search icon

Τουρισμός

Αλεσάντρα Πριάντε (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού): Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης των πυρκαγιών

Ασφαλής προορισμός παραμένει η Ελλάδα διαβεβαιώνει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του UNWTO- Οι επιπτώσεις του καύσωνα και των πυρκαγιών στις τουριστικές ροές και η πτώση της δημοτικότητας της Μεσογείου- Πώς συνιστά ο UNWTO να απαντήσουν οι προορισμοί

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την προστασία των χιλιάδων τουριστών από τις καταστροφικές πυρκαγιές δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο newmoney, η επικεφαλής του Περιφερειακού Τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού Αλεσάντρα Πριάντε τονίζει ότι η ετοιμότητα των ελληνικών αρχών διασφαλίζει την εικόνα ότι η Ελλάδα παραμένει ένας ασφαλής προορισμός.

«Θέλω να συγχαρώ την Ελλάδα γιατί κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που προέκυψαν στη Ρόδο και στην Κέρκυρα» υπογραμμίζει η Α. Πριάντε. «Αν η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για τη διαχείριση της διάσωσης μετά τις πυρκαγιές, αυτό θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Καθώς η Ελλάδα ήταν επαρκώς προετοιμασμένη, ήταν σε θέση να βοηθήσει τους τουρίστες, να τους απομακρύνει από τα επικίνδυνα σημεία και να τους μεταφέρει σε ασφαλή μέρη.»

Οι εικόνες των τουριστών που εγκατέλειψαν εσπευσμένα τους τόπους διακοπών τους έκαναν το γύρο του κόσμου και το ερώτημα είναι τώρα τι επιπτώσεις θα έχουν στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου και -κυρίως- στην επόμενη τουριστική χρονιά. Η Α. Πριάντε εμφανίζεται καθησυχαστική:

«Πρόσφατα με ρώτησε γερμανικό κανάλι αν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κορυφαία επιλογή για τους Γερμανούς τουρίστες» μας είπε. «Και απάντησα ότι ο τουρισμός είναι πολύ ανθεκτικός. Και πιστεύω ότι οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν στα ελληνικά νησιά. Η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός γιατί διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να διασώσει τους τουρίστες, εάν χρειαστεί. Αυτό πρέπει να επικοινωνήσουν οι ελληνικές αρχές: ότι η επίσκεψη στην χώρα δεν είναι μόνο η απόλαυση της φυσικής ομορφιάς, αλλά αν συμβεί κάτι αρνητικό, ότι είναι έτοιμες και θα μπορούν να υποστηρίξουν τους επισκέπτες.»

Επίσης, η Αλεσάντρα Πριάντε επαίνεσε τη στάση των ελληνικών αρχών να κινητοποιήσουν κάθε αρμόδιο φορέα, ώστε να παρασχεθούν καταλύματα, εφόδια και πτήσεις επιστροφής στους τουρίστες.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού του ΟΗΕ έχει καταρτίσει τον Διεθνή Κώδικα για την προστασία των τουριστών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (International Code for the Protection of Tourists (ICPT). Xαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα τίμησε τις αρχές του Κώδικα και ζήτησε από τις ταξιδιωτικές και ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν το καθήκον τους» τόνισε.

Η ετοιμότητα των προορισμών κλειδί για τις τουριστικές επιλογές

Σε κάθε περίπτωση τόσο οι εικόνες των πυρκαγιών, αλλά κυρίως οι συνθήκες καύσωνα, αναμένεται να παίξουν στο μέλλον σημαντικό ρόλο στις επιλογές των τουριστών.

Ήδη, έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών καταγράφει πτώση 10% στη δημοτικότητα των προορισμών της Μεσογείου φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Το υψηλό κόστος αλλά και οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι απομακρύνουν μία μερίδα των τουριστών, που στρέφεται σε πιο δροσερούς προορισμούς, όπως η Ιρλανδία και η Δανία.

«Σίγουρα οι τουριστικές επιλογές θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα του καύσωνα, αλλά και των πυρκαγιών» παραδέχεται η Α. Πριάντε. «Όμως, αυτό που είναι καθοριστικό για την επιλογή ενός προορισμού είναι τελικά το πόσο προετοιμασμένος είναι για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις. Το πραγματικά σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται μία χώρα να τα διαχειριστεί όλα αυτά και να μεταφέρει στον τουρίστα την εικόντα ότι η Ελλάδα, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι ένας ασφαλής προορισμός, παρά τις έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν.»

Η Αλεσάντρα Πριάντε επαναφέρει στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη για βιώσιμο τουρισμό, ανάγκη που ο UNWTO υπερασπίζεται εδώ και χρόνια, επιμένοντας ότι οι τουριστικοί προορισμοί πρέπει να αναπτύξουν πιο αποτελεσματικά μοντέλα διαχείρισης των τουριστικών ροών.

«Αν συνεχίσουμε να υπερφορτώνουμε τους προορισμούς με ανεξέλεγκτες ροές τουριστών, με χιλιάδες επισκέπτες που καταφτάνουν μόνοι τους, απρογραμμάτιστα, χωρίς σχεδιασμό, μόνο και μόνο επειδή θέλουμε να λέμε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, είχαν περισσότερους τουρίστες φέτος, αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα» εξηγεί. «Το ζητούμενο δεν είναι οι αριθμοί, αλλά η ποιότητα της εμπειρίας και η επένδυση που κάνουμε τώρα για να είναι βιώσιμος ο προορισμός τα επόμενα χρόνια. Όταν οι επισκέπτες είναι κατά πολύ περισσότεροι από τους ντόπιους δεν υπάρχει έλεγχος. Εκθέτουμε τον προορισμό σε κίνδυνο. Επίσης, δημιουργούμε φαινόμενα “Ντίσνεϊλαντ” με τους ντόπιους απόντες και μόνο τουρίστες παρόντες. Βιωσιμότητα σημαίνει σχεδιασμός, προγραμματισμός και συνεργασία με τους ντόπιους» καταλήγει.

Διαβάστε ακόμα

ΕΚΤ: Έρχεται και νέα αύξηση στα επιτόκια – Επενδυτές και αναλυτές βλέπουν «ταβάνι» στο 4% (πίνακες)

Ελένη Μαμιδάκη: Άλλαξε χέρια το ακίνητό της στο Καστρί (pic)

Στην κούρσα για την εξαγορά της Κωτσόβολος μπαίνει η ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version