search icon

Τουρισμός

ACI Europe: Ο κορωνοϊός έφερε απώλειες 1,5 δισ. επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια (χάρτης)

Σε ποια θέση είναι το Ελ. Βενιζέλος και άλλα ελληνικά αεροδρόμια σε σύνολο 244 ευρωπαϊκών αεροδρομίων το γ’ τρίμηνο

Μία γυναίκα κοιτάζει τον πίνακα ανακοινώσεων πτήσεων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ)

Mε τα πιο μελανά στοιχεία περιγράφει την εικόνα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων ACI Europe, δίνοντας τα νούμερα της κατάρρευσης λόγω της πανδημίας, έως και τα μέσα Νοεμβρίου.

Τα συνολικά νούμερα παραπέμπουν σε μία πτώση της τάξεως του 81% στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων έως τις 15 Νοεμβρίου, κάτι που μεταφράζεται σε μία απώλεια επιβατών 1,5 δισ. καθ’ όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία και για το γ’ τρίμηνο του 2020, με βάση τα αναλυτικά νούμερα για 244 αεροδρόμια ανά την Ευρώπη όλων των κατηγοριών, όπου η πτώση στην επιβατική κίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι είναι 73,2% εντός κι εκτός Ε.Ε., με την κίνηση πάντως ειδικά στα ελληνικά αεροδρόμια να είναι καλύτερη σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά τους ρυθμούς πτώσης. Συνολικά η πτώση της επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα το γ’ τρίμηνο είναι της τάξεως του 64% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ACI Europe.

Μάλιστα, το Ελ. Βενιζέλος κατατάσσεται στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων στην κατηγορία του (άνω των 25 εκατ. επιβατών σε ετήσια βάση) και συγκεκριμένα στην 4η θέση, με τους χαμηλότερους ρυθμούς μείωσης, αν ληφθεί υπόψη ότι η κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας εμφανίζεται μειωμένη στο γ’ τρίμηνο κατά 66,1%, με συνολικά 2,95 εκατ. επιβάτες. Πιο μπροστά, στην ίδια κατηγορία (άνω των 25 εκατ. επιβατών δηλαδή) είναι το αεροδρόμιο Ντομοντέτοβο της Μόσχας με πτώση 32,7%, ακολουθεί δεύτερο το διεθνές αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν στην Κωνσταντινούπολη με πτώση 51,7%, το διεθνές αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο επίσης στη Μόσχα με μείον 61,4% και μετά το Ελ. Βενιζέλος στην τέταρτη θέση, την πεντάδα συμπληρώνει το αεροδρόμιο του Παρισιού με μείον 67,2% για το γ’ τρίμηνο.

Με βάση τα στοιχεία του ACI Europe για τα νούμερα από τα 244 αεροδρόμια σε όλη την Ευρώπη, το Ελ. Βενιζέλος είναι στη 14η θέση από πλευράς επιβατικής κίνησης στο γ’ τρίμηνο με 2,95 εκατ. επιβάτες, όπως προαναφέρθηκε, ακολουθεί στην 33η θέση το Ηράκλειο με 1,6 εκατ. επιβάτες και πτώση 60%, 55ο το αεροδρόμιο της Ρόδου με 998 χιλ. επιβάτες και μείον 66,5%, 58η η Θεσσαλονίκη με 956 χιλ. επιβάτες και -59,3%, στην 79η θέση η Κέρκυρα με 735 χιλ. επιβάτες (-60,9%) και 95η η Κως με 539 χιλ. επιβάτες (-63,7%). Από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, το αεροδρόμιο των Χανίων κατατάσσεται 109ο πανευρωπαϊκά ως προς την επιβατική κίνηση το γ’ τρίμηνο με 449 χιλ. επιβάτες (-68,7%), η Σαντορίνη 114η με 396 χιλ. επιβάτες και πτώση 63,7%, ακολουθεί η Ζάκυνθος αμέσως μετά με 393 χιλ. επιβάτες και -66,5%, η Μύκονος με 337 χιλ. επιβάτες (-62,6%), η Κεφαλονιά στην 149η θέση με 155 χιλ. επιβάτες (-67,8%) και στην 171η θέση το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με 86 χιλ. επιβάτες και πτώση της επιβατικής κίνησης κατά 55,7%.

Τη μεγαλύτερη επιβατική κίνηση πανευρωπαϊκά στο γ’ τρίμηνο είχαν τα δύο αεροδρόμια της Μόσχας με 6 εκατ. και 5,84 εκατ. επιβάτες, καταλαμβάνοντας τις δύο πρώτες θέσεις στο σύνολο των 244 αεροδρομίων, ενώ ακολουθεί το Παρίσι και τα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης. Μεγάλοι κόμβοι όπως η Φραγκούρτη και το Λονδίνο είχαν πτώση στο γ’ τρίμηνο του έτους που ξεπέρασε το 80% με 3,98 εκατ. και 3,54 εκατ. επιβάτες αντίστοιχα.

Τα νούμερα του ACI Europe, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα 17/11 διαδικτυακά το ετήσιο συνέδριό του, κάνουν λόγο αυτή την στιγμή για μία πτώση στην επιβατική κίνηση πανευρωπαϊκά, εντός κι εκτός Ε.Ε. που φθάνει ακόμη και το 86%, ενώ για το μήνα Οκτώβριο η πτώση είναι στο 76% ή αλλιώς κατά 167,2 εκατ. επιβάτες. Σύμφωνα μάλιστα με το γενικό διευθυντή του ACI Europe κ. Οlivier Jankovec, η πτώση είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς, με τις αεροπορικές να συνεχίζουν να κάνουν περικοπές σε σχέση με τις συχνότητες σε όλες τις χώρες, σε συνέχεια της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων και των lockdowns που έχει φέρει η έξαρση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη. «Όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, η επιβατική κίνηση φαίνεται ότι επιστρέφει σε ένα σκηνικό πλήρους κατάρρευσης όπως αυτό του Απριλίου στο δεύτερο τρίμηνο του έτους όπου η πτώση της επιβατικής κίνησης έφθασε το 96%».

Διαβάστε περισσότερα 

Οι ανακοινώσεις της Moderna πυροδοτούν ράλι στις αγορές (upd) 

Νέα εποχή στη Viohalco: Στα χέρια του Γιάννη Στασινόπουλου τα ηνία του ιστορικού Ομίλου 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ξεκινά ο 4ος κύκλος με ευνοϊκότερους όρους

Exit mobile version