Η αρχή προστασίας δεδομένων της Βρετανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι διερευνά τον τρόπο με τον οποίο η TikTok χρησιμοποιεί τα προσωπικά δεδομένα των εφήβων για να τους παρέχει συστάσεις περιεχομένου όταν χρησιμοποιούν την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν δεδομένα που παράγονται από τη διαδικτυακή δραστηριότητα των παιδιών για να τροφοδοτήσουν τους αλγορίθμους συστάσεών τους και το ενδεχόμενο οι νέοι να δουν ακατάλληλο ή επιβλαβές περιεχόμενο ως αποτέλεσμα.
Η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι ήθελε να διασφαλίσει την ευρωστία των διαδικασιών ασφαλείας της TikTok όσον αφορά τη χρήση των προσωπικών πληροφοριών των εφήβων ηλικίας από 13 έως 17 ετών.
«Είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν», δήλωσε ο επίτροπος πληροφοριών Τζον Έντουαρτς. «Θα περιμένω να διαπιστώσω ότι θα υπάρξουν πολλές καλοπροαίρετες και θετικές χρήσεις των δεδομένων των παιδιών στα συστήματα συστάσεων τους».
«Αυτό που με ανησυχεί είναι κατά πόσον είναι επαρκώς ισχυρές για να αποτρέψουν την έκθεση των παιδιών σε βλάβες, είτε από εθιστικές πρακτικές στη συσκευή ή την πλατφόρμα, είτε από το περιεχόμενο που βλέπουν, είτε από άλλες ανθυγιεινές πρακτικές», δήλωσε, σύμφωνα με το Associated Press.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η ρυθμιστική αρχή θα εξετάσει επίσης τον τρόπο με τον οποίο ο ιστότοπος διαδικτυακών φόρουμ Reddit και ο ιστότοπος ανταλλαγής εικόνων Imgur χρησιμοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και τον τρόπο με τον οποίο εκτιμούν ή επαληθεύουν την ηλικία ενός παιδιού.
Το TikTok, το οποίο διαχειρίζεται η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «βαθιά δεσμευμένο να διασφαλίσει μια θετική εμπειρία για τους νέους στο TikTok».
«Τα συστήματα συστάσεών μας έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν βάσει αυστηρών και ολοκληρωμένων μέτρων που προστατεύουν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια των εφήβων, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων χαρακτηριστικών ασφαλείας στον κλάδο και ισχυρών περιορισμών στο περιεχόμενο που επιτρέπεται στις ροές των εφήβων», ανέφερε.
Το 2023, η ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 12,7 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 16 εκατομμύρια δολάρια) στην εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο για κατάχρηση δεδομένων παιδιών και παραβίαση άλλων μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων των νεαρών χρηστών.
Το γραφείο ανέφερε τότε ότι η TikTok δεν αναγνώριζε και δεν αφαιρούσε επαρκώς τα παιδιά κάτω των 13 ετών από την πλατφόρμα και ότι επέτρεψε σε 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιούν την εφαρμογή το 2020, παρά τους κανόνες της ίδιας της πλατφόρμας που απαγορεύουν σε παιδιά τόσο μικρής ηλικίας να δημιουργούν λογαριασμούς.
Διαβάστε ακόμη
Συγχωνεύσεις και εξαγορές στον τομέα ενέργειας: Χρονιά-ρεκόρ με ανακατατάξεις στον κλάδο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα