Αέρας ανανέωσης πνέει στον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν οι εξελίξεις γύρω από το «Hilton» της Αθήνας και την επόμενη μέρα του εμβληματικού ξενοδοχείου που έχει συνδέσει το όνομά του με την ιστορία της πόλης τα τελευταία 60 χρόνια. Και ενώ οι εργασίες για τη νέα εικόνα του θρυλικού ξενοδοχείου, που θα περιλαμβάνει από εμπορική στοά και ιδιωτικό κλαμπ μέχρι επώνυμες κατοικίες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, πολύ σύντομα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες γύρω από το όνομα που θα βάλει την υπογραφή του στο κτίριο της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.
Το δίδυμο των βασικών μετόχων, ΤΕΜΕΣ και Olayan Group, πραγματοποιεί εδώ και πολύ καιρό διαπραγματεύσεις με μεγάλα διεθνή ονόματα για το brand του ξενοδοχείου. Τα χρονικά περιθώρια, ωστόσο, στενεύουν, δεδομένου ότι στο τέλος της χρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου, λήγει και η σύμβαση με τη Hilton, η οποία είχε επεκταθεί προ τριετίας, το 2018, εν όψει του μεγάλου πλάνου ανανέωσης του ξενοδοχείου από τους -τότε- νέους ιδιοκτήτες.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Ιονική Ξενοδοχειακή είχε αλλάξει χέρια το 2017, με την πώλησή της από την Αlpha Bank στο τότε δίδυμο της ΤΕΜΕΣ (που έχει, ως γνωστόν, το «Costa Navarino») με επικεφαλής τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και της τουρκικής Dogus του Φερίτ Σαχένκ. Η τελευταία αποχώρησε οριστικά το 2019, με την ΤΕΜΕΣ και τον στρατηγικό της εταίρο και μέτοχο Olayan Group να καθίστανται οι πλήρεις ιδιοκτήτες (51%-49%), έχοντας εξαρχής στο πλάνο τους φιλόδοξα σχέδια για την επανατοποθέτηση του εμβληματικού αθηναϊκού ξενοδοχείου στην εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά, με επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Σημειωτέον ότι στο τέλος του 2020, η Alpha Bank, στο πλαίσιο της αρχικής σύμβασης, γνωστοποίησε στην εταιρεία ειδοποίηση περί επανεπένδυσης, με την Ιονική Ξενοδοχειακή να αυξάνει το μετοχικό της κεφάλαιο και την Alpha Bank να καταβάλλει ποσό 5,19 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα την απόκτηση συμμετοχής 7% με την έκδοση προνομιούχων μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Στόχος των ιδιοκτητών του εμβληματικού ακινήτου είναι «η περαιτέρω ανάπτυξη και επανατοποθέτησή του στην αγορά ως έναν εμπορικά αναγνωρίσιμο προορισμό που θα περιλαμβάνει κορυφαίας ποιότητας ξενοδοχειακές υπηρεσίες, πολυτελείς κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο, εμβληματικούς γαστρονομικούς προορισμούς και αναβαθμισμένους εμπορικούς χώρους. Προβλέπεται η ανάπλαση του ακινήτου με την ποιοτική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και τη μερική αλλαγή της χρήσης με τη μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Στον ανωτέρω σχεδιασμό, μετά τη λήξη της ισχύουσας σύμβασης διαχείρισης, περιλαμβάνεται και η επιλογή διαχειριστή του αναβαθμισμένου ξενοδοχείου και των διαμερισμάτων».
Τώρα, μεταξύ των ομιλητών είναι φυσικά και όμιλος της Hilton, όχι πάντως απαραίτητα με το φερώνυμο brand, δεδομένου ότι ο εισηγμένος στη Νέα Υόρκη ξενοδοχειακός κολοσσός με παρουσία σε 122 χώρες, πάνω από 1 εκατομμύριο δωμάτια σε 6.700 μονάδες, διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του 18 διεθνούς κλάσης σήματα -εκτός από το Hilton- όπως τα Waldorf Astoria, LXR Hotels & Resorts, Conrad κ.τ.λ.
Πέραν της συνεργασίας με την ξένη διεθνή αλυσίδα για την οποία τηρείται απόλυτη σιγή ιχθύος, ΤΕΜΕΣ και Olayan Group θα προχωρήσoυν και σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη νέα εικόνα του ξενοδοχείου, όπου τα 506 δωμάτια και σουίτες θα μειωθούν σημαντικά, δίνοντας τη θέση τους σε πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες που θα είναι branded, θα συνδέονται δηλαδή με το όνομα της διεθνούς αλυσίδας που θα τρέχει το ξενοδοχείο. Επιπλέον, εκτός από τους επίσης επώνυμους χώρων εστίασης, στον νέο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία νέου κλαμπ υγείας και ευεξίας και χώροι καταστημάτων, για κάποιους από τους οποίους ήδη οι σχετικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η νέα πτέρυγα δίπλα από την πισίνα και το ιδιωτικό κλαμπ των μελών. Σημειώνεται ότι με βάση τον ισχύοντα συντελεστή, η υφιστάμενη δόμηση στο ξενοδοχείο καταλείπει ένα αδόμητο υπόλοιπο της τάξεως των 9.000 τ.μ.
Το «Hilton» της Αθήνας έχει πληγεί, όπως είναι εύλογο, και αυτό από την πανδημία: είναι ενδεικτικό ότι για το 2020, για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, σε ετήσια βάση η πληρότητα δωματίων μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με το 2019 λόγω των κυβερνητικών περιοριστικών μέτρων και της μεγάλης περιόδου κατά την οποία το ξενοδοχείο παρέμεινε κλειστό. Η χρονιά έκλεισε με ζημίες και μεγάλη μείωση των εσόδων, λίγο πάνω από τα 7 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ το 2019.
Aνανέωσε και η Accor με τον Μήτση
Ο αέρας ανανέωσης δεν αφορά μόνο την ιστορική μονάδα της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και ένα ακόμη ξενοδοχείο-σήμα κατατεθέν της Αθήνας όπως αυτό του αεροδρομίου, το «Sofitel Athens Airport», που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο των 17 ξενοδοχείων των Mitsis Hotels, του ομίλου Μήτση.
Ο τελευταίος, κατά τις πληροφορίες, ήρθε πολύ πρόσφατα σε συμφωνία με την Αccor με αντικείμενο τη μεταξύ τους ανανέωση της σύμβασης, η οποία έληγε, για τη μονάδα των 345 δωματίων που φέρει το brand Sofitel του γαλλικού ξενοδοχειακού ομίλου.
Τα «Sofitel», μέλος του ομίλου Accor, έχουν παρουσία σήμερα σε 49 χώρες σε 120 ξενοδοχεία με πάνω από 30.400 δωμάτια και επιπλέον 21 μονάδες σε εξέλιξη διεθνώς.
*Βασική εικόνα κειμένου: Το εμβληματικό ξενοδοχείο της Αθήνας Hilton. Στα σχέδια ανάπλασής του προβλέπεται μετατροπή μέρους από την υπάρχουσα δομημένη επιφάνεια σε ιδιωτικές κατοικίες, εμπορικούς χώρους και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής
Διαβάστε ακόμη
Lloyd’s Awards 2021: Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι της ελληνικής ναυτιλίας (pics)
Capital Link: Την άνοιξη στη Νέα Υόρκη το 23ο Ετήσιο Επενδυτικό Φόρουμ για την Ελλάδα