Αν και η ανάκαμψη είναι ακόμη μακριά και οι ‘’ταχύτητες’’ παραμένουν χαμηλές ο Μάρτιος είχε ελαφρώς βελτιωμένες επιδόσεις για τα ελληνικά ξενοδοχεία σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους μήνες, τόσο σε επίπεδο πληροτήτων όσο και τιμών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Τα καλύτερα νούμερα, πάντως, αναμένεται να φανούν από αυτόν το μήνα δεδομένου ότι ήδη ανοίγουν και τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανά την Ελλάδα με τους δημοφιλείς προορισμούς όπως η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κρήτη να παρουσιάζουν καλές πληρότητες σε κάποια πακέτα που υπάρχουν για την πασχαλινή περίοδο, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Για τα συνεχούς λειτουργίας και τα ορεινά ξενοδοχεία πάντως, ήταν μία ακόμη δύσκολη περίοδος όπως προκύπτει από το «Πάνελ για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας», του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) έχει αναθέσει στο ΙΤΕΠ τη διενέργεια μιας εβδομαδιαίας έρευνας -πάνελ αποκλειστικά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας σε αυτό το τμήμα του ξενοδοχειακού κλάδου που έχει πληγεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας στους νησιωτικούς προορισμούς.
Τον Απρίλιο τα μηνύματα από την αγορά είναι καλύτερα και αποτυπώνονται και στα νούμερα των αεροδρομίων με ενδεικτική την ανάκαμψη στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το Ελευθέριος Βενιζέλος όπου ήδη στο πρώτο δεκαπενθήμερο η κίνηση έχει ανακάμψει σε ποσοστό πάνω από το 80% του 2019, όταν ο Μάρτιος έκλεισε στο 64% της χρονιάς της κανονικότητας.
Συνολικά για τον μήνα Μάρτιο με βάση τα επίσημα στοιχεία που συγκέντρωσε το ΙΤΕΠ, ένα ποσοστό 85% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτά τον Μάρτιο, με μία μέση πληρότητα στο 38,4% και μία μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου τα 53 ευρώ. Το νούμερο είναι υψηλότερο έναντι του Φεβρουαρίου που μόλις έφθανε το 30% και του Ιανουαρίου που ήταν στο 22,7%. Αντίστοιχα και στις τιμές, η μέση τιμή ανέβηκε το Μάρτιο σε σχέση με από τα 47 ευρώ του Φεβρουαρίου και τα 45 ευρώ του Ιανουαρίου.
Αναλυτικότερα όσον αφορά τα νούμερα από την έρευνα του ΙΤΕΠ το Μάρτιο για το σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία ήταν, όπως προαναφέρθηκε στο 38,4%, ενώ αν υπάρξει αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας το αντίστοιχο ποσοστό πέφτει στο 31,2%.
Στα ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, το ποσοστό των ανοιχτών ξενοδοχείων ήταν 9 στα 10 ή αλλιώς 89,4%, με τη μέση πληρότητα αυτών στο 31,3% κι εφόσον γίνει η αναγωγή στο σύνολο των ορεινών ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας η μέση πληρότητα πηγαίνει στο 27,6%. Η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου διαμορφώθηκε το Μάρτιο στην περίπτωση αυτή στα 60 ευρώ.
Για τα ξενοδοχεία πόλης που θεωρείται ότι έχουν υποστεί επίσης πολύ μεγάλες απώλειες μέσα στην πανδημία, το ποσοστό των ανοιχτών ξενοδοχείων πέφτει στο 83,6%, η μέση πληρότητα αυτών είναι στο 39,9% και η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου στα 51 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη:
Cargill: Οι μεγιστάνες των τροφίμων – Διατροφική κρίση και πόλεμος αύξησαν την περιουσία τους
Λυκιαρδόπουλος – Τάλσεθ: Γιατί οι μεγαλοεπενδυτές της ιχθυοκαλλιέργειας κρούουν καμπανάκι
Ξεκίνησε η «μητέρα των μαχών» για το Ντονμπάς – Δώδεκα ρωσικές μεραρχίες πολιορκούν την Μαριούπολη