά τα μέτρα ήταν στοχευμένα, ενώ ο εμβολιασμός προχωράει και τα ρωσικά εμβόλια είναι και αποτελεσματικά και αξιόπιστα. Τα κρούσματά μειώνονται, όλες οι δραστηριότητες είναι ανοικτές και η καθημερινότητα είναι σχεδόν κανονική σε αντίθεση με την Ευρώπη.
Οι Ρώσοι το 2020 ταξίδεψαν και εσωτερικά αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς όπως πάντα η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός- αρκεί να αναφερθεί ότι το 2020 1,48 εκατ. Ρώσοι διάλεξαν την Τουρκία για διακοπές, ενώ σχετικά καλά, χωρίς μεγάλη πτώση πήγαν οι Μαλδίβες και τα ΗΑΕ. Στην Ελλάδα το 2020 ήρθαν μόλις 13.000 Ρώσοι. Για το 2021, σύμφωνα με όλες τις έρευνες ως προς τη ζήτηση, οι Ρώσοι και οι γύρω εθνικότητες είναι διατεθειμένοι να διαλέξουν την Ελλάδα για διακοπές, εφόσον τους δοθεί αυτή η δυνατότητα και υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούν να προγραμματίσουν εγκαίρως. Μέχρι τότε κλείνουν στο εσωτερικό της χώρας και την Τουρκία».
Διαβάστε ακόμη
Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου: Μια κυρία στα… βαθιά των ιχθυοκαλλιεργειών
«Μπόνους» για τα τεκμήρια οι χρηματικές ενισχύσεις της πανδημίας