Με συνολική επιβατική κίνηση στα 11,8 εκατομμύρια έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2023 στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια υπό τη διαχείριση της Fraport Greece, σημειώνοντας άνοδο τόσο σε σύγκριση με το 2022 όσο και το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου του 2019.
Εξαίρεση στην άνοδο συνεχίζει να αποτελεί στο τέλος Ιουνίου η Μύκονος με πτώση τόσο στη συνολική επιβατική κίνηση εσωτερικού/ εξωτερικού, όσο και -ακόμη περισσότερο και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό έναντι του 2022– στη διεθνή κίνηση. Ο δεύτερος μεγαλύτερος premium προορισμός της χώρας, η Σαντορίνη παρουσιάζει σαφώς καλύτερες επιδόσεις στο α’ εξάμηνο σε σχέση με τη Μύκονο σημειώνοντας μεν περαιτέρω άνοδο φέτος κατά 8,3% όσον αφορά τη συνολική κίνηση εσωτερικού/ εξωτερικού σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά -ρεκόρ για το νησί, όχι όμως και στη διεθνή κίνηση, η οποία καταγράφει πτώση στο πρώτο εξάμηνο κατά 7,2%.
Ειδικά για το μήνα Ιούνιο οι πιέσεις στους δύο δημοφιλέστερους προορισμούς των Κυκλάδων είναι πιο εμφανείς λόγω της πτώσης της διεθνούς κίνησης που συμπαρασύρει και το σύνολο έναντι του 2022 που ήταν και η καλύτερη χρονιά, πάνω ακόμη κι από το 2019, προ πανδημίας.
Συνολικά η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια άγγιξε τα 5 εκατομμύρια (για την ακρίβεια στα 4,98 εκατ.) τον Ιούνιο αυξημένη κατά 7,9% σε σύγκριση με το ρεκόρ των 4,62 εκατομμυρίων επιβατών του περυσινού Ιουνίου.
Τα στοιχεία του α’ εξαμήνου
Με βάση τα στοιχεία από τη Fraport Greece για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κώς, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος Σαντορίνη, Σκιάθος) η συνολική επιβατική κίνηση στο τέλος του πρώτου εξαμήνου εμφανίζεται αυξημένη κατά 14,3% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2022 και κατά 7,8% σε σύγκριση με τα 10,93 εκατ. επιβατών του 2019.
Ενδιαφέρον στοιχείο για την αύξηση από το εξωτερικό αποτελεί το γεγονός ότι η διεθνής κίνηση, με 8,59 εκατομμύρια επιβάτες επί του συνόλου των 11,78 εκατ. στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, είναι αυξημένη σε διψήφιο ποσοστό, κατά 11,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και κατά 9,7% έναντι του 2019.
Από τα μεγάλα αεροδρόμια, η Θεσσαλονίκη, με 3,05 εκατ. επιβάτες έπιασε ακριβώς τα νούμερα του πρώτου εξαμήνου του 2019, ενώ εμφανίζει άνοδο κατά 26% σε σύγκριση με το περυσινό κακό πρώτο εξάμηνο για τον προορισμό λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας και της πιο αργής ανάκαμψης των αστικών προορισμών. Υψηλές … πτήσεις στο πρώτο εξάμηνο σημειώνει επίσης το αεροδρόμιο της Ρόδου, με 2,13 εκατ. επιβάτες στο (+13,2% έναντι του 2022) και αύξηση 10,5% με 1,76 εκατ. επιβάτες στη διεθνή κίνηση, τα Χανιά με +15,2% και 1,23 εκατ. ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση του εξαμήνου (+8,8% στη διεθνή κίνηση) και η Κέρκυρα με 1,26 εκατ. επιβάτες και αύξηση της τάξεως του 9,7% τόσο ως προς τη συνολική όσο και τη διεθνή κίνηση.
Στη Μύκονο, η συνολική επιβατική κίνηση έφτασε στο πρώτο εξάμηνο τις 471 χιλιάδες, μειωμένη κατά 4,2% με εμφανές το έλλειμμα των ξένων αφού η διεθνής κίνηση έπεσε κατά 11,4% στις 273 χιλιάδες φέτος στο πρώτο εξάμηνο. Στη Σαντορίνη η συνολική επιβατική κίνηση είναι στις 978 χιλιάδες (+8,3% έναντι της χρονιάς ρεκόρ του 2022), με τη διεθνή κίνηση στις 454 χιλιάδες, μειωμένη κατά 7,2%.
Ο μήνας Ιούνιος
Ο φετινός Ιούνιος, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες και τα παράπονα ξενοδόχων και εμπόρων στους προορισμούς αποδεικνύεται τελικά, με βάση τα νούμερα των αεροδρομίων, καλύτερος του αναμενομένου, με αύξηση στη συνολική κίνηση κατά 7,9% έναντι του περυσινού Ιουνίου.
Ανοδική ήταν και η διεθνής κίνηση σε ποσοστό 6,9% με 4,2 εκατ. αφίξεις και αναχωρήσεις με το εξωτερικό. Πτώση ειδικά στην κίνηση εξωτερικού σημειώνουν τρία αεροδρόμια τον Ιούνιο και συγκεκριμένα, η Μύκονος, η Σαντορίνη και οριακά (-0,9%) η Σάμος. Ειδικότερα, η πτώση της συνολικής επιβατικής κίνησης για το μήνα Ιούνιο στο νησί των Ανέμων είναι 3,1% έναντι του 2022 και στη Σαντορίνη στο -1,3%. Η διεθνής κίνηση στη Σαντορίνη σημειώνει διψήφιο ποσοστό πτώσης κατά 10,1%, συγκρινόμενη με την περυσινή χρονιά, η οποία αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ για το νησί.
Διαβάστε ακόμη
Fundstrat: Αυτά είναι τα 8 σημάδια των αγορών τα οποία υποδεικνύουν διόρθωση
Τι «είδε» η J.P. Morgan στην Αθήνα: Οι συναντήσεις και το αισιόδοξο μήνυμα από τις τράπεζες
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ